Ο αγώνας των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» – 2.908 πανελλαδικά – και των Δήμων που στάθηκαν δίπλα τους δύο δεκαετίες τώρα, δικαιώθηκε, αφού μετά την οριστικοποίηση των πινάκων της προκήρυξης 4Κ/2020 και σε συνάρτηση με την ψηφισθείσα σχετική νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 77) του νομοσχεδίου που αφορούσε το δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση, όλοι οι εργαζόμενοι, επιτυχόντες ή μη, με τον εν λόγω διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, μεταφέρονται σε αντίστοιχες οργανικές θέσεις στο Δήμο, με σχέση εργασίας πλέον, αορίστου χρόνου.

20 χρόνια, κατά μέσο όρο, πέρασαν από την πρώτη στιγμή που οι συμβασιούχοι τότε στο καινοτόμο πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ έπιασαν δουλειά και στην Ευρυτανία, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην κρατική Πρόνοια.

Οι ομάδες με κοινωνικό λειτουργό, νοσηλευτή και οικιακή βοηθό σχηματίστηκαν σε κάθε Καποδιστριακό Δήμο κι έπειτα συνέχισαν στις αντίστοιχες Δημοτικές Ενότητες των Καλλικρατικών Δήμων Καρπενησίου και Αγράφων. Τα δρομολόγιά τους στα χωριά ήταν καθημερινά και πρόσφεραν στους ωφελούμενους κατά κύριο λόγο ηλικιωμένους τη φροντίδα και την περίθαλψη που δεν μπορούσαν να έχουν αλλιώς. Καθημερινά οι υπεύθυνοι του προγράμματος πήγαιναν φάρμακα και συχνά είδη πρώτης ανάγκης στους ηλικιωμένους που τους περίμεναν στα χωριά, για να τους μετρήσουν πίεση και σάκχαρο, να τους καθαρίσουν το σπίτι, να τους αλλάξουν καθετήρες σε κάποιες περιπτώσεις ή να τους κάνουν μπάνιο σε κάποιες άλλες. Αυτό όμως που είναι ανεκτίμητο όλα αυτά τα χρόνια είναι η κουβέντα, το νοιάξιμο και η φροντίδα που λάμβαναν από τους ανθρώπους αυτούς που τους περίμεναν πώς και πώς μια φορά την εβδομάδα.

Συγκινημένοι οι 22 υπάλληλοι που ορκίστηκαν

Σε κλίμα χαράς αλλά και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη 1 Ιουνίου,  η ορκωμοσία 22 μόνιμων υπαλλήλων του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”  που εντάσσονται πλέον στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Καρπενησίου.

Την τελετή της ορκωμοσίας έκανε ο δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος  Σουλιώτης ενώ παρόντες ήταν και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι.

Μετά από πολύχρονη προσπάθεια και διεκδικήσεις των υπαλλήλων και των σωματείων τους, την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ η κεντρική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του κοινωνικού αυτού προγράμματος στους Δήμους όλης της χώρας, προέβη στην απόφαση μονιμοποίησης τους.

Οι αντιδράσεις των δημάρχων

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, ο οποίος τέλεσε και την ορκωμοσία όλων των υπαλλήλων μιας και λόγω έλλειψης αντίστοιχης υπηρεσίας στο Δήμο Αγράφων, όλοι οι υπάλληλοι υπάγονται στο Δήμο Καρπενησίου, ευχήθηκε: «καλή αρχή, συνεργασία και παραγωγικό έργο» σημειώνοντας πως «για τους Δήμους το πρόγραμμα αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς της κοινωνικής πολιτικής τους αφού βρίσκεται δίπλα στους δημότες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και χρήζουν στήριξης».

Ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, δήλωσε στον Ευρυτανικό Παλμό:

«Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, που ξεκίνησε πριν 24 χρόνια έχει προσφέρει στους ανήμπορους και γηραιούς συμπολίτες μας που χρήζουν βοήθειας. Στο Δήμο Αγράφων λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και των δύσκολων δρόμων, ο αγώνας που δίνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είναι μεγάλος. Η πολιτεία έστω και καθυστερημένα, προχώρησε στο μόνιμο διορισμό των υπαλλήλων που απασχολούνται στο πρόγραμμα, δικαιώνοντας τον αγώνα τους. Για μας η στελέχωση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου, είναι βασική μας προτεραιότητα όπως και η παροχή οργανωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας προς τους ανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Συγχαρητήρια για τον διορισμό τους. Καλή δύναμη με αγάπη και υπομονή».

Το πρόγραμμα σε Καρπενήσι και Άγραφα

Όπως αναφέραμε ήδη πιο πάνω, οι Υπάλληλοι του Προγράμματος που ορκίστηκαν είναι πλέον Υπάλληλοι του Δήμου Καρπενησίου και ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται στις θέσεις τους στα Άγραφα με παραχώρηση στο Δήμο Αγράφων, λόγω έλλειψης προνοιακής υπηρεσίας σε αυτόν, όπως γίνεται και με τις υπόλοιπες υπηρεσίας Πρόνοιας, Πολεοδομίας κλπ. Προς το παρόν οι υπάλληλοι που υπηρετούν στο Δήμο Αγράφων θα παραμείνουν στη θέση τους στα πλαίσια συνεργασίας των δύο δήμων, με την πιθανότητα μικρών αλλαγών. Αν κάποια στιγμή στο μέλλον διαρραγεί αυτή η συνεργασία, δυναμικά οι υπάλληλοι που τώρα πια ανήκουν στο προσωπικό του Δήμου Καρπενησίου, μπορεί να ανακληθούν από τα Άγραφα. Αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει μάλλον μακρινό αυτή τη στιγμή.

Το θέμα που προκύπτει στην κάλυψη όλων των χωριών των δύο δήμων είναι διαχρονικό τα τελευταία χρόνια, με ελλείψεις κοινωνικών λειτουργών και νοσηλευτών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν προκηρύχθηκαν οι θέσεις σε Άγραφα και Καρπενήσι δεν προκηρύχθηκαν οι κενές θέσεις που είχαν δημιουργηθεί, αλλά μόνο οι ήδη καλυμμένες, με αποτέλεσμα τα κενά να παραμένουν ως είχαν.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Σκοπός του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» όπως και του προγράμματος Κοινωνικής Μέριμνας είναι η παραμονή των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες στο οικείο φυσικό και οικογενειακό τους περιβάλλον, η αποφυγή χρήσης ιδρυματικής φροντίδας ή καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού, η εξασφάλιση αξιοπρεπούς και υγιούς διαβίωσης, η διατήρηση της συνοχής της οικογένειάς τους και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Στόχος  των προγραμμάτων είναι η παροχή οργανωμένης και συστηματικής πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας από ειδικούς επιστήμονες και καταρτισμένα στελέχη, σε μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, ώστε να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία και κοινωνική ευημερία.

Παράλληλα επιδιώκεται η διευκόλυνση της πρόσβασης των γυναικών που είναι επιφορτισμένες μέσα στην οικογένεια με τη φροντίδα των ηλικιωμένων ατόμων και ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη της εναρμόνισης του επαγγελματικού και οικογενειακού βίου.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία

  • Έχουν τα ίδια δικαιώματα, όπως όλοι μας
  • Έχουν το δικαίωμα να ζουν σε ένα οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον
  • Έχουν το δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς και υγιούς διαβίωσης
  • Έχουν το δικαίωμα διατήρησης της αυτονομίας τους, της κοινωνικής συμμετοχής και της διασφάλισης της αυτάρκειάς τους
  • Δικαιούνται ίσες ευκαιρίες ώστε να μην γίνονται αποδέκτες προκαταλήψεων και κοινωνικών αποκλεισμών
  • Δικαιούνται να επιλέγουν, να διεκδικούν, να εξασφαλίζουν τους τρόπους και τα μέσα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους

Παρεχόμενες Υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες παρέχονται από εξειδικευμένα άτομα που στελεχώνουν την κάθε μονάδα. Στην ομάδα έργου συμμετέχουν Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Κοινωνιολόγοι, Νοσηλευτές και Βοηθητικό Προσωπικό. Η ομάδα έργου του προγράμματος εφαρμόζει τις αρχές και τις μεθόδους της ομαδικής εργασίας και του κοινωνικού σχεδιασμού.

Στα πλαίσια αυτά μεταξύ άλλων και αφού έχουν προηγηθεί οι αναγκαίες αρχικές φάσεις της προετοιμασίας, της καταγραφής και συστηματικής ανάλυσης των αναγκών των εξυπηρετούμενων, η ομάδα έργου καταρτίζει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα λειτουργίας-επισκέψεων που εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση.

ΕΙΔΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Το πρόγραμμα μέσα από μια ασφαλή, απόρρητη καταγραφή και παρακολούθηση των αναγκών των εξυπηρετούμενων, επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στην παροχή των παρακάτω υπηρεσιών:

  • Συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη σε ωφελούμενους και την οικογένεια
  • Εξασφάλιση υπηρεσιών, παροχών και μέτρων κοινωνικής προστασίας
  • Έμπρακτη υπεράσπιση και προώθηση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ευαισθητοποίηση του άμεσου ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος
  • Νοσηλευτική πρωτοβάθμια φροντίδα
  • Οικιακή φροντίδα και ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης
  • Φροντίδα ατομικής υγιεινής και καθαριότητας
  • Διευκόλυνση επικοινωνίας και (όπου απαιτείται) συνοδεία ατόμου σε νοσηλευτικά ιδρύματα και υπηρεσίες
  • Διευκόλυνση αναγκών μετακίνησης, ενημέρωσης και επικοινωνίας
  • Ενίσχυση φιλικών δεσμών και κοινωνικών σχέσεων, όπως και συμπεριφορών κοινωνικού ενδιαφέροντος

Οι υπηρεσίες αυτές σε καμία περίπτωση δεν έχουν ως στόχο την υποκατάσταση της οικογενειακής φροντίδας (όταν αυτή υφίσταται) αλλά την υποβοήθηση και συμπλήρωσή της.

ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργεί σε καθημερινή βάση εκτός των επίσημων αργιών, όπως αυτές ορίζονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του φορέα και συγκεκριμένα από τις 7:00π.μ. έως 15:00μ.μ. 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ

Τα κριτήρια για την επιλογή των ατόμων που εξυπηρετούνται είναι τα εξής:

  1. Η εξασφάλιση αυτοεξυπηρέτησης για πρόσωπα που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα κα το άτομο που έχει αναλάβει τη φροντίδα τους είναι άνεργη γυναίκα και επιθυμεί να εργαστεί.
  2. Η εξασφάλιση αυτοεξυπηρέτησης για πρόσωπα που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και το άτομο που έχει αναλάβει τη φροντίδα τους είναι εργαζόμενο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αυτής της φροντίδας
  3. Η Εξασφάλιση αυτοεξυπηρέτησης για πρόσωπα που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και το άτομο που έχει αναλάβει τη φροντίδα τους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.
  4. Η εξασφάλιση αυτοεξυπηρέτησης για πρόσωπα που δεν έχουν τη δυνατότητα ή που οι οικονομικοί τους πόροι δεν επαρκούν για να έχουν φροντίδα από πρόσωπα επ’ αμοιβή στο σπίτι τους.
  5. Η εξασφάλιση αυτοεξυπηρέτησης για πρόσωπα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κάλυψη του συνόλου των αναγκών τους εξαιτίας κινητικών προβλημάτων και υπάρχει αδυναμία παροχής βοήθειας από το συγγενικό ή κοινωνικό τους περιβάλλον.
  6. Η Εξασφάλιση αυτοεξυπηρέτησης για πρόσωπα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κάλυψη του συνόλου των αναγκών τους εξαιτίας ψυχολογικών προβλημάτων.

Η διαδικασία επιλογής των ατόμων γίνεται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, το αγροτικό ιατρείο, το ΚΑΠΗ (όπου υπάρχει) και λοιπές αρμόδιες προνοιακές υπηρεσίες.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος υπάρχει η δυνατότητα αναπροσαρμογής της λίστας των εξυπηρετούμενων και ως προς  τις υπηρεσίες που τους παρέχονται και ως προς τα άτομα που εξυπηρετούνται.