Στις αρχές του 1800 σε μικρή έκταση και αργότερα περί το 1860 σε μεγαλύτερο βαθμό παρουσιάστηκε και εξαπλώθηκε επιδημία της ευλογιάς στη χώρα. Ζωντανό και χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανίατης αυτής σχεδόν ασθένειας τότε, ήταν η βαριά νόσος του προεπαναστατικού ήρωα Κατσαντώνη (1808), χάρη της οποίας και αιχμαλωτίστηκε. Σιγά- σιγά το πρώτο κύμα εκείνης της επιδημίας εξαφανίστηκε για να επανέλθει δριμύτερη μετά από 50 περίπου χρόνια. Το 1868 το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να προστατέψει τους πολίτες από την ευλογιά (να μην κολλάει ο ένας από τον άλλο), έστειλε την παρακάτω εγκύκλιο, διότι εκείνα τα χρόνια υπήρχε αναλφαβητισμός, άγνοια, σκοταδισμός, αμάθεια και δεισιδαιμονίες, που οδηγούσαν τους ανθρώπους σε παράλογους φόβους και δεν εμβολιάζονταν:
«Περί εμβολιάσεως μαθητών»: Το υπουργείο παιδείας, προς τους Γυμνασιάρχας, Σχολάρχας, Ελληνικά Σχολεία, Διευθυντάς και διδασκάλους»: Το υπουργείο Εσωτερικών σας γνωστοποιεί ότι σποραδικώς συμβαίνουν ευλογιάς κρούσματα. Όθεν θεωρούμε αναγκαίο να σας υπενθυμίσουμε τα περί εμβολιασμού και αναδαμαλισμού διατεταγμένα ότι, ‘’απαγορεύεται η είσοδος εις σχολείον, διδασκαλείον, τεχνικό κατάστημα ή στρατιωτικόν τάγμα εις όλους όσοι δεν έκβαλον ευλογιάς ή δεν εμβολιάστηκαν. Τούτο γνωρίζεται από τα ίχνη των δυο ειρημένων ασθενειών ή αποδεικνύεται δια της κατά νόμους του εμβολιασμού μαρτυρίας.’’ Εν Αθήναις τη 22-2-1868, ο Υπουργός- Α. Μαυρομιχάλης.
Η θνησιμότητα τότε στην παιδική ηλικία κυμαινόταν από 25-50 %. Σημαντικό ποσοστό είχαν τα λοιμώδη νοσήματα, όπως η ευλογιά, ο ιλαράς, η οστρακιά, η διφθερίτης και ο κοκκύτης.
Απ’ ό,τι φαίνεται, 150 χρόνια μετά, έχουμε σχεδόν την ίδια κατάσταση, έλλειψη της πλήρους εμπέδωσης κατανόησης του προβλήματος στον απλό πολίτη από τους επιστήμονες. Η πανδημία του covid 19 που ενέσκηψε εδώ κι ενάμισι χρόνο, είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από έναν κορωνοϊό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Μεταδίδεται εύκολα με τον συγχρωτισμό, την επαφή δια των σταγονιδίων κ.λ.π Η εξέλιξη της νόσου είναι από ήπια, μέχρι την διασωλήνωση λόγω των αναπνευστικών δυσλειτουργιών, αλλά και τον θάνατο. Αντίδοτο της ασθένειας είναι η όχι απόλυτα αποτελεσματική μέχρι στιγμής φαρμακευτική αγωγή, όσο ο εμβολιασμός κατά του ιού, ο οποίος επιστημονικά αποδεικνύεται σε υψηλά ποσοστά αποτελεσματικός. Δεν λείπουν βέβαια και οι αρνητές του κορωνοϊού και του εμβολισμού, άλλοι από έμμονες ιδέες τους κι άλλοι ως τσαρλατάνοι και αθεράπευτοι συνωμοσιολόγοι.
Τώρα όμως είναι η ευθύνη όλων μας, ανεξάρτητα σε ποια θέση βρισκόμαστε. Ο αγώνας είναι κοινός, όλοι μπορούν να επηρεάσουν κάποιους, έστω και έναν! Πρέπει να χτιστεί το τοίχος της ανοσίας και να έλθει η ελευθερία μας, όπως τη νοιώθαμε πριν την πανδημία. Να πείσουμε όσους αρνούνται τον εμβολιασμό. Όχι βέβαια με καταναγκασμό, με απειλή, με τρόμο, με φοβία με την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των αναφαίρετων δικαιωμάτων. Επιβάλλεται να επιταχυνθεί η επιχείρηση της πειθούς, να πεισθούν οι δύσπιστοι για να αλλάξει η κατάσταση. Στο τέλος θα κάνουμε τον απολογισμό, τι, πως και ποιος, έφταιξε για τα τόσα πισωγυρίσματα από την αρχή της πανδημίας !

                                                   Κώστας Μπουμπουρής
                                              Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας
                                                  (k.boubouris@yahoo.gr)