Αριστείδης Τασιός: ‘Με πρόγραμμα και μεθοδικότητα οικοδομούμε την Ευρυτανία του αύριο…’

3272

‘…είναι ύψιστη τιμή να μπορείς να αφιερωθείς στον τόπο που μεγάλωσες…’

‘…σε καμία περίπτωση δεν γυρνάμε στο παρελθόν, σε καμία περίπτωση δεν πάμε σε αβέβαιες λύσεις…’

‘Με τον Φάνη επικεφαλής βαδίζουμε στα σίγουρα, συνεχίζοντας όλα όσα χτίσαμε με τον Κώστα Μπακογιάννη στο τιμόνι της Περιφέρειας…’

E. Τα τελευταία 5 χρόνια είστε Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας. Τι σας κάνει να ‘επιμένετε στην καρδιά της Ελλάδας’ με το Φάνη Σπανό;

A. Το 2014 ο Κώστας Μπακογιάννης μου εμπιστεύτηκε τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας. Τα πέντε λοιπόν αυτά χρόνια καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε οικονομικά και διοικητικά την Περιφέρεια, να ξέρετε ότι όταν ανέλαβα η ΠΕ Ευρυτανίας αντιμετώπιζε ένα σημαντικό λειτουργικό οικονομικό έλλειμα, το οποίο πλέον έχει εξαλειφθεί,  σταθήκαμε δίπλα στην καθημερινότητα και τα προβλήματα κάθε Ευρυτάνα, αναβαθμίζοντας  τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, ενώ ταυτόχρονα εκτελέσαμε και συνεχίζουμε να εκτελούμε ένα τεχνικό πρόγραμμα πρωτοφανούς μεγέθους για τα Ευρυτανικά δεδομένα  που ξεπερνά τα 119 εκ € και έχει να κάνει με όλους του τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, άλλα και με τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής συνοχής.

Όλα λοιπόν αυτά τα χρόνια στο τιμόνι της Περιφέρειας έχουμε κάνει πολλά που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα αφήσουμε στην μέση, δεν πρέπει να τα αφήσουμε να πάνε χαμένα. Αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε με τον Φάνη Σπανό

E. Τι αποκομίσατε από την πολύχρονη θητεία σας στην τοπική αυτοδιοίκηση;

  1. Από την θητεία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση έμαθα την αξία της συνεργασίας αλλά και της συνεννόησης.  Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι όταν κάποιος που αναλαμβάνει μια θέση ευθύνης είναι γνώστης των πραγμάτων και ταυτόχρονα έχει όρεξη για δουλειά, τότε μπορεί να κάνει πολλά. Η τοπική αυτοδιοίκηση, ως η πολιτική του πρακτέου, του άμεσου αποτελέσματος, μπορεί να κάνει σε ένα τόπο την διαφορά και να βελτιώσει την ζωή των πολιτών. Και αυτό άλλωστε έκανα όλα αυτά τα χρόνια, από όποια θέση ευθύνης και αν είχα, είτε σαν Γενικός Γραμματέας του Δήμου Καρπενησίου, είτε σαν Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας. Με εργατικότητα και γνώση, έβαλα στο τραπέζι όλα τα σημαντικά θέματα της Ευρυτανίας και με προγραμματισμό και μεθοδικότητα προχωράω. Ξέρετε, είναι ύψιστη τιμή να μπορείς να αφιερωθείς στον τόπο που μεγάλωσες. Να προσπαθείς για τον τόπο που αγαπάς και που έχεις επιλέξει να ζήσεις και να μεγαλώσεις τα παιδιά σου. Είμαι σίγουρος ότι αυτό το εκτιμούν οι συμπολίτες μου. Γι’ αυτό και στις 26 Μαΐου τους ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης.

E. Γιατί πιστεύετε ότι ξεχωρίζετε από τους άλλους συνδυασμούς στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας; Για ποιο λόγο να σας επιλέξουν οι πολίτες;

  1. Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη, στην βάση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη και που ήδη παράγει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, απαντώντας στα χρόνια προβλήματα της Ευρυτανίας και αίροντας την απομόνωσή της.

Ο Ευρυτανικός λοιπόν λαός θα έχει να επιλέξει μεταξύ λύσεων που έχουν αποδείξει στην πράξη, στο παρόν, ότι μπορούν να παράξουν έργο και να εγγυηθούν τη συνέχιση μιας πορείας ή μεταξύ λύσεων που έρχονται από το παρελθόν της στασιμότητας και των χαμένων ευκαιριών. Μεταξύ λύσεων που μπορούν να ενώσουν δυνάμεις με αισιοδοξία στην βάση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη ή μεταξύ λύσεων που στηρίζονται σε αφορισμούς, σε απαισιοδοξία, σε αιώνιες διαφωνίες χωρίς προτάσεις, στον διχασμό, την πόλωση ή σε διάττοντες αστέρες. Μεταξύ λύσεων με τεχνοκρατική διοίκηση που ξέρουν να διεκδικούν πόρους για την περιοχή τους ή μεταξύ λύσεων που βλέπουν την τοπική αυτοδιοίκηση ως τον φτωχό συγγενή του κομματικού κράτους.

Άρα η επιλογή είναι ξεκάθαρη, σε καμία περίπτωση δεν γυρνάμε στο παρελθόν, σε καμία περίπτωση δεν πάμε σε αβέβαιες λύσεις. Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε την κεκτημένη μας ταχύτητα.

E. Υπάρχει κάποιο ‘μεγάλο’ πλάνο για την Ευρυτανία, για το οποίο εσείς προσωπικά θα δουλέψετε;

  1. Με πρόγραμμα και μεθοδικότητα οικοδομούμε την Ευρυτανία του αύριο. Το σχέδιο λοιπόν για την επόμενη μέρα είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε στα δυνατά χαρτιά της Ευρυτανίας που θα κάνουν την διαφορά αλλά και σε κάποια ακόμη σημαντικότερα που θα αλλάξουν την μοίρα της περιοχής μας.

Κατ’ αρχήν νούμερο ένα θέμα είναι ο δρόμος Λαμία-Καρπενήσι: η επιλογή αναδόχου για την μελέτη βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα χρηματοδοτηθεί. Υψηλά στην ατζέντα υπάρχει και η περαιτέρω αναβάθμιση και αξιοποίηση του ΤΕΙ Καρπενησίου που πλέον ανήκει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Θα πρέπει λοιπόν ως Περιφέρεια να αναβαθμίσουμε τις υποδομές του (η σχετική μελέτη για την αναβάθμιση της φοιτητικής εστίας έχει ήδη παραδοθεί), ώστε να είναι ένα δυνατό ίδρυμα την επόμενη μέρα, αλλά και σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να διεκδικήσουμε και άλλα γνωστικά αντικείμενα. Υψηλά επίσης στην ατζέντα μας βρίσκεται, η αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου αλλά και οι επενδύσεις στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η βελτίωση των εγκαταστάσεων του αθλητικού μας κέντρου και η περαιτέρω αναβάθμιση και αξιοποίηση των αθλητικών μας υποδομών, ώστε το Καρπενήσι να καθιερωθεί ως ένας αθλητικός – τουριστικός προορισμός τόσο για την προετοιμασία αθλητών όσο και για τη φιλοξενία μεγάλων αθλητικών γεγονότων, η αξιοποίηση των δασικών μας προϊόντων και οι επενδύσεις στην βιομάζα, η ενίσχυση των επενδύσεων στην βιοτεχνική παραγωγή και στην τυποποίηση των αγροτικών μας προϊόντων, η βελτίωση των συνθηκών της αγροτικής μας οικονομίας αλλά και η πιστοποίηση των αγροτικών μας προϊόντων, τα οποία έχουνε την ποιότητα να σταθούν επάξια στο ράφι του καταναλωτή, αλλά και η συνέχιση των επενδύσεων στις αστικές μας υποδομές και στα οδικά μας δίκτυα, στην παιδεία, στην υγεία και στην πρόνοια ώστε να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε έναν αυθεντικό τόπο ζωής, ο οποίος θα έχει βιώσιμες θέσεις εργασίας.

E. Γνωρίσατε τον κ. Σπανό σαν συν- Αντιπεριφερειάρχη και σήμερα είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού σας. Τι απαντάτε σε όσους τον θεωρούν πολύ νέο και όχι και τόσο έμπειρο για να είναι ο αυριανός Περιφερειάρχης;

  1. Με τον Φάνη επικεφαλής βαδίζουμε στα σίγουρα, συνεχίζοντας όλα όσα χτίσαμε με τον Κώστα Μπακογιάννη στο τιμόνι της Περιφέρειας και πάνω στην πορεία που από κοινού έχουμε ξεκινήσει. Ο Φάνης είναι ο Αντιπεριφερειάρχης στον μεγαλύτερο Νομό της περιφέρειας μας, την ξέρει την δουλειά πάρα πολύ καλά, ο ρόλος του ήταν καταλυτικός όλα αυτά τα χρόνια, συνεπώς έχει και την εμπειρία και την δυνατότητα να μας οδηγήσει στην νέα περίοδο. Άλλωστε οι δυνατότητες του και η συνεργασία μας έχει αποδεδειγμένα δοκιμαστεί.