Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν φορείς και επαγγελματίες

Κοινό μέτωπο κατά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση από το Υπουργείο Οικονομικών, δημιουργούν ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις μιας και θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερό λογαριασμό, αν ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο στο τέλος του χρόνου.

Πάνω από 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν για τα φετινά εισοδήματα τα οποία θα δηλώσουν το επόμενο έτος. 473.000 επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο 1.444 ευρώ κατά μέσο όρο.

Με το νέο φορολογικό καθεστώς, το 50% των φόρων θα καταβάλλεται πλέον από το 12% των ελευθέρων επαγγελματιών έναντι 4% σήμερα, γιατί με τη νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να εμφανίσουν στη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους καθαρό εισόδημα κάτω από 10.920 ευρώ που αντιστοιχεί στο κατώτατο μισθό των 780 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα επί 14 μήνες. Σε περίπτωση, δε, που ο ελεύθερος επαγγελματίας απασχολεί εργαζόμενο με αποδοχές 20.000 ευρώ τότε θα πρέπει να δηλώσει 20.000 ευρώ και όχι 10.920 ευρώ. Όταν ο ελεύθερος επαγγελματίας ασκεί τη δραστηριότητά του και έχει την κύρια κατοικία του σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, η ελάχιστη αμοιβή θα μειώνεται κατά 50%. Όταν ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%, θα μειώνεται κατά 50%.

Τι Άγραφα, τι …Μύκονος

Όπως ήταν αναμενόμενο, θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πριν καλά καλά τεθεί σε διαβούλευση, με τους αρμόδιους υπουργούς να μιλάνε για το ιδανικό σύστημα πάταξης της φοροδιαφυγής προχωρώντας όμως σε οριζόντια μέτρα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν παντού και σε όλες τις περιπτώσεις.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η Ευρυτανία και ιδιαίτερα τα χωριά της που ήδη υποφέρουν από την ερήμωση και την ανεργία. Τη στιγμή μάλιστα που τα τελευταία χρόνια τα Άγραφα και χωριά του Καρπενησίου ζητούν απαλλαγή από ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ λόγω ορεινότητας, όχι μόνο δεν υπάρχει ελάφρυνση αλλά ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση.

Τραγικό παράδειγμα το Ραπτόπουλο του Δήμου Αγράφων που στην τελευταία απογραφή του 2021 είχε 549 μόνιμους κατοίκους, γεγονός που αυτόματα το αποκλείει από τη φορολογική ελάφρυνση του 50% που πιάνει τη Μύκονο ή άλλα κοσμικά νησιά, με μόνιμο πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Φορείς και επαγγελματίες της Ευρυτανίας βρέθηκαν σε ένα ακόμη αδιέξοδο και αντιδρούν ώστε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που θα τους οδηγήσει σε οριστικό λουκέτο και τον τόπο στην απόλυτη εξαθλίωση και νέκρωση.

Παρέμβαση των Δημάρχων Αγράφων – Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα ενόψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκη, την οποία κοινοποιούν στο γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και στα γραφεία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, οι Δήμαρχοι Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου και Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ενόψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου καθώς, όπως αναφέρουν «η αύξηση της φορολογίας θα επιδεινώσει το δημογραφικό πρόβλημα των ορεινών μας δήμων».

Ακολουθεί η επιστολή – παρέμβαση των Δημάρχων:

«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, στο πλαίσιο ενός «δίκαιου συστήματος φορολόγησης», όπως επεσήμανε προ ημερών, κατά την επίσημη παρουσίασή του, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Στους άξονες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου υπογραμμίζεται πως επιδιώκεται η ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα και προβλέπεται ένα πιο ευνοϊκό καθεστώς για τους νέους επαγγελματίες κατά τα πρώτα πέντε χρόνια δραστηριοποίησής τους, τους ανάπηρους, αλλά και τους κατοίκους μικρών νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων και των οικισμών κάτω των 500 κατοίκων.

Κατά την άποψή μας, σε μία περίοδο που η πολιτεία έχει ορθώς αναβαθμίσει σε πρωταρχική προτεραιότητα την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, θεωρούμε πως πρέπει να υπάρξει καίρια αλλαγή στις προτεινόμενες διατάξεις του νέου φορολογικού συστήματος αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους των ορεινών και απομακρυσμένων Δήμων.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε την εξαίρεση από το συγκεκριμένο μέτρο όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στους ορεινούς Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων, υιοθετώντας στην πράξη την κεντρική κατεύθυνση ειδικής κινητροδότησης από το κράτος προκειμένου να επιτευχθεί όχι μόνο η συγκράτηση του υφιστάμενου πληθυσμού, αλλά και η προσέλκυση νέων ανθρώπων στην απομακρυσμένη ηπειρωτική Ελλάδα.

Εάν η ολική εξαίρεση δεν είναι εφικτή, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ισχύσει σε όλους τους ορεινούς Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων ό,τι ακριβώς θα προβλεφθεί για τους κατοίκους μικρών νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων, με δεδομένο πως η αρχή της ορεινότητας και η αρχή της νησιωτικότητας προστατεύονται συνταγματικά ισότιμα από τις ίδιες διατάξεις.

Επιπροσθέτως, προτείνουμε την παγίωση της μείωσης της ελάχιστης αμοιβής σε επίπεδο 100% για κάθε νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα από τούδε και στο εξής τουλάχιστον για την πρώτη επταετία και την ολική απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για την ίδια χρονική περίοδο, όχι μόνο στα χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους αλλά σε όλα τα χωριά έως 2000 κατοίκους των ορεινών Δήμων.

Θεωρούμε πως οι προτάσεις μας είναι απολύτως ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες, δεν αλλοιώνουν τον επιχειρούμενο κοινωνικό χαρακτήρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, δεν μεταβάλλουν δραματικά τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις του αρμόδιου Υπουργείου και φυσικά συνδέονται κυριολεκτικά με εθνικούς δημογραφικούς λόγους».

Το Εμπορικό Επιμελητήριο Ευρυτανίας

Στην ερώτηση του Ευρυτανικού Παλμού ‘Ποια είναι η τοποθέτηση του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας για το νέο φορολογικό  νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση; Πώς θα επηρεάσει την Ευρυτανία;’ Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Τσάμπρας απαντά:

«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς διαβούλευση από την κυβέρνηση έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις για το σύνολο των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, μην λησμονούμε ότι βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης, οι επαγγελματίες ουσιαστικά καλούνται σε μια επιβάρυνση της τάξης των 1.440 ευρώ κατ’ έτος.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να εμφανίσουν στη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους καθαρό εισόδημα κάτω από 10.920 ευρώ που αντιστοιχεί στο κατώτατο μισθό των 780 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα επί 14 μήνες. Μάλιστα σε περίπτωση που ο ελεύθερος επαγγελματίας απασχολεί εργαζόμενο με αποδοχές 20.000 ευρώ τότε θα πρέπει να δηλώσει 20.000 ευρώ και όχι 10.920 ευρώ. Το ποσό, μάλιστα, της ελάχιστης αμοιβής προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε 3 χρόνια εργασίας μετά τη πρώτη τριετία και έως 30% για τρείς τριετίες με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 14.196 ευρώ.

Τα παραπάνω κριτήρια μειώνονται κατά 50% όταν ο ελεύθερος επαγγελματίας ασκεί τη δραστηριότητά του και έχει την κύρια κατοικία του σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.

Από τα παραπάνω γίνετε κατανοητό ότι η επιχειρηματικότητα στο νομό μας δέχεται ένα βαρύ πλήγμα. Οι επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, μετά από την οικονομική κρίση, την επιδημία και την μόνιμη δημογραφική συρρίκνωση του νομού, η φορολογική επιδρομή θα βάλει την ταφόπλακα στην όποια επιχειρηματικότητα. Προφανώς η κυβέρνηση δεν έχει εικόνα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νομό. Κατά βάση είναι επιχειρηματικότητα της ανάγκης και όχι των ευκαιριών. Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες είναι κοντά στην επαγγελματική τους απόσυρση ενώ νέοι επιχειρηματίες σπάνια επιχειρούν στην Ευρυτανία.

Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι με αυτό τον τρόπο επίσης θα «χτυπηθεί» η απασχόληση καθώς καθίσταται ασύμφορη για τις επιχειρήσεις, αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη φυγή νέων ανθρώπων που θέλουν να παραμείνουν στην περιοχή.

Το Επιμελητήριο Ευρυτανίας είναι κάθετα αντίθετο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που εκτός από άδικο είναι και ομολογία ανικανότητας για την απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης εκ μέρους της κυβέρνησης. Σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων έχουμε προβεί σε σειρά επαφών με την κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά κόμματα και ελπίζουμε ο νόμος να αποσυρθεί».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καρπενησίου

Σε ερώτηση του Ευρυτανικού Παλμού η Σπυριδούλα Σιαφάκα, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου δήλωσε:

«Ενημερωθήκαμε από τα site και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το ότι πρόκειται να κατατεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πάει προς ψήφιση, συγκεκριμένα από τους κύριους Χατζηδάκη και Θεοχάρη. Κατά τη γνώμη μου, το συγκεκριμένο φορολογικό επιβαρύνει κατά πολύ την τσέπη του ελεύθερου επαγγελματία και συγκεκριμένα της ατομικής επιχείρησης, διότι δεν επικροτεί την επιχείρηση που δεν αποκρύπτει έσοδα, και τους συμπεριλαμβάνει όλους, φοροφυγάδες και μη, στο ίδιο σακί. Συγκεκριμένα, θα εκφέρω τη γνώμη μου σχετικά με τον τόπο μου, απευθυνόμενη σε μία μικρή περιοχή με λίγους κατοίκους και ερειπωμένα φτωχά χωριά, τα οποία με αυτό το σύστημα θα χρειαστεί να πληρώσουν μεγάλα ποσά. Το συγκεκριμένο φορολογικό σύστημα είναι άδικο, διότι μας θέτει τεκμαρτό εισόδημα και όχι πραγματικό, και επί της ουσίας μάς πηγαίνει σε ένα σύστημα πολύ αρχαϊκό, δεκαετίας του ’90, όταν σήμερα υποτίθεται έχουμε κάνει βήματα μπροστά, όπως το «mydata», η Ψηφιοποίηση. Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα μπορούσαν να βρουν άλλα εργαλεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτούς που φοροδιαφεύγουν και όχι να τιμωρούνται οι επιχειρήσεις με φορολογική συνείδηση.»