‘Βασική Υποστήριξη της ζωής’. Εκπαίδευση στις Α’ Βοήθειες

2048

Την Πέμπτη 11 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στα γραφεία του Κ.Ε.Σ.Υ.,  στα κτήρια Ο. Α. Ε. Δ. στη περιοχή Ξηριά στο Καρπενήσι. Συγκεκριμένα, το σεμινάριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπαίδευσης στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων, φορέων που μπορεί να έχουν εμπλοκή στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών (βάσει του νόμου 2345/12-9-1995 άρθρο 7) και με πρωτοβουλία της προϊσταμένης του Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Ευρυτανίας (Κ.Ε.Σ.Υ.) Ευαγγελίας Ρόγκα. 

Την ευθύνη της εκπαίδευσης της ομάδας εργαζομένων στο Κ.Ε.Σ.Υ  είχε ο ιατρός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου ‘Άμεσης Βοηθείας (Ε.Κ.Α.Β. ) Λαμίας  κ. Θεμιστοκλής Λιάσκος ο οποίος με την βοήθεια των συνεργατών του κ.κ. Ιωάννη Σβερώνη, υπεύθυνο του  Ε.Κ.Α.Β. Καρπενησίου, Ηλία Μπρόμη και Θεοδώρου Τσώνη, διασωστών Ε.Κ.Α.Β. Λαμίας και Καρπενησίου αντιστοίχως, δίδαξαν «Βασική Υποστήριξη της ζωής». 

Τα θέματα περιελάμβαναν τη βασική γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων. Αυτές μπορεί να είναι: μια απειλητική καρδιακή προσβολή, αιφνίδια κατάρρευση, σοβαρή αιμορραγία και πνιγμονή δηλαδή το σταμάτημα της αναπνοής από ξένο σώμα, που αποφράζει τη δίοδο του αέρα προς τους πνεύμονες.  Πώς, δηλαδή, να συντελείται η καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), καθώς και πότε και πώς θα καλείται ένα ασθενοφόρο ή άλλη ιατρική βοήθεια οπουδήποτε και αν βρίσκεται κανείς.  Συμμετείχαν οι, Αντιγόνη Λυκοκάπη, Παναγιώτης Τριχιάς, Σαβίνα Ουγγρίνου, Κατερίνα Μπούκα, Μαρία Φουντούκη, Αλίκη Κοσμά, Ευγενία Τασιού, Κέλυ Παρόγλου, Κωνσταντίνος Μαζαράκης και Ευαγγελία Ρόγκα.

Οι εκπαιδευμένοι σε αυτές τις τόσο χρήσιμες πρακτικές για την ανθρώπινη ζωή, εκφράζουν θερμότατες ευχαριστίες  στον κ. Λιάσκο που ήρθε από τη Λαμία ειδικά για την περίσταση και τον κ. Σβερώνη που οργάνωσε την εκπαίδευση αυτή.