ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ 1940 – 41

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Επετείου Εθνικής μας Εορτής της 28ης Οκτωβρίου 1940 η Πανευρυτανική Ένωση σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Δομνίστας και την Κοινοτική Βιβλιοθήκη Δομνίστας εξέθεσαν για πρώτη φορά πάνω από εκατό (100) φωτογραφίες ισάριθμων Ευρυτάνων νεκρών – ηρώων του Έπους 1940-41 στην φιλόξενη αίθουσα του Κοινοτικού Τουριστικού Ξενώνα Δομνίστας.

Το εκθεσιακό υλικό αντλήθηκε από το βιβλίο του Κ. Α. Παπαδόπουλου «Νεκροί και Μνήμες – Αιώνιο Μνημόσυνο στους ηρωικά πεσόντες Ευρυτάνες κατά το Έπος του 1940-41», Έκδοση Πανευρυτανικής Ένωσης, Αθήνα 2025, σελ. 472. Παρουσιάστηκαν πάνω από εκατό (100) φωτογραφίες τοποθετημένες με αλφαβητική σειρά. Σημειώνεται ότι οι Ευρυτάνες νεκροί ανέρχονται σε διακόσιους έναν (201), εκ των οποίων οι δώδεκα (12) ήταν αξιωματικού και οι υπόλοιποι εκατόν ογδόντα εννιά (189) υπαξιωματικοί και οπλίτες. Σημειώνεται ότι για τους ήρωες νεκρούς που δεν υπάρχουν φωτογραφίες τοποθετήθηκαν στην αλφαβητική σειρά τα ονόματά τους με τις εικόνες του εξωφύλλου και του οπισθόφυλλου του παραπάνω βιβλίου, που παριστάνουν, το μεν πρώτο (εξώφυλλο) ένα σαλπιγκτή να κάνει προσκλητήριο των νεκρών στα χιονισμένα βουνά της Β. Ηπείρου και της Αλβανίας, το δε δεύτερο (οπισθόφυλλο) έναν φαντάρο να ανάβει ένα κεράκι σε μνήμα ήρωα…

Η παραπάνω έκθεση λειτούργησε από 26-10- 2021 μέχρι και 31-10-21 και δέχθηκε εκατοντάδες επισκέπτες, ντόπιους και εκδρομείς των ημερών αυτών, πολλοί από τους οποίους συγκινήθηκαν ιδιαίτερα για τα παλικάρια, που υπερασπίστηκαν με το αίμα τους  ανώτερα ιδανικά και αξίες και  που ζωντάνεψαν μπροστά τους με τις φωτογραφίες τους… Ιδιαίτερα, φυσικά, συγκινήθηκαν  συγγενείς των νεκρών αυτών από τη Δομνίστα και τα γύρο χωριά. Σημειώνεται ότι το ίδιο υλικό διατέθηκε προς αξιοποίηση, από τον συγγραφέα και από τις εκδόσεις «ΣΤΙΓΜΗ Ε.Π.Ε.» του συμπατριώτη μας κ. Παύλου Χαρμαντζή,  στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας (Κ.Ι.Π.Ε.) προς αξιοποίηση σε εύθετο χρόνο.