Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, η εκδήλωση των Αποκαλυπτηρίων Στήλης Μνήμης του Σταυραετού των Αγράφων, που διοργάνωσε το Εκκλ. Συμβούλιο της Ενορίας Παλαιοκατούνας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο της ιστορικής Ιεράς Μονής του Αη – Γιάννη στο Παλαιοκάτουνο, ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και τα αποκαλυπτήρια της Στήλης μνήμης, έκαναν ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γ. Διώτης και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Σ. Φυσέκης.

Μετά τα αποκαλυπτήρια, Μέλη του Συλλόγου Σαρακατσάνων Αιτωλοακαρνανίας, Βάλτου και Ευρυτανίας, τραγούδησαν με μοναδικό τρόπο υπέροχα τραγούδια αφιερωμένα στο μεγάλο κλεφταρματολό των Αγράφων και ακολούθησαν, κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Αγράφων, από τον Διοικητή της Π.Υ. Ευρυτανίας και από τον π. Ευάγγελο Φεγγούλη, Αντιπρόεδρο της Ενώσεως Αγραφιώτικων χωριών, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βασίλη Τσαντήλα, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και η Δημοτική Σύμβουλος Αγράφων Βάσω Καραγιάννη.

Στην μεγάλη προσωπικότητα του Κατσαντώνη και στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε προεπαναστατικά για την λευτεριά της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο Αλέξης Καρδαμπίκης κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και στην πρόσφατη επιστολή του στο Υπουργείο Παιδείας και την πολύ θετική απάντηση που έλαβε ότι στα νέα βιβλία των σχολείων θα γίνει πλέον αναφορά στον σπουδαίο ήρωα του τόπου μας, συγχαίροντας τους διοργανωτές και τον ομιλητής της εκδήλωσης. Στο μεγάλο έργο και στην θυσία του Σταυραετού των Αγράφων αλλά και στο ιστορικό Μοναστήρι του Αη- Γιάννη, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος του χωριού, ο Διοικητής της Π.Υ και η εκπρόσωπος των Σαρακατσάνων.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον πανηγυρικό της ημέρας, τον οποίο και σας παραθέτουμε, από τον π. Ευάγγελο Φεγγούλη, Θεολόγο και συγγραφέα με τίτλο: « Ο ΑΗ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΚΑΤΟΥΝΟ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΣΑΝΤΏΝΗΣ», με ξεχωριστή αναφορά στην στενή σχέση του τιμώμενου ήρωα με το Μοναστήρι, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που έχει καταχωρήσει και στο βιβλίο του με θέμα την Επανάσταση στα Άγραφα. Το όμορφο αυτό Αγραφιώτικο γιορτάσι στην Μνήμη του μεγάλου αρχηγού της κλεφτουριάς, από το οποίο έλαμψαν αρκετοί δια της απουσίας των, ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. Αξίζουν πολλά μπράβο στους διοργανωτές της ωραίας και σημαντικής αυτής εκδήλωσης.