Υλικά

1 άσπρο λάχανο

1 λίτρο νερό

από 1 κουταλιά γλυκού αλάτι,

μαραθόσπορο, λευκό πιπέρι,

 ξύσμα λεμονιού

½ κούπα ελαιόλαδο

600γρ μοσχαρίσιο κιμά άπαχο

200γρ χοιρινό κιμά άπαχο

2 ξερά κρεμμύδια, στον τρίφτη

1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

3 κουταλιές σούπας άνιθο, ψιλοκομμένο

1/2 κουταλιά σούπας ξερό δυόσμο

1/2 κούπα ρύζι καρολίνα, καλά πλυμμένο

από 1 κουταλιά γλυκού αλάτι και μαύρο πιπέρι

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

(Για τη σάλτσα αυγολέμονο)

1 αυγό

1/3 κούπας χυμό λεμόνι

3 κοφτές κουταλιές σούπας κορν φλάουρ

3 γεμάτες κουταλιές σούπας γιαούρτι

½ κουταλιά γλυκού αλάτι

1 κουταλιά γλυκού ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

Κόβουμε το λάχανο στη μέση, μετά σε φέτες πάχους 3 εκ και σε κομμάτια μήκους 5 εκ περίπου. Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με το νερό, λάδι, αλάτι, πιπέρι, τριμμένο μαραθόσπορο και ξύσμα λεμονιού. Φέρνουμε σε βρασμό, σκεπάζουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Eτοιμάζουμε το μίγμα του κιμά, ενώνοντας όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε πολύ καλά, τουλάχιστον για 5 λεπτά, βρέχοντας τα χέρια μας 2-3 φορές για να πάρει υγρασία το μίγμα. Πλάθουμε μπαλάκια κυλώντας στα χέρια μας αρκετές φορές, ώστε να είναι λεία η επιφάνειά τους. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και ανακατεύουμε το λάχανο. Ενώ σιγοβράζει ρίχνουμε ένα ένα τα γιουβαρλάκια. Κουνάμε την κατσαρόλα ώστε να μπουν ανάμεσα στα λάχανα και να καλυφθούν με το ζωμό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε 30 λεπτά. Ενώνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας στο μουλτι ή με το σύρμα, ανακατεύοντας καλά. Δυναμώνουμε τη φωτιά και φέρνουμε σε βρασμό το φαγητό. Ρίχνουμε το μίγμα της σάλτσας και κουνάμε την κατσαρόλα πιάνοντάς την από τα χερούλια ώστε να πάει παντού στο φαγητό και να δέσει. Σβήνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι να βεβαιωθούμε πως η σάλτσα έχει δέσει σωστά και δεν έχει πιάσει το φαγητό. Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, σκεπάζοντας την κατσαρόλα με πετσέτα.

Πηγή: www.tastefull.gr