ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

   Οι Αγραφιώτες των Αθηνών, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας και Ευρυτανίας και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγραφιώτικων Συλλόγων Αθήνας και Αττικής και κατέκλυσαν το καφέ του Κήπου του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου το μεσημέρι. Προεδρεία Συλλόγων, από περισσότερους σαράντα φορείς, Αγραφιώτες, άνθρωποι των γραμμάτων, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, δημιούργησαν μια ιδιαίτερα όμορφη ατμόσφαιρα.

   Η εκδήλωση άρχισε με την ευλογία της βασιλόπιτας από τον Αγραφιώτη Ιερέα π. Δημήτρη Σκόνδρα και από τις κυρίες Βάσω Αποστολίδου και Έφη Χαντζούλη, έγιναν το καλωσόρισμα και οι προσφωνήσεις. Το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Α.Χ. κ. Μιχάλης Κατσομήτρος (Κλειτσός Αγράφων Ευρυτανίας) χαιρέτισε τους παρευρισκομένους. Ακολούθησε ομιλία του προέδρου της Ένωσης Βασίλη Τσαντήλα ο οποίος αναφέρθηκε στην σαραντάχρονη πορεία και συμβολή της Ένωσης στην λύση προβλημάτων υποδομών, ανάπτυξης, ποιότητας ζωής, προστασίας μνημείων και τουρισμού με επίκεντρο τη λίμνη Πλαστήρα. Ενημέρωσε επίσης για το σημαντικό εκδοτικό έργο της Ένωσης και δράσεις Ιστορίας και πολιτισμού για το 2023 και ανέφερε το αίτημα να θεσμοθετηθούν τα Άγραφα ως χώρος ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας. Επεσήμανε επίσης την αναγκαιότητα το Υπ. Υποδομών και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, να εντάξουν στο αντικείμενο της ΤΕΡΝΑ και τα οδικά δίκτυα προς Νεράιδα, Καροπλέσι και Ραχούλα, όπως και την χρηματοδότηση των γεφυρών Μέγδοβα και Ρογγάκια και οδικών συνδέσεων Καρδίτσας – Αγράφων Ευρυτανίας.

    Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια που έδωσαν το Αγραφιώτικο πολιτιστικό χρώμα. Καθ όλη την διάρκεια προβαλλόταν ντοκιμαντέρ και φωτογραφίες του Ε.Ο.Σ.Κ.. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: συνεργάτες του Υπ. Δικαιοσύνης Κων/νου Τσιάρα, του βουλευτή Γ. Κωτσού, του επ. Μέλους της Ένωσης, Μιχ. Χρυσοχοίδη. Οι πρόεδροι της Πανευρυτανικής Ένωσης, κ. Δέπος Δ., της ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων, κ Κονιαβίτη Β, ο πρόεδρος των Απανταχού Καρδιτσιωτών κ. Κουσαής, ο πρόεδρος Ένωσης Ευρυτάνων επιστημόνων κ Κουλαρμάνης.