Γράφει ο Μανίκας Αντώνιος, Πρόεδρος Τ.Κ. Κρικέλλου

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

Σαν πολίτης και  σαν αιρετός της αυτοδιοίκησης  εισπράττω με ικανοποίηση τις πρόσφατες Εξαγγελίες της Κυβέρνησης:

  • Για θεσμοθέτηση του γιατρού  για όλους .
  • Για αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας  υγειονομικής περίθαλψης.
  • Για την αναγέννηση του ΕΣΥ .
  • Για  ειδική ‘’ Ορεινή Πολιτική ‘’ και για στήριξη στους μικρούς ορεινούς  Δήμους .
  • Για Δισεκατομμύρια  επενδύσεων στους  Ο.Τ.Α. από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας ( Ελλάδα 2.0 ) και πολλές άλλες …!

Ιστορικό

Στο Κρίκελλο,  ο Δήμος Καρπενησίου πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα τμήμα από τις εργασίες λειτουργικής ανακαίνισης του τοπικού Αγροτικού Ιατρείου, μετά από μία περίοδο περίπου 12 χρόνων στην οποία δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία εργασία ανακαίνισης και συντήρησης του κτιρίου. Το κτίριο αυτό κτίστηκε την δεκαετία του 1960, με προσωπική εργασία των κατοίκων και σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε στο κράτος με δωρεά, από τους ντόπιους. Ο Δήμος Καρπενησίου, το 2020 και μετά από 60 χρόνια, άλλαξε και ενίσχυσε όλες τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις  και έβαλε καινούργιο  ηλεκτρολογικό πίνακα, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και να θερμανθεί το Ιατρείο με θερμοπομπούς. Σημειώνω ότι τον χειμώνα οι θερμοκρασίες στην περιοχή βρίσκονται κοντά στους -10 έως – 15 βαθμούς C.

Φανταστείτε πως μπορούν να παρασχεθούν αξιοπρεπείς ιατρικές υπηρεσίες σε τέτοιες συνθήκες και σε τέτοιες θερμοκρασίες σε ένα κτίριο που έχει κτιστεί πριν 60 χρόνια, σχεδόν χωρίς καμία μόνωση και χωρίς καμία επισκευή και κτιριακή αναβάθμιση από τότε. Φανταστείτε πόσα χρήματα των Ελλήνων Φορολογούμενων δαπανώνται άσκοπα για να ζεσταθεί  ένα  Αγροτικό Ιατρείο σε τέτοιες συνθήκες μόνο με θερμοπομπούς και υπέρ – κατανάλωση πανάκριβου ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα αποδεικτικό στοιχείο ότι ‘’ κάτι δεν πάει καλά ‘’, είναι πώς εγώ σαν πρόεδρος της Κοινότητας Κρικέλλου και παρόλα τα ερωτήματα μου, ποτέ δεν μπόρεσα να μάθω πόσος είναι ο λογαριασμός του ρεύματος του Ιατρείου και ποια Δημόσια Υπηρεσία τον πληρώνει ή δεν τον πληρώνει.

Με εισήγηση μου και διάθεση ενός τμήματος (6.100 €)  από την ΣΑΤΑ Κρικέλλου του 2018, ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2022, η  κτιριακή επισκευή και η λειτουργική  αναβάθμιση στο Λεβητοστάσιο του Αγροτικού Ιατρείου και όλες οι απαραίτητες μηχανολογικές επισκευές στον καυστήρα, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει η κεντρική θέρμανση πετρελαίου σε αυτό.

Από τις επτά επείγουσες κατηγορίες εργασιών που είχα εισηγηθεί  με την επιστολή μου, στις 18 -10 2019,  έχουν ολοκληρωθεί  μέχρι σήμερα  οι περισσότερες και πάντα  μόνο με δαπάνες από τον Δήμο Καρπενησίου. Οι πιο επείγουσες εργασίες ανακαίνισης, που παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα είναι: 

  • Η επισκευή και λειτουργική αποκατάσταση του  W.C. ( των ασθενών ) και
  • Το βάψιμο (εσωτερικά) του Ιατρείου. (πεσμένοι σοβάδες παντού και μούχλα είναι η εσωτερική εικόνα του Ιατρείου).

Σημειώνω ότι με την απόφαση 414/2019 (στην 26η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπενησίου  στις 16-12-2019 )  και σε απάντηση του αιτήματος (με υπ αριθμ. πρωτ. 3430 /11-12-2019) του συντονιστή Επιστημονικής Λειτουργίας του Κ. Υ. Δυτικής Φραγκίστας, κ. Παπανικολάου Νίκου. Αποφάσισε ομόφωνα: Τη δωρεάν παραχώρηση του οικήματος που στεγάζεται έως σήμερα το Περιφερειακό Ιατρείο Κρικέλλου για την κάλυψη των αναγκών στην υγεία του πληθυσμού της περιοχής. Τα λειτουργικά έξοδα και τυχόν φθορές δεν θα επιβαρύνουν το Δήμο αλλά την 5η Υ.ΠΕ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.

Με την προσφορά από  29 Ιανουαρίου 2021 από ιδιώτη μηχανικό, οι παραπάνω εργασίες μαζί με τα απαραίτητα υλικά, κοστολογούνται σε περίπου 7. 500 € + Φ.Π.Α.. (Βέβαια το κόστος αυτό  σήμερα πιθανόν να  έχει αυξηθεί, γιατί με τις συνεχόμενες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά χρειάζεται  σίγουρα …επικαιροποίηση). Από αλληλογραφία και συζητήσεις με τους υπευθύνους  της 5ης Υ.Π.Ε  μου έχει μεταφερθεί ότι η  5η Υγειονομική Περιφέρεια, ‘‘… δεν μπορεί να καλύψει αυτήν την δαπάνη και να ολοκληρώσει τις εργασίες’’… Μάλιστα με αφήνουν να εννοήσω ότι η λειτουργία και η συντήρηση του συγκεκριμένου Αγροτικού Ιατρείου είναι  οικονομικά  ‘’ ασύμφορη ‘’ και μπορεί  κάλλιστα να καταργηθεί το συγκεκριμένο Ιατρείο. Αν και έχω ζητήσει εδώ και καιρό ‘‘οι υπεύθυνοι’’ να με ενημερώσουν ‘‘εγγράφως και επίσημα’’ για την Τύχη του Περιφερειακού Ιατρείου του Κρικέλλου για να ενημερώσω και εγώ τους κατοίκους της Τ. Κ., δεν έχω λάβει επίσημη απάντηση για το:

  • Αν δεν μπορεί να καλυφθεί αυτή η δαπάνη από την 5η Υ.Π.Ε στην οποία έχει παραχωρηθεί η χρήση του Αγροτικού Ιατρείου Κρικέλλου, με την υποχρέωση της συντήρησης  και του επαρκούς λειτουργικού εξοπλισμού του.
  • Αν  θέλουν  πραγματικά να καταργήσουν το παραπάνω Αγροτικό Ιατρείο.

Σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, ή  που δεν προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες που παραμένουν σε εκκρεμότητα, θέτω δημόσια τις παρακάτω ερωτήσεις και περιμένω απαντήσεις από κάθε ενδιαφερόμενο:

  • Ποιος κοροϊδεύει ποιόν… με τις εξαγγελίες που ανέφερα στην αρχή 
  • Ποιος υποψήφιος πολιτικός – και ποιου κόμματος – θα μπορέσει να απαντήσει  και να δικαιολογήσει στους Κρικιελλιώτες, γιατί  δεν μπορούν να βρεθούν  περίπου 7.500€ για ένα Αγροτικό Ιατρείο, ενός ορεινού χωριού  (1.120 μέτρα υψόμετρο) που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες και κάθε καλοκαίρι και πολλές εκατοντάδες σε διάφορες εκδηλώσεις όλο τον χρόνο .
  • Πώς θα ανατραπεί η απαξίωση και ο μαρασμός στην ‘‘Ορεινή  Ελληνική Επαρχία’’ και στην Ευρυτανία, όπως καταγράφεται και στην τελευταία απογραφή με τέτοιες ενέργειες και συμπεριφορές.
  • Πώς θα ανατρέψει ο Δήμος Καρπενησίου την συνεχή πληθυσμιακή  συρρίκνωση  του… και τέλος.
  • Που  κρύβονται και δεν μπορούν να δώσουν λύση (  εδώ και χρόνια ) όλοι αυτοί  ‘‘οι μεγαλορρήμονες’’ πολιτικοί, που κατάγονται ή πολιτεύονται  στην περιοχή και δηλώνουν πώς αγαπούν και λατρεύουν την Ευρυτανία και το Κρίκελλο!

Δημοσιοποιώ την συγκεκριμένη  καταγγελία μου σε κάθε  τοπικό πολιτικό παράγοντα και στον τοπικό τύπο και περιμένω την αντίδραση. Με  την εγκατάλειψη του συγκεκριμένου κτιρίου στην τύχη του για πολλές δεκαετίες και την άρνηση ανάληψης του κόστους των απαραίτητων επισκευών σε αυτό,  οι εμπλεκόμενοι Δημόσιοι Φορείς στην λειτουργία του Αγροτικού Ιατρείου Κρικέλλου και κυρίως το Υπουργείο Υγείας  και η 5η Υ.Π.Ε..

  • Υποβαθμίζουν τις απαραίτητες Υγειονομικές Υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει η πολιτεία και το κράτος στους πολίτες της (  κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής μας).
  • Αγνοούν επιδεικτικά τις ανάγκες για παροχή αξιοπρεπούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης του γηραιού ντόπιου πληθυσμού, που κατά τα λεγόμενα των υπευθύνων ‘‘φυλάνε Θερμοπύλες’’.
  • Δαπανούν ασύστολα Δημόσιο χρήμα προσπαθώντας να θερμάνουν το αγροτικό ιατρείο καταναλώνοντας πανάκριβο  ηλεκτρικό ρεύμα για την θέρμανση του.
  • Αναγκάζουν τους αγροτικούς ιατρούς  να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσα σε απαράδεκτες κτιριακές συνθήκες.
  • Απαξιώνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για να αναβαθμίσει την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη που είναι άκρως απαραίτητη για την επιβίωση και την ανάπτυξη των Ορεινών χωριών και της Ελληνικής Επαρχίας.
  • Συντελούν στο να οδηγείται σε πληθυσμιακό μαρασμό και παρακμή ο τόπος μας όπως υποδηλώνει και η πρόσφατη Δημογραφική Απογραφή.