Η επίσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Καρπενήσι

Ολοκληρώθηκε η διήμερη εξόρμηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στα χνάρια του ΕΛΑΣ και της Εθνικής αντίστασης στο νομό Ευρυτανίας, με μεγάλη επιτυχία όπως τονίζουν οι διοργανωτές. Το πρόγραμμα είχε περιηγήσεις στα χωριά της περιοχής, επισκέψεις στα Μουσεία Εθνικής Αντίστασης και σε μέρη με πλούσια ιστορία, κεντρική πολιτική εκδήλωση στο Καρπενήσι, καθώς και συναντήσεις με τοπικούς φορείς και νέους της περιοχής.

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, αντιπροσωπεία της Νεολαίας, αποτελούμενη από τον Γραμματέα και μέλη του Κεντρικού συμβουλίου, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καρπενησίου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Νίκο Σουλιώτη, παρουσία των Μωυσή Μπερμπερή – περιφερειακού συμβούλου και Μαρίας Βεντούρη γραμματέα Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευρυτανίας και συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, για τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν και τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη της περιοχής. Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση και συζήτηση με νέους και νέες του Καρπενησίου.

Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου το πρόγραμμα περιελάμβανε πεζοπορία και ξενάγηση στον παλαιό οικισμό της Βίνιανης και στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του χωριού, στο μέρος όπου συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη και δημοτικούς συμβούλους, στην οποία συζητήθηκαν  τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μικρός αυτός ορεινός δήμος, καθώς και προτάσεις για να μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να μπορέσουν να γυρίσουν, να ζήσουν και να εργαστούν στα μέρη αυτά.  Στα πλαίσια αυτά αναδείχθηκε και η πρόταση για την πραγματοποίηση πολύμορφων πολιτιστικών δράσεων το καλοκαίρι, που μπορούν να προσελκύσουν μεγάλα τμήματα της νεολαίας να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές των Αγράφων. Η μέρα ολοκληρώθηκε με την κεντρική πολιτική εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή του Βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Γιάννη Σαρακιώτη και του Γραμματέα της Νεολαιας Κωνσταντίνου Βλαχάκη. Στην ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση επισημάνθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν το νομό, και ιδιαίτερα η δυσκολία  που βιώνουν οι νέοι να επιστρέψουν στον τόπο τους, ενώ παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη νέα γενιά. Ως κοινή συνισταμένη αναδείχθηκε το αίτημα για πολιτική αλλαγή και νίκη στις ερχόμενες εκλογές, αλλά και η ανάγκη η νέα γενιά να πρωτοστατήσει στη μάχη αυτή και να προσέλθει στις κάλπες.

Την τελευταία μέρα, Κυριακή 15/1, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το, υπό κατασκευή, Μουσείο των Κορυσχάδων, το μέρος που πραγματοποιήθηκε η πρώτη εθνοσυνέλευση, και άκουσαν την ιστορία του από την αντιδήμαρχο Δήμου Καρπενησίου, κ. Σοφία Ζαλοκώστα, Στη συνέχεια, προτού αναχωρήσουν για την Αθήνα περιηγήθηκαν στο Μικρό Χωριό, τόπο μεγάλων μαχών κατά την εθνική αντίσταση. «Η ανάδειξη των μεγάλων αγώνων των ανθρώπων στους οποίους χρωστάμε την ελευθερία μας, δίνει δύναμη στους νέους/-ες δείχνοντας τον δρόμο για την διεκδίκηση της νίκης στις δικές τους σύγχρονες μάχες» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο Γιάννης Σαρακιώτης στον Ευρυτανικό Παλμό

Με αφορμή τη συμμετοχή του στην πολιτική εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Συνεδριακό Κέντρο στο Καρπενήσι το περασμένο Σάββατο, ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιάννης Σαρακιώτης μιλά αποκλειστικά στον Ευρυτανικό Παλμό, σε μια συνέντευξή του για την Ευρυτανία και τα προβλήματά της, για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφορικά με τις ορεινές περιοχές και για τη δυναμική του παρουσία στη Βουλή για τα ζητήματα της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδας.

Ε.Π. Ως Βουλευτής Φθιώτιδας γνωρίζετε τα προβλήματα της Στερεάς Ελλάδας. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζετε στην Περιφέρειά μας;

Γ.Σ. Τα προβλήματα της Φθιώτιδας και της Στερεάς Ελλάδας είναι πολυάριθμα και δυστυχώς έχουν οξυνθεί την τελευταία τριετία εξαιτίας της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και των συστρατευόμενων με αυτή περιφερειακών δυνάμεων. Μία εκ των κρισιμοτέρων παθογενειών συνίσταται στη δημογραφική κρίση σε συνδυασμό με τη βαθμιαία γήρανση του πληθυσμού, καθώς και στην έλλειψη προοπτικής της νέας γενιάς. Πρόκειται για ένα αίσθημα διάχυτο στην ελληνική Περιφέρεια και ιδίως στα δυσπρόσιτα σημεία της χώρας, όπως στην Ευρυτανία. Σε αυτό έχει συντελέσει η όξυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, η οποία διαπιστώνεται σε σειρά τομέων της οικονομίας, όπως τον πρωτογενή, την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και στην κατανομή των διαθέσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών οικονομικών πόρων. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την παντελή απουσία της έννοιας «περιφερειακότητα» από τις ασκούμενες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, πράγμα το οποίο βυθίζει στο τέλμα και στην υπανάπτυξη περιοχές με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές και δυνατότητες σε πολλούς τομείς όπως είναι η Στερεά Ελλάδα. Επιλογή, η οποία έρχεται στον αντίποδα της προσέγγισης που είχε κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όταν και πραγματοποιήθηκαν περιφερειακά συνέδρια σε όλη τη χώρα, τα οποία έδωσαν την ευκαιρία στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των κατά τόπους παραγωγικών φορέων να καταστούν αρωγοί και συνδιαμορφωτές της Εθνικής Στρατηγικής με ορίζοντα το 2030. Ένα ολιστικό σχέδιο το οποίο έθετε στο επίκεντρο την περιφερειακή ανάπτυξη και εγκρίθηκε από τους ευρωπαίους εταίρους το 2019. Δυστυχώς, η εν λόγω στρατηγική αγνοήθηκε παντελώς από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κάτι το οποίο όπως αποδείχθηκε από τον τρόπο με τον οποίο κατάρτισε το Εθνικό Σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελεί συνειδητή επιλογή.

Ε.Π. Το τεράστιο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές, όπως η Ευρυτανία, πώς μπορεί να λυθεί με βάση το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.– Π.Σ.;

Γ.Σ. Οι δυσμενείς επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στη χώρα μας φέρουν την υπογραφή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως φυσικά και η εγκατάλειψη ορεινών περιοχών, όπως η Ευρυτανία. Η απαξίωση και η ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η., η «βίαιη απολιγνιτοποίηση» υπέρ του φυσικού αερίου και όχι υπέρ των Α.Π.Ε., η μη συγκρότηση της προθεσμιακής αγοράς που προβλεπόταν από την ίδρυση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής αποτέλεσαν τα τέσσερα στρατηγικά λάθη της Ν.Δ.. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία προτείνει την επιστροφή της Δ.Ε.Η. στο δημόσιο έλεγχο, προκειμένου αυτή να επιτελεί τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο, αλλά και την αποφασιστική μείωση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα και του Φ.Π.Α. σε βασικά προϊόντα, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα εισοδήματα των πολιτών και να στηριχθούν αποφασιστικά οι επιχειρήσεις. Παράλληλα, προτεραιότητα οφείλει να αποτελέσει η ρύθμιση της κερδοσκοπικής αγοράς της ενέργειας μέσω και της ουσιαστικής φορολόγησης των προκλητικών υπερκερδών των παρόχων, πράγμα το οποίο η Κυβέρνηση της Ν.Δ. σήμερα δεν πράττει, αφού είναι αυτά τα συμφέροντα τα οποία τη στηρίζουν και για αυτό τους εξυπηρετεί, ενώ τέλος αναγκαία είναι τόσο η επαναφορά των προθεσμιακών συμβολαίων, όσο και η αποσύνδεση της χονδρεμπορικής τιμής από το φυσικό αέριο, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Ε.Π. Στην ομιλία σας στην εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. στο Καρπενήσι, μιλήσατε για το υψηλό κόστος των ζωοτροφών που προβληματίζει ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Ποια λύση μπορεί να υπάρξει;

Γ.Σ. Το υψηλό κόστος των ζωοτροφών, εξαιτίας της παντελούς αδιαφορίας και αδράνειας της Κυβέρνησης, έχει οδηγήσει αρκετούς επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα στην αποχώρησή τους από τις εκμεταλλεύσεις τους. Αρκετοί είτε σφάζουν είτε πωλούν τα κοπάδια τους. Η Κυβέρνηση οφείλει να επιδοτήσει την αγορά ζωοτροφών, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι αυτή συνιστά περίπου το 60% των συνολικών επιβαρύνσεων των κτηνοτρόφων. Αντί να ληφθούν τέτοιου είδους μέτρα, τα οποία θα στοχεύουν στην άμεση ανακούφιση του κόσμου της υπαίθρου, η αύξηση του κόστους παραγωγής έχει καταστεί κατά κυριολεξία ανεξέλεγκτη, καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν προβαίνει σε ουσιαστικούς και συντονισμένους ελέγχους στις αλυσίδες παραγωγής, διακίνησης και εμπόρευσης των κτηνοτροφικών προϊόντων. Γι’ αυτό το λόγο, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία παραμένει προσηλωμένος στην ανάγκη ελέγχου όλων των σταδίων και πρωτίστως, στη σημασία της μείωσης του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα, καθώς το ενεργειακό κόστος συνιστά ένα ακόμη βασικότατο ζήτημα για τους κτηνοτρόφους στη χώρα μας. Με αφορμή την ερώτησή σας, θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη η Πολιτεία να σταθεί συνολικά στο πλευρό των κτηνοτρόφων, ιδιαίτερα όσων ζουν και εργάζονται σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, χωρίς να θέτει συνεχώς εμπόδια  ή να απειλεί τη δραστηριότητά τους. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα της επιχειρούμενης εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού στα Άγραφα και συγκεκριμένα στην Τοπική Κοινότητα της Βαλαώρας, η οποία συνιστά κίνδυνο για την εξαρτώμενη από την κτηνοτροφία οικονομική δραστηριότητα της τοπικής κοινωνίας. Επρόκειτο για μείζονος σημασίας ζήτημα για το οποίο θα περίμενε κανείς μία σθεναρή αντίδραση από πλευράς των κυβερνητικών στελεχών της περιοχής.

Ε.Π. Στις τοποθετήσεις σας συχνά αναφέρεστε στο Νοσοκομείο Καρπενησίου και τα προβλήματα υποστελέχωσης που έχει διαχρονικά. Πού πιστεύετε ότι οφείλονται τα προβλήματα υπολειτουργίας σε διάφορες ειδικότητες;

Γ.Σ. Μέσω δύο κοινοβουλευτικών ερωτήσεων, στις 21/12/2020 και στις 6/10/2021,έθεσα στον Υπουργό Υγείας το ζήτημα της απαξίωσης και υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καρπενησίου και της άμεσης ανάγκης επαρκούς στελέχωσής του με ιατρονοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει αρκετό διάστημα έκτοτε, τα προβλήματα, όχι απλά δεν διορθώνονται, αλλά διογκώνονται μέρα με τη μέρα. Προβλήματα που αναδείχθηκαν με ιδιαίτερα επιτακτικό τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία έχει επισημάνει εγκαίρως ότι η λήψη προληπτικών υγειονομικών μέτρων και η αποσυμφόρηση των δευτεροβάθμιων δομών υγείας οφείλουν να συνιστούν προτεραιότητες στην προσπάθεια διαχείρισης των προβλημάτων των νοσοκομείων της Περιφέρειας. Παράλληλα, η επαρκής στελέχωση των νοσοκομείων και η κάλυψη ενός ευρέος φάσματος αναγκών συνδέονται με την παροχή κινήτρων σε ιατρούς και νοσηλευτές, προκειμένου να διεκδικήσουν θέσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Είναι απαράδεκτο η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να παραμένει «θεατής» μπροστά στη συσσώρευση προβλημάτων στο Νοσοκομείο Καρπενησίου ισχυριζόμενη απλώς ότι «δεν μπορεί να παράσχει κίνητρα επειδή τα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας δεν βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές»! Και τί θα συμβεί με τους χιλιάδες κατοίκους της Ευρυτανίας, αλλά και της Φθιώτιδας, μιας και το Νοσοκομείο Λαμίας αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα; Θα συνεχίσουν να είναι μάρτυρες της αναλγησίας μιας Κυβέρνησης, η οποία έχει επιλέξει να απαξιώσει το Ε.Σ.Υ. και να ενισχύσει τους ιδιώτες του χώρου της υγείας;

Ε.Π. Πολλές είναι οι φορές που τοποθετείστε ή καταθέτετε ερώτηση στη Βουλή για προβλήματα της Ευρυτανίας, παρόλο που είστε Βουλευτής Φθιώτιδας. Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιο κενό στην εκπροσώπηση του νομού;

Η Ευρυτανία αποτελεί μια μονοεδρική εκλογική περιφέρεια και σήμερα εκπροσωπείται από έναν Βουλευτή της συμπολίτευσης. Συνεπώς καθίσταται αντιληπτό ότι, η κοινοβουλευτική δραστηριότητα πολύ δύσκολα μπορεί να μην εναρμονίζεται με τις στρατηγικές επιλογές μίας Κυβέρνησης, η οποία όπως ανέφερα προηγουμένως έχει παραγκωνίσει πλήρως την ελληνική περιφέρεια. Το αν υφίσταται κενό στην εκπροσώπηση της περιοχής είναι κάτι το οποίο στις προσεχείς εκλογικές διαδικασίες θα κληθούν οι πολίτες να επαναξιολογήσουν. Τότε, τόσο οι πολίτες της Ευρυτανίας, όσο και οι πολίτες της χώρας θα κρίνουν ποιος ήταν δίπλα τους, ποιος αναδείκνυε και ποιος συνέβαλε στην επίλυση των προβλημάτων αλλά και ποιος ήταν απών. Τότε, οι πολίτες θα δώσουν τις απαντήσεις στα διλήμματα που θέτει η ίδια η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε. Στην κάλπη και όχι στις αμφιβόλου μεθοδολογικής ποιότητας δημοσκοπήσεις. Και εκεί να είστε σίγουρη κα Αρωνιάδα ότι, οι πολίτες θα δώσουν μία σαφή και ξεκάθαρη απάντηση, η οποία θα συμπυκνώνεται στο κύριο επίδικο της εποχής. Δηλαδή, την αποκατάσταση του αισθήματος της κοινωνικής δικαιοσύνης μέσα από την ανατροπή μίας ανάλγητης Κυβέρνησης, την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία.