‘‘Η Ευρυτανία είναι η δεύτερη πατρίδα μου και είναι καθήκον μου να την μελετήσω, να την εξερευνήσω και να προσπαθήσω να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι στην αποκάλυψη του μοναδικού Φυσικού, Γεωλογικού και Παλαιοντολογικού πλούτου της.’’

Αυτό ήταν το κίνητρο και παράλληλα η αφετηρία για τον Βιολόγο και Εκπαιδευτή GIS κ. Κωνσταντίνου Μπακολίτσα για να ξεκινήσει την συγγραφή ενός μικρού βιβλίου, στο οποίο καταθέτει τα αποτελέσματα της έρευνάς του (δουλειά πεδίου κυρίως), σχετικά με την μικρή αλπικού τύπου Δρακόλιμνη (Λούτσα) στο Βελούχι. Κάνοντας χρήση των γεωγραφικών συστημάτων GIS και λαμβάνοντας δείγματα για ανάλυση, δίνονται πληροφορίες χρήσιμες στους μελλοντικούς ερευνητές για την φύση της λίμνης. Μέσω βιβλιογραφικής έρευνας ο κ. Μπακολίτσας προσπάθησε να συγκεντρώσει ότι πληροφορία είναι σήμερα διαθέσιμη για αυτήν. Υποστηρικτές και επιστημονικοί συνεργάτες στην προσπάθειά του ήταν η κα Κική Λάππα Εκπαιδευτικός, Δασοπόνος M.Sc. Ecology and Environment Management Υποψήφια Διδάκτορα Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που προλόγισε το βιβλίο και ο κ. Μανώλης Κοπανάκης, υπεύθυνος του Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Καρπενησίου.

Το μικρό αυτό βιβλίο, 40 σελίδων, μπορεί κανείς να το διαβάσει και να το κατεβάσει δωρεάν από εδώ: https://worksinbiology.blogspot.com/p/blog-page_2.html.