Πολλοί είναι οι προβληματισμοί με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ευρυτανίας με την έναρξη μιας διαφορετικής σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα οι ίδιοι διαμαρτύρονται για τα λεγόμενα της Κυβέρνησης περί ετοιμότητας και λήψης κατάλληλων μέτρων για τα σχολεία. Τα κενά στα δημοτικά σχολεία είναι πολλά, ενώ η εγκύκλιος, η οποία τους έχει αποσταλεί τρεις μέρες πριν τον αγιασμό αφήνει πολλά ερωτήματα. Σε όλα αυτά προστίθενται οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη μάσκα και το παγούρι ως μέτρα προφύλαξης και όχι η απόσταση και η μείωση των μαθητών. Μπορεί η Κυβέρνηση από τη μία να ανακοινώνει υπέρογκα ποσά για την εκπαίδευση, όμως οι εκπαιδευτικοί έρχονται αντιμέτωποι με ελλείψεις υγειονομικού υλικού, και ελλείψεις γενικότερα.

Η συγκρότηση Π.Υ.Σ.Π.Ε.

Το κυριότερο όμως πρόβλημα που προτίθεται στις ελλείψεις στην εκπαίδευση είναι η αδυναμία συγκρότησης Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) νομού Ευρυτανίας. Αν δεν υπάρξει άμεσα σχετική τροποποίηση των όρων συγκρότησής του, θα οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς σε αδυναμία λήψης σημαντικών αποφάσεων. Οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν για το θέμα αυτό «…γνωρίζουμε όλοι ότι οι εκπαιδευτικοί που πληρούν τις προϋποθέσεις για συμμετοχή στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του νομού μας, δεν επαρκούν. Ίσως δεν προβλέφθηκε από τον νομοθέτη η περίπτωση να μην επαρκούν οι διευθυντές σχολείων, είναι, όμως, απορίας άξιο το πόσο χρόνο χρειάζεται να καλυφθεί ένα τέτοιο κενό νόμου. Έχει περάσει ήδη χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα και αυτή τη στιγμή τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί του Συλλόγου μας είναι μετέωροι από την έλλειψη αποφάσεων, ενώ βρισκόμαστε μια ανάσα πριν υποδεχτούμε τους μαθητές στα σχολεία μας.»Οι ίδιοι συνεχίζουν «μεταξύ πολλών προβλημάτων που δημιουργούνται από την έλλειψη ΠΥΣΠΕ είναι η αδυναμία ορισμού Προϊσταμένων στα ειδικά και στα ολιγοθέσια σχολεία, τα οποία αποτελούν πλειονότητα στο νομό μας, η ανάθεση υπερωριών στους εκπαιδευτικούς των ολιγοθέσιων σχολείων, η οποία δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, η επιλογή υποδιευθυντή σε σχολική μονάδα και η ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρωσης κενωθείσας θέσης διευθυντή σχολικής μονάδας στην οποία εκτελεί χρέη διευθυντή εκπαιδευτικός της μονάδας χωρίς δικαιώματα παρά μόνο υποχρεώσεις.»

Ευχές για την νέα χρονιά

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευρυτανίας εύχεται «καλή σχολική χρονιά με δύναμη, φώτιση, υπομονή και κυρίως υγεία στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του νομού μας. Παρά τις αντιξοότητες και τις τρικλοποδιές που συναντάμε, είμαστε αισιόδοξοι και σίγουροι ότι θα ανταπεξέλθουμε σε ό,τι βρεθεί στο δρόμο μας.»