Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, των Γραμμάτων και των Επιστημών, συμμετείχαν στην παρουσίαση της δίγλωσσης έκδοσης του βιβλίου του π. Ευαγγέλου Φεγγούλη, «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΝΑΣ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟΣ ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ», που πραγματοποιήθηκε δια τηλεδιάσκεψης την περασμένη Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021.
Την διαδικτυακή αυτή εκδήλωση, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του ιστορικού Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ», συντόνισε με άψογο τρόπο η Πρόεδρος του κ. Ελένη Καλογερά και συμμετείχαν σε αυτή, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ο Βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νικόλαος Σουλιώτης, ο Παν. Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κοτρώτσος, Ιερ. Προϊστάμενος, Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Νέα Υερσέη, ΗΠΑ, ο π. Παύλος Παλαιστίδης πρωτοπρεσβύτερος ιερ. προϊστάμενος του Αγ. Νικολάου Φλάσινγκ, ο κ. Δημήτρης Κόκοτας – Jimmy Kokotas, Ανώτατος Αντιπρόεδρος AHEPA -Supreme Vice President, New York , ο κ. Ανδρέας Καμπιζιώνης καθηγητής Φιλοσοφίας, Επίτιμο Μέλος Διδακτικού Προσωπικού στο Τεχνικό Κολέγιο Φλόρενς – Ντάρλινγκτον, Νότια Καρολίνα, ο κ. Ελευθέριος Περούλας, Πρόεδρος, “Ακαδημία Σωκράτη”, Διαχειριστικός Διευθυντής της Κεντρικής Ένωσης Ευρυτάνων “Βελούχι”, ο Δρ. Αντώνιος Βλάντης, Ιατρός Παθολόγος, “Northwell Health, Physician Partners”, Bayside, N.Y., USA, ο Σταύρος Μαρμαρινός δημοσιογράφος, “Εθνικός Κήρυκας” και “Ραδιοφωνικό Δίκτυο GRadio Network 5Station”, Florida, USA, ο πρώην Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καραμπάς, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Αιτωλικών Μελετών και Δάσκαλος κ. Β. Κόκοτος, η Λεωνή Θανασούλα Ιστορικός, Ιδρύτρια του Πολιτιστικού Φορέα “Ελληνικό Σχολείο Προυσού”.
Στην τηλεδιάσκεψη που διήρκησε πάνω από 3 ώρες, έλαβαν ακόμη μέρος, ο πρώην Πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Ευρυτανίας κ. Σιδέρης Μοτσιόλας, η ασκούμενη Δικηγόρος κ. Ιωάννα Φεγγούλη, θυγατέρα του συγγραφέα, ο εκπρόσωπος του Εκδοτικού Οίκου ΑΦΟΙ ΒΟΪΔΗ ΑΓΡΙΝΙΟ, κ. Χρήστος Βοϊδής, Αρχαιολόγος, η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Δημοτική Σύμβουλος Αγράφων κ. Αννέτα Κοτρώνα.
Άπαντες αναφέρθηκαν με θερμά λόγια αγάπης και εκτίμησης στον ήρωα του βιβλίου, το 90χρονο σήμερα Γρηγόρη Ζαχαρόπουλο, που κατάφερε να επιζήσει από την δίνη του εμφυλίου σπαραγμού και στη συνέχεια να προοδεύει και να μεγαλουργήσει στην Αμερική, προσφέροντας μεγάλο έργο στην ομογένεια και στην Ορθοδοξία. Όλοι συμφώνησαν ότι το βιβλίο διαβάζεται και μελετάται μονομιάς και δεν αφήνει περιθώρια διακοπών καθώς τα διαδοχικά επεισόδια που φωτίζουν άγνωστες πτυχές του εμφυλίου πολέμου και η πορεία του ήρωα, κρατούν κομμένη την ανάσα του αναγνώστη. Επίσης τονίστηκε πως η έκδοση του βιβλίου είναι πολύτιμη και αναντικατάστατη γιατί υπηρετεί με προσήλωση την ιστορική επιστήμη και πως το πόνημα αυτό μπορεί να λειτουργήσει σαν πηγή μελέτης και έρευνας για την περίοδο του εμφυλίου και να συμβάλει επιστημονικά στην προσεκτική προσέγγιση αυτής της σκοτεινής περιόδου. Τέλος στη συζήτηση έπεσε και η πρόταση, η δίγλωσση έκδοση του βιβλίου να προωθηθεί στα Σχολεία της Ομογένειας.
Πολλά συγχαρητήρια για το πόνημα αυτό, που είναι το 10ο συγγραφικό του έργο έλαβε από το σύνολο των μετεχόντων στην τηλεδιάσκεψη, ο συγγραφέας π. Ευάγγελος Φεγγούλης, ο οποίος αυτό το διάστημα και επί την Εθνική Επετείω των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της πατρίδας μας, πυρετωδώς ετοιμάζει ένα ακόμη σημαντικό βιβλίο του με τίτλο: «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ»