Όλα όσα συζήτησαν οι Δήμαρχοι

Μια ισχυρή συνεργασία επικυρώθηκε με τρεις γειτονικούς Δήμους, αυτούς των Αγράφων, της Αργιθέας και της Λίμνης Πλαστήρα, πραγματοποιώντας την πρώτη του συνάντηση στη Λίμνη Πλαστήρα. Η συνεργασία αυτή έχει ως στόχο την επίλυση σημαντικών προβλημάτων οδικών, περιβαλλοντικών και όχι μόνο, που αφορούν και τους τρεις Δήμους. Αναλυτικότερα, στη συνάντηση αυτή έλαβαν μέρος οΔήμαρχος Αγράφων Ευρυτανίας, Αλέξης Καρδαμπίκης με τον σύμβουλο του Δημάρχου Χαρίλαο Γρανίτσα, ο Δήμαρχος Αργιθέας Α. Στεργίου, με τον αντιδήμαρχο Μπάμπη Πούλιο και το δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Καμπούρη και ο Δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα Π. Νάνος, με τον αντιδήμαρχο Α. Θέο. Στη συνάντηση ζήτησε να είναι παρών για γνωριμία και ενημέρωση των δημάρχων ο πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Σεραφείμ Φελέκης, ο οποίος και παραβρέθηκε.Αντικείμενο της σύσκεψης η υλοποίηση συγκεκριμένων έργων με σκοπό την προστασία του Περιβάλλοντος, τη δημιουργία υποδομών για τουριστική, οικονομική και κοινωνική Ανάπτυξη.

Τα θέματα και οι αποφάσεις που έλαβαν

 Τα θέματα που συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν ομόφωνα αφορούσαν την προστασία του Περιβάλλοντος των Αγράφων που αποτελεί υψηλή διαδημοτική προτεραιότητα, την ενέργεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρακάμψει την Δ/νση Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ,το θέμα της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), όπου  οι Αγραφιώτες δήμαρχοι εμμένουν στο περιεχόμενο της δήλωσης των πέντε (5) δημάρχων για σύνταξη νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), όπως ορίζει ο Νόμος, καθώς αν δεν τηρηθούν σε εύλογο χρονικό περιθώριο οι τρεις δήμοι επιφυλάσσονται για νομικές και άλλες πρωτοβουλίες.Ακόμη, έλαβαν αποφάσεις για την ανάπτυξη του Ορειβατικού και Θρησκευτικού Τουρισμού, αποφασίζοντας την σύνταξη μελετών εκτεταμένου δικτύου μονοπατιών με την επωνυμία «Στα βήματα του πατρο-Κοσμά του Αιτωλού».Ειδικός στόχος είναι ορισμένα από αυτά να αναγνωριστούν ως διεθνή μονοπάτια, με πρώτο το μονοπάτι που σχεδιάζει ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας από Μονή Παναγίας Πελεκητής λίμνης Πλαστήρα – Μονή Παναγίας Σπηλιάς.Οι τρεις δήμαρχοι και ο πρόεδρος του Πάρκου Τζουμέρκων κ. Φελέκης συζήτησαν επίσης, την προοπτική δημιουργίας του Εθνικού Πάρκου Αγράφων, ενώ συμφωνήθηκε και η ανάπτυξη Πάρκου Αγράφων σε ισότιμη βάση, με ανάλογες επενδύσεις.Επίσης ο κ. Φελέκης δεσμεύτηκε να προωθήσει μελέτες για το υδάτινο στοιχείο της λίμνης Πλαστήρα και τον έλεγχο ποιότητας των νερών, αλλά και να συμβάλλει στη δημιουργία του δικτύου μονοπατιών όπως σχεδιάζει η Διαδημοτικήκαθώς και να διερευνηθεί η δυνατότητα χάραξης και ανάδειξης μικρών μονοπατιών σε κάθε κοινότητα.Τέλος, ζητήθηκε από τον φορέα του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων να γνωμοδοτήσει επιστημονικά για την επιχειρούμενη εγκατάσταση των αιολικών στα Άγραφα.

Θέματα οδικού δικτύου

Σχετικά με τη βελτίωση των οδικών αξόνων που ενώνουν τους τρεις Δήμους, η διαδημοτική διεκδικεί ολοκλήρωση των οδικών αξόνων που παραμένουν ημιτελείς, όπως: ο διαπεριφερειακός δρόμος Φράγμα λίμνης Πλαστήρα – Καρπενήσι, η ασφαλτόστρωσητου τμήματος χωματόδρομου από Καρβασαρά μέχρι όρια Ευρυτανίας, η ολοκλήρωση ασφαλτόστρωσης του σημαντικού διαπεριφερειακού οδικού άξονα Βραγκιανά Δήμου Αργιθέας – Κέδρων Δήμου Αγράφων, η ολοκλήρωση της σύνδεσης Φυλακτή –Πετρίλο, καθώς και της σύνδεσης Τροβάτο – Πετρίλο.Τέλος, συζητήθηκε η ανάδειξη και προβολή του φυσικού περιβάλλοντος των Αγράφων και ειδικότερα η σύνδεση των τριών λιμνών, Πλαστήρα, Στεφανιάδας και Κρεμαστών.Η επόμενη διαδημοτική συνάντηση να γίνει στα ιστορικά Άγραφα και η μεθεπόμενη στην Αργιθέα.