Τη λειτουργία του λιανεμπορίου (με click away ή click in shop) από Δευτέρα 5 Απριλίου με αποστολή SMS στο 13032 και περιορισμό μέχρι 3 ώρες, καθώς και την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων για τα Σαββατοκύριακα ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Δείτε εδώ αναλυτικά τι αλλάζει από το Σάββατο.

To άνοιγμα του λιανεμπορίου μπορεί να δώσει τη λύση και να αποτελέσει μια ασφαλή βαλβίδα οικονομικής και κοινωνικής εκτόνωσης, υποστηρίζει ο εμπορικός κόσμος εκφράζοντας την κανοποίησή του για την πρώτη «ανάσα».

Να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι ότι μπορούμε να στένουμε μόνο ένα ημερήσιο μήνυμα και μόνο το ονοματεπώνυμο ενώ διευκρίνισε ότι για τα ψώνια επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές, πάντοτε με κλείσιμο ραντεβού τηλεφωνικά ή διαδικτυακά.

Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ. Επίσης, θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.

Αυτά είναι τα νέα μέτρα, οι «ανάσες ελευθερίας» όπως χαρακτηρίστηκαν οι οποίες στη σκιά του «μαύρου ρεκόρ» θεωρείται ότι θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και θα περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης.

Οι «σκληροί» επιδημιολογικοί δείκτες είχαν δημιουργήσει προβληματισμό και δεν επέτρεψαν πλήρη άνεση στις «ανάσες ελευθερίας», ωστόσο, ήταν δηλωμένη η πρόθεση της κυβέρνησης να αναδιαμορφώσει το μείγμα των μέτρων δεδομένης της κόπωσης των πολιτών και της έλλειψης συμμόρφωσης με τα μέτρα, όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός.

Η πίεση, ωστόσο, της πανδημίας η οποία εκδηλώθηκε σε δύο πεδία, στα «μαύρα ρεκόρ» των προηγούμενων ημερών αλλά και στην πίεση στο σύστημα υγείας που συνεχώς βαίνει αυξανόμενη, περιόρισαν τις επιλογές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το Θριάσιο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περίθαλψη ασθενών Covid, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Αν βγαίνει ένα συμπέρασμε από τις χθεσινές ανακοινώσεις είναι ότι τα νέα δεδομένα θα βρίσκονται σε συνεχή αξιολόγηση. Όσον αφορά, για παράδειγμα τις διαδημοτικές μετακινήσεις, ο κ, Χαρδαλιάς τόνισε ανοίγουν πιλοτικά από αυτό το Σαββατοκύριακο και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, δίνοντας τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του Δήμου κατοικίας μας. Σε κάθε περίπτωση, είπε, πρέπει να είναι ξεκάθαρο, οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας.

«Θέλουμε να εκτονωθεί και να ασκηθεί ο κόσμος, όμως αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες.  Άρα, από το Σάββατο αυτό πιλοτικά ανά οικογένεια ή μέχρι 3 άτομα η μετακίνηση, αλλά με ξεκάθαρη σύσταση εκ μέρους μας αποφυγής συνωστισμών και κατάχρησης της δυνατότητας αυτής και, κυρίως, με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Χρησιμοποιούμε με φειδώ, με μέτρο, με σύνεση τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου λόγω νέων συγχρωτισμών, λόγω νέων συνωστισμών. Ας βγούμε, λοιπόν, από τα σπίτια μας με μέτρα, ας εκτονωθούμε. Μακριά όμως από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους που, ούτως ή άλλως, το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ευνοούν την διασπορά και τη μετάδοση του ιού», σημείωσε. 

naftemporiki.gr