Ανήμερα της εθνικής επετείου, την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, διοργανώθηκε από το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Δένδρα και Δάση: μνήμες πολιτισμού και ιστορίας». Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν η  Δρ Καλλιόπη Στάρα, Επιστημονική Συνεργάτης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα ‘‘Αιωνόβια ιερά δάση και δένδρα. Τόποι συνάντησης της φύσης και του πολιτισμού’’ και οι Δρ Ανδρέας Παπαδόπουλος, Καθηγητής Γ.Π.Α. & Βασιλική Λάππα, Δασκάλα, Δασοπόνος, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Γ.Π.Α., με εισήγηση ‘‘Δένδρα Μάρτυρες της Εθνικής Παλιγγενεσίας στο Δήμο Καρπενησίου’’.

Αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική προσέγγιση της ιστορικής διαδρομής αιώνων δυο παράλληλων δρόμων, του φυσικού περιβάλλοντος από τη μια μεριά και της ιστορίας της ελληνική παλιγγενεσίας από την άλλη, που διαδραματίστηκαν σε όλο τον ελλαδικό χώρο και στην Ευρυτανία και που είχαν τομή σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, που συνδέθηκαν με πρόσωπα, αλλά και με τόπους, με αδιάψευστους ‘μάρτυρες’ τα αιωνόβια δέντρα που έστεκαν και στέκουν αγέρωχα στα ίδια σημεία, να ‘διηγούνται’ αυτή την ιστορική συνέχεια,

Ανάμεσα σ’ αυτά τα ‘ματωμένα’ δέντρα της Ευρυτανίας όπου στα κλαδιά τους κρεμάστηκαν αγωνιστές ή τις ρίζες τους πότισε το αίμα κλεφτών και αρματολών, αλλά και τα ‘σοφά’ δέντρα που φιλοξένησαν στον κορμό τους φωτισμένες προσωπικότητες της επαναστατικής και προεπαναστατικής εποχής, που οι αποφάσεις τους και οι διδαχές τους έγραψαν ιστορία.  

Με αφορμή την ενδιαφέρουσα ημερίδα, αναφέρουμε μερικά από αυτά τα ‘Δένδρα – μάρτυρες’ της Επανάστασης του 1821 στην Ευρυτανία, που συνδέθηκαν με τον θρύλο:

Ο πλάτανος του Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου, η βελανιδιά στο παλιό ‘Χάνι του Μπαλτά’ που ακούμπησαν το άψυχο σώμα του Μπότσαρη, φτάνοντας στο χάνι για να διανυκτερεύσουν τα πρωτοπαλίκαρα του, για να πάρουν το δρόμο προς το Μεσολόγγι, μετά τη Μάχη του Κεφαλόβρυσου τον Αύγουστο του 1823 ο πλάτανος στην πλατεία όπου τον Ιούλιο του 1825 έγινε η ‘Σύναξη Άμπλιανης’ με οπλαρχηγούς τους Κ. Τζαβέλα, Β. Κοντογιάννη, Γ. Βαλτινό, Α. Σιαφάκα, Χ. Φωτομάρα, Σιαδήμα, κ.ά. όπου κατέστρωσαν τα σχέδια της επίθεσης κατά των πολιορκητών του Μεσολογγίου, με την ταυτόχρονη έφοδο των πολιορκημένων και το Κυπαρίσσι του Πατροκοσμά του Αιτωλού, που το χρησιμοποίησε για να απαντήσει στην ερώτηση των κατοίκων για ελευθερία, δίνοντας την προφητεία: ”Αν το κυπαρίσσι αυτό ξεραθεί από την κορυφή του, η Πατρίδα θα ελευθερωθεί, αν ξεραθεί από κάτω, δεν θα ελευθερωθεί”.

Ο πλάτανος του Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο
Διακρίνεται αριστερά η βελανιδιά στα Μπαλταίϊκα
Ο πλάτανος στην Άμπλιανη
Το Κυπαρίσσι του Πατροκοσμά