Την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023 από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) και τον Σύνδεσμο Ευρυτάνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων (ΣΕΛΣ) συνδιοργανώθηκε αφιέρωμα στον Στέφανο Γρανίτσα.  Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην ιστορική αίθουσα Μιχαήλας Αβέρωφ της ΕΕΛ.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιπρόεδρος και τ. Πρόεδρος της ΕΕΛ κ. Παύλος Ναθαναήλ σημειώνοντας ότι είναι άξιο λόγου ότι ενώ η Ευρυτανία έχει πληθυσμό περίπου το 0,2% της χώρας, εν τούτοις έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό λογοτεχνών.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΛΣ κ. Λάμπρος Ηλίας προλογίζοντας την εκδήλωση είπε μεταξύ άλλων ότι ο λόγιος Ευρυτάνας Στέφανος Γρανίτσας υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα και στα μόλις 35 χρόνια ζωής του παρέδωσε στις επόμενες γενιές σημαντικότατο έργο ως δημοσιογράφος, συγγραφέας, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, ενώ παράλληλα υπήρξε πολιτικός και στρατιωτικός που αγωνίστηκε στην Ήπειρο κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ευρυτάνων Επιστημόνων κ. Φώτης Κουλαρμάνης αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα και διεξοδικά στο λογοτεχνικό έργο του Γρανίτσα με τα διηγήματα, τα θεατρικά έργα και τα ποιήματα. Επίσης, αναφέρθηκε στο πολιτικό του έργο ως Βουλευτής στο πλευρό του Ελευθερίου Βενιζέλου, τον οποίο θαύμαζε, συντάσσοντας σημαντικά νομοσχέδια για τους αγρότες, καθώς και στη συμμετοχή του στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο.

Ο κ. Δημήτρης Καραμβάλης, επ. μέλος της ΕΕΛ, μίλησε κυρίως για τη φύση και την ποιότητα του δημοσιογραφικού έργου του Γρανίτσα σημειώνοντας ότι αφενός τα χρονογραφήματα και ευθυμογραφήματα, αφετέρου τα διηγήματα που δημοσίευσε στις εφημερίδες είχαν αίσθηση και εικόνα από την ιδιαίτερη πατρίδα του Ευρυτανία.

Παραβρέθηκε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας “Το Βελούχι” κ. Γεώργιος Λάγαρης, ο οποίος, λαμβάνοντας τον λόγο, είπε ότι ο πατέρας του είχε φροντίσει για την έκδοση των απάντων του Στέφανου Γρανίτσα και δώρισε στον ΣΕΛΣ τέσσερα (4) αντίτυπα.

Τον λόγο έλαβε και ο κ. Βασίλης Χαλαστάνης, αναφερόμενος σε κάποια περιστατικά της ζωής του Στέφανου Γρανίτσα.

Ο Πρόεδρος κ. Λάμπρος Ηλίας ανακοίνωσε χαιρετισμό των Δημάρχων Καρπενησιωτών κ. Νικολάου Σουλιώτη και των Αγραφιωτών κ. Αλέξη Καρδαμπίκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Ευρυτάνες και άλλοι φίλοι της λογοτεχνίας και του έργου του Στέφανου Γρανίτσα. Μεταξύ των παρεβρεθέντων η πολιτευτής Ευρυτανίας κα Θωμαΐς Οικονόμου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΛΣ κ. Λάμπρος Ηλίας.