Από 200€ έως 58χιλ. οι ποινές στους παραβάτες

Στα πλαίσια μέριμνας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου για την πρόληψη πρόκλησης πυρκαγιών σε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους, καθώς επίσης σε αγροτικές εκτάσεις και σε δάση, εκδόθηκε σχετική Πυροσβεστική Διάταξη με την οποία επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα στους παραβάτες της νομοθεσίας πυροπροστασίας. Στο στόχαστρο της διάταξης βρίσκονται όσοι πολίτες από αμέλεια ή δόλο δημιουργούν εστίες φωτιάς στην ύπαιθρο με χαρακτηρίστηκα παραδείγματα τα ακόλουθα: αναμμένο τσιγάρο, εστίαση (μπάρμπεκιον), κάπνισμα κυψελών, μηχανάκια κοπής ξύλού/μετάλλων, ηλεκτροσυγκόληση, λειτουργία ανθρακοκαμίνων, φωτιά εντός ποιμνιοστασίων, θήρα με όπλα, εγκατάλειψη εύφλεκτων υλών, κ.ά..

Το ελάχιστο επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι τα διακόσια εύρώ (200 €) και μέγιστο δύναται να είναι τα πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 €). Το επιβαλλόμενο ποσό θα αποφασίζεται σε συνάρτηση και ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας που προβλέπει ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γεν. Γραμμ. Πολιτικής Προστασίας για κάθε περιοχή της Ελλάδος για κάθε ημέρα. Επιπλέον σε περίπτωση επέκτασης της φωτιάς σε αστικές, αγροτικές και δασικές εκτάσεις, σχηματίζεται ποινική δικογραφία σε βάρος τον δράστη και υποβάλλεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Μετά την δικαστική καταδίκη του, πέρα της ποινικής και αστικής ευθύνης αποζημίωσης των παθόντων (ανθρώπινα θύματα, οικίες, κ.ά.), ο δράστης υπόκειται και σε επιβολή σε δεύτερο διοικητικό πρόστιμο που κυμαίνεται από τα 1.467,35 € έως και τα 58.694,00 €.

‘Η προστασία της υπαίθρου μας, των αγροτικών και δασικών εκτάσεων είναι υποχρέωση όλων μας’, καταλήγει η σχετική ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.