αποφάσισε η κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά μπαίνει φραγμός στις μετακινήσεις για ρεβεγιόν σε σπίτια ή σε άλλους χώρους καθώς τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκρόσωπος, σε ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ανέφερε:

«Διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.
Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες».

Ετσι από τις 10 το βράδυ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ θα παραμείνουν ως έχουν τα SMS στο 13033.

Οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν τον αριθμό 2 στο 13033 για να κάνουν τα ψώνια τους ή να επισκεφτούν κομμωτήρια ή βιβλιοπωλεία.

Δύσκολα η μετακίνηση, παράθυρο για αλλαγή

Ομως, επί της ουσίας απαγορεύονται τα… ρεβεγιόν μακριά από το σπίτι καθώς θα πρέπει κάθε ένας που θέλει να μετακινηθεί τις νυκτερινές ώρες να στέλνει SMS που να δικαιολογεί την συγκεκριμένη μετακίνηση.

Ομως, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ή άλλη νύχτα των εορτών διότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει χωρίς να δικαιολογεί γιατί μετακινήθηκε.

Κι αυτό διότι τα SMS έχουν συγκεκριμένη χρήση, π.χ. για μετακίνηση σε εργασία, άθληση, παροχή ιατρικής βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες, μετακίνηση σε νοσοκομείο κ.λπ. Κάποιος που θα θελήσει να πάει να γιορτάσει σε άλλο σημείο, μακριά από το σπίτι του, δεν θα μπορέσει να το κάνει.

Πλέον είναι οριστικό ότι για φέτος οι Ελληνες θα γιορτάσουν στα σπίτια τους, το πολύ με μία ακόμη οικογένεια, δηλαδή σε στενό κύκλο. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερωτήσεις είπε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στις αποφάσεις, ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει συζήτηση μόνο για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Πρόκειται για ένα ανοικτό παράθυρο που αφήνει η κυβέρνηση προκειμένου να επιτραπεί μετακίνηση μόνο για συγκεκριμένες νύχτες, ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για συνωστισμό στους δρόμους και για μη τήρηση των κανόνων σε σπίτια που θα υπάρξει μετακίνηση του κόσμου.

tanea.gr