Λίγες μόλις μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με το συνδυασμό «ΣΤΕΡΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ», ο ιατρός Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, μιλά στον Ευρυτανικό Παλμό για τις επερχόμενες εκλογές και για την Περιφέρεια που οραματίζεται.

Ε.Π.  Κε Μαρκόπουλε διεκδικείτε δυναμικά την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση μετά από χρόνια στις έδρες της Βουλής;

Κ.Μ. Η ενεργός πολιτική είναι για όσους έχουν επιτύχει στην ζωή τους ώστε να έχουν αξιοπιστία επιτυχίας. Όσοι δεν έχουν σοβαρή επιτυχία ή βλέπουν την πολιτική των ισχυρών αξιωμάτων ως επάγγελμα δεν κάνουν κατά την ταπεινή μου άποψη. Οι λόγοι είναι προφανείς!

Η αποτυχία της Περιφερειακής Αρχής με ώθησε να κάνω το βήμα της ανεξάρτητης διεκδίκησης. Ήταν μία μορφή επανάστασης απέναντι στην στασιμότητα και την κακοδιαχείριση. Δεκάδες με πλησίασαν και μου είπαν με παράπονο πόσα τους χρωστάει η Περιφέρεια. Το έψαξα! Είναι περί τα 85 εκ. ευρώ σήμερα, σε πιστωτές, προμηθευτές, χειριστές μηχανημάτων και εργολάβους. Μου διαμαρτυρήθηκαν δεκάδες Πρόεδροι Κοινοτήτων και Δήμαρχοι και μου απεκάλυψαν δεκάδες έργα ημιτελή με τους εργολάβους άφαντους. Το έψαξα!

Αρδευτικό Κωπαίδας, αγροτική οδοποιία, διυλιστήριο Ασωπού, κ.α. Αιτία για όλα αυτά; Είτε έλλειψη πληρωμών, είτε αστοχία και αποχώρηση εργολάβων χωρίς καμία τιμωρία όπως προβλέπει ο νόμος!

Όμως τα αιολικά προχώρησαν με διευκολύνσεις και οι περιβαλλοντικοί όροι υπογράφονται στο «γόνατο». Είναι να μην επαναστατήσω; Δεν επιθυμώ Περιφέρεια υποδουλωμένη στα συμφέροντα. Επιθυμώ μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

Ε.Π. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Στερεά αυτή την στιγμή;

Κ.Μ. Υπάρχουν ημιτελή έργα παντού, που ασφαλώς και απολύτως λογικά οι πολίτες αναμένουν την περάτωση τους. Καταρχήν διαβεβαιώ ότι τίποτα δεν θα διακοπεί από όλα αυτά αλλά με μία προϋπόθεση: όποιος εργολάβος τα εγκατέλειψε ημιτελή με δική του ευθύνη (χρέος δλδ ευθύνης της Περιφέρειας σε μελέτες ή πληρωμές), τότε ο εργολάβος αυτός θα εκδιωχθεί με συνοπτικές διαδικασίες. Τέλος στην εποχή που οι εργολάβοι και οι κατασκευαστικές κάνουν κουμάντο, με ό,τι σημαίνει αυτό…

– Προτεραιότητα μου είναι καταρχήν η αξιοποίηση του Σπερχειού ποταμού με μία προβεβλημένη μελέτη από τις εκβολές μέχρι τις πηγές. Η μελέτη αυτή θα συμβάλλει σε 3 άξονες: 1. Πλήρης αντιπλημμυρική προστασία από Σπερχειό (εκβάθυνση, καθαρισμός, διάνοιξη) 2. Απελευθέρωση κτημάτων που είναι καλυμμένα με λάσπη και είναι αδύνατη η εκμετάλλευση τους. 3. Τουριστική αξιοποίηση περιποτάμιας περιοχής με επισκέψιμα πάρκα και αθλοπαιδιές. Ο Σπερχειός θα γίνει πηγή πλούτου από πηγή απειλής που είναι σήμερα. Σας περιγράφω την οριστική αλλαγή της καταστάσεως του Σπερχειού για πάντα. Πρόκειται για μεγάλο έργο, το οποίο θα αλλάξει όλον τον Νομό.

  • Δεύτερο επιτακτικό έργο είναι η αξιοποίηση όλων των ιαματικών πηγών με απελευθέρωση τους από ΤΑΙΠΕΔ και Υπουργείο Τουρισμού. Στόχος η δημιουργία σύγχρονων λουτροθεραπευτηρίων, επισκέψιμων, τουριστικής κατεύθυνσης ώστε το κέρδος να διαχέεται σε όλες τις παρακείμενες επιχειρήσεις ξενοδοχειακού τύπου, εστίασης κλπ.
  • Τρίτον επιτακτικό έργο είναι η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής με προωθητές και προγράμματα, η εξασφάλιση υδάτινων πόρων όπου απαιτείται και η ολοκλήρωση αναδασμού. Σκοπός μας είναι η δημιουργία πόρων στήριξης έκτακτων συνθηκών όπως η ακαρπία της ελιάς που πρόσφατα προέκυψε ή οι καταστροφές στον Δομοκό κλπ., ώστε παράλληλα με την στήριξη ΕΛΓΑ και Ταμείου Αρωγής να έχει και η Περιφέρεια δυνατότητα μικρής στήριξης.
  • Τέταρτος στόχος η οργάνωση σε βάθος 5ετίας, σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης της Φθιώτιδας, σε 2 κατευθύνσεις. Πρώτον την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων σε θρησκευτικό και ιστορικό τουρισμό και την αξιοποίηση ΠΕΛ και Θερμοπυλών που αν ήταν σε άλλο κράτος θα ήταν απίστευτο μνημείο, μαυσωλείο, έκθεση με ψηφιακή αναπαράσταση και βέβαια εστία επισκεψιμότητας. Εμείς όμως το έχουμε αφανίσει δυστυχώς.

Ε.Π. Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι σας αν εκλεγείτε;

Κ.Μ. Πρώτον άμεση παρέμβαση κοινωνικού και αναπτυξιακού τομέα στην Βόρεια Κεντρική Εύβοια, Δομοκό, Βοιωτία ( Σαράντι, Δομβραίνα) και όπου έγιναν μεγάλες καταστροφές (φωτιές και πλημμύρες).

Δεύτερον άμεση κατάρτιση τουριστικού σχεδιασμού σε βάθος 4ετίας με σοβαρές προωθητικές ενέργειες σε θεματικό τουρισμό και για τους 5 νομούς (Αρχαιολογικό, θρησκευτικό, Περιπατητικό, Αθλητικό κλπ). Το μέλλον είναι ο εξειδικευμένος τουρισμός.

Τρίτον σοβαρός σχεδιασμός περιβαλλοντικής πολιτικής (σκουπίδια, ανακύκλωση, Ασωπός, ρέματα, παράνομες χωματερές, αδρανή υλικά, βιολογικός, βιομηχανικά απόβλητα. Όλα αυτά είναι σε απόλυτη αταξία. Επικρατεί χάος και αθλιότης παντού. Ντρέπομαι για την εικόνα.

Τέταρτον σοβαρή στήριξη στις κοινωνικές υποδομές του τόπου (Νοσοκομεία. Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία, Αστυνομία και Πυροσβεστική στο κτιριακό τους ζήτημα, έλεγχος σχολικών μονάδων, στήριξη αναπηρικού κινήματος κλπ). Θα συγκρουστώ με την Κυβέρνηση αν δεν βοηθήσει σε όλα αυτά. Είμαστε τελευταίοι στην Ελλάδα, δυστυχώς.

Πέμπτον στήριξη τοπικής οικονομίας, με πρώτο μέλημα και όρο, το σύνολο των προμηθειών, μελετών και κατασκευών να γίνεται από Στερεοελλαδίτικες εταιρείες. Το χρήμα και οι πόροι θα ανακυκλώνονται μέσα στην Περιφέρεια. Δεν με συγκινούν οι αντιδράσεις από Αθήνα κλπ. Ως εδώ ήταν το πλιάτσικο και οι business. Ήρθε η ώρα να στηρίξουμε το «σπίτι» μας.

Έκτον Περιορισμός αιολικών πάρκων και σοβαρή συζήτηση για θαλάσσια φωτοβολταϊκά που απειλούν τις παραλίες. Το χάος που επικρατεί και η παθητική στάση της περιφέρειας θα τερματίσουν.

Ε.Π. Κάνετε σκληρή κριτική στην σημερινή περιφερειακή αρχή του Φάνη Σπανού. Που εντοπίζετε τα μεγαλύτερα προβλήματα στην διοίκηση της τελευταίας τετραετίας;

Κ.Μ. Η υπάρχουσα κατάσταση της Περιφέρειας είναι ένα κακέκτυπο κομματικής Νομαρχίας της δεκαετίας του ’80, με μικρά επικοινωνιακά έργα, ημιτελή μεσαία έργα λόγω χρεών και χαμηλής χρηματοδότησης και με απουσία μεγάλων έργων και κυρίως χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό για την επόμενη δεκαετία, δηλαδή χωρίς όραμα και βέβαια χωρίς μελέτες. Με αυτόν όμως τον τρόπο, η ανάπτυξη στην Στερεά δεν πρόκειται να αλλάξει ταχύτητα και θα συνεχίσει να μειώνεται ο πληθυσμός λόγω μείωσης ευκαιριών και προοπτικής.

Τι λάθη έχουν γίνει ως τώρα;

ΛΑΘΟΣ 1: Ο διοικητικός μηχανισμός της Στερεάς στηρίζεται σε δεκάδες θέσεις ευθύνης, χωρίς κρίσεις, με αποτέλεσμα τα πάντα να κινούνται στη βάση των αρεστών αλλά όχι πάντα των ικανότερων.

ΛΑΘΟΣ 2: Τα χρέη της Περιφέρειας έχουν ξεπεράσει τα 85 εκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός κανένας προγραμματισμός. Αυτό βέβαια δεν έγινε κατά τύχη αλλά από απίστευτη οικονομική αταξία.

ΛΑΘΟΣ 3: Η Περιφέρεια νομίζει ότι τα μόνα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι το ΠΔΕ, το ΕΣΠΑ και το Κοινωνικό Ταμείο. Προφανώς υπάρχουν και άλλοι ιδιαιτέρως πλούσιοι οικονομικοί πόροι που όμως ποτέ δεν αναζητήθηκαν.

ΛΑΘΟΣ 4: η Περιφέρεια φέρεται και άγεται από ορισμένους εργολάβους με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

ΛΑΘΟΣ 5: Η Διαχειριστική Αρχή είναι κατώτερη των περιστάσεων, με τραγικά χαμηλή απόδοση.

ΛΑΘΟΣ 6: H Περιφέρεια δεν έχει στρατηγικό σχεδιασμό βάθους και επομένως συμπεριφέρεται σαν επέκταση της κυβέρνησης, θυσιάζοντας τις πραγματικές απαιτήσεις της Στερεάς.

ΛΑΘΟΣ 7: Δεν υπάρχει κοινωνική πολιτική ουσίας με στήριξη μεγάλων ομάδων της κοινωνίας που και έχουν ανάγκη αλλά και είναι στόχοι στήριξης της ΕΕ.

Ε.Π. Ποια θέση κατέχει η Ευρυτανία στην επόμενη μέρα, σε περίπτωση εκλογής σας στο τιμόνι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας;

Κ.Μ. H Eυρυτανία είναι Νομός σε καθοδική πορεία δυστυχώς. Το σοκαριστικό γεγονός της απώλειας 13% του πληθυσμού στην τελευταία απογραφή, αποδεικνύει την καθοδική πορεία που θα γίνει παρακμή αν δεν αλλάξει η Περιφερειακή πολιτική. Ό,τι  “χτίστηκε” την δεκαετία του ’90 κινδυνεύει να εξανεμιστεί από την έλλειψη έργων και οράματος. Όταν κλείνει ξενοδοχείο στο Καρπενήσι τι άλλη απόδειξη χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε πορεία;

Έχω χρέος να παράγω έργο στον Νομό. Έχω χρέος να βγάλω από την αφάνεια την Δυτική Ευρυτανία που νοιώθει όχι άδικα παραγκωνισμένη. Είτε με αξιοποίηση της λίμνης είτε με οδικό δίκτυο είτε με στήριξη της κτηνοτροφίας. Και βέβαια κορυφαίο έργο το αναπτυξιακό των Αγράφων που πρέπει να μην μείνει στην εξαγγελία αλλά να υπάρξει σχέδιο και έργο. 

Το χιονοδρομικό είναι χωρίς φροντίδα και χωρίς υποστήριξη με σοβαρό κίνδυνο να μη λειτουργήσει. Κάτι που θα είναι τραγικό για την περιοχή.  Ενώ δεν έχει αλλάξει και στον τουριστικό σχεδιασμό με περιπατητικό τουρισμό, και θρησκευτικό τουρισμό και  αναρριχητικό που έχουν μεγάλη προοπτική. Και συγχρόνως στην Ευρυτανία έχουμε χρέος κοινωνικής στήριξης στον γερασμένο πληθυσμό, τους αδύναμους και τα ΑΜΕΑ. Επομένως σπουδή μεγάλη για ένα νοσοκομείο καλύτερα εξοπλισμένο και με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Το τελευταίο δεν είναι η δουλειά της Περιφέρειας αλλά μπορούμε να δώσουμε κίνητρα να έρθουν γιατροί και να παραμείνουν. Θέλουμε να είμαστε μια περιφερειακή διοίκηση που θα ασχολείται με όλα και όχι μόνο με τα τυπικά.

Προϋπόθεση όλων των παραπάνω είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών και η διευθέτηση των χρεών που ξεπερνάνε τα 85 εκατομμύρια ευρώ.