Η προχθεσινή εορταστική εθνική επέτειος δεν χωρεί αμφιβολία, ότι ήταν επιτυχής, με μεγάλη σημασία παρά την επικρατούσα πανδημία. Με την μεγαλειώδη παρέλαση έγινε ένα ταξίδι στον τόπο και στο χρόνο. Η φάλαγγα των ιστορικών τμημάτων, τα παιδιά με τις παραδοσιακές ενδυμασίες, οι ιστορικές σημαίες, τα μηχανοκίνητα τμήμα, του Στρατού ξηράς, το έφιππο τμήμα και το σμήνος των αεροπορικών μέσων που πραγματοποιούσε συγχρόνως διέλευση πάνω από τον αττικό ουρανό σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης. Ξεχωριστές στιγμές έδωσαν, η Ελληνίδα σοπράνο με την μελωδική απαγγελία του εθνικού ύμνου στην Ακρόπολη, η παρέλαση των έφιππων από την Κάρυστο και το συγκινητικό μήνυμα του σμηναγού Δημήτρη Βολακάκη με το μεμονωμένο σκάφος «ΖΕΥΣ» της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η παρέλαση για τα 200 χρόνια της εθνικής μας ανεξαρτησίας έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας και ενότητας προς κάθε κατεύθυνση. Το σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος» έχει γίνει δόγμα για τους Έλληνες και σε κάθε δύσκολη στιγμή από αρχαιοτάτων χρόνων, πρώτοι σηκώνουν το λάβαρο της Επανάστασης και του αγώνα.

Βέβαια από ηγέτες ξένων κρατών η Κύπρος μόνο ανταποκρίθηκε, αφού η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας εξουσιοδότησε τον πρίγκιπα Κάρολο, ο Γάλλος Μακρόν την υπουργό εθνικής Άμυνας και ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η απροθυμία των ηγετών κρατών να παραβρεθούν δικαιολογείται εν μέρει λόγω της πανδημίας και ακόμη περισσότερο με το σκεπτικό μερικών εξ αυτών, δίνοντας το παράδειγμα στο λαό τους να ακυρώνουν τα επίσημα ταξίδια τους, την ώρα που ζητούν από τους πολίτες να κάνουν υπομονή και να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογείται η Καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ, να μην στείλει ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την μεγάλη μας εθνική επέτειο. Απλά τα θέματα βέβαια, δεν ήθελε να στενοχωρήσει τον «εκλεκτό» της, Ταγίπ Ερντογάν! Αλλά και ο Πρόεδρος Μπάιντεν της  Αμερικής μάλλον περίμενε την επέτειο να τηλεφωνήσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό, όπως περιμένει στο ακουστικό του και ο Τούρκος …σουλτάνος. Συγκινητικά τα μηνύματα των ξένων ηγετών, αλλά θυμούνται την Ελλάδα μόνο στις ηρωικές επετείους κι όχι όταν παρελαύνει στο Αιγαίο ανενόχλητος ο τούρκικος στόλος.

Τώρα στο εσωτερικό της χώρας, η εικόνα της δεξίωσης στο Προεδρικό μέγαρο βρισκόταν σε πλήρη αντίθεση με την μαυρίλα και απελπισία της ατέλειωτης καραντίνας των πολιτών. Φαντάζομαι, πως λίγους ενδιέφερε αν ο κιμάς από τα θαλασσινά του  σεφ Λευτέρη Λαζάρου, θα ήταν από γαρίδες ή αστακούς.  Κι όλα αυτά, στη σκιά των δεκάδων διασωληνωμένων εκτός  ΜΕΘ στα ελληνικά νοσοκομεία, όταν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης αποφαίνονται πως «…δεν υπάρχει ανάγκη για κλίνες ΜΕΘ». Οι σύγχρονοι ήρωες κατ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία είναι οι έλληνες γιατροί και νοσηλευτές, ας μην το ξεχνάμε.

Ας ελπίσουμε κατά την επέτειο των 201 χρόνων, όλα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα..!

                                                Κώστας Μπουμπουρής

                                          Αστυ.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                             (k.boubouris@yahoo.gr)