Εντός της εβδομάδας ίσως και σήμερα Δευτέρα, αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Η ώρα του λογαριασμού έφτασε για περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου την πρώτη από τις 6 δόσεις ύψους περίπου 330 εκατ. ευρώ. Συνολικά θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου περίπου 2 δισ. ευρώ με δεδομένο ότι περισσότεροι από 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται έκπτωση 50% ή ακόμη και πλήρη απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων. Τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έχουν δύο μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια,μέσω των οποίων αρκετοί ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν, ενώ κάποιοι άλλοι θα επωφεληθούν.

Ποιοι θα δουν μείωση

Μικρότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια θα πληρώσουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια κατά 40% από επαγγελματίες και νοικοκυριά που επλήγησαν από τον κορονοϊό. Η υποχρεωτική μείωση στα ενοίκια ισχύει από τον περασμένο Μάρτιο με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να κερδίζουν μείωση στον φόρο εισοδήματος αλλά και στον ΕΝΦΙΑ κατά 30% επί των μισθωμάτων που δεν εισέπραξαν. Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης που ενοικίαζε το ακίνητο του έναντι 1.000 ευρώ και μετά την υποχρεωτική μείωση εισέπραττε 600 ευρώ για 4 μήνες θα έχει επιστροφή φόρου 480 ευρώ.Εφόσον το ποσό που δικαιούται δεν έχει συμψηφιστεί ήδη με τον φόρο ακινήτων. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο συμψηφισμός θα γίνεται αυτόματα ,κάτι που σημαίνει ότι τα εκκαθαριστικά που θα αναρτηθούν τις επόμενες ώρες στο Taxisnet θα πρέπει να περιλαμβάνουν τις ανάλογες εκπτώσεις.

Ποιοι θα δουν αύξηση

Μεγαλύτερο φόρο ακινήτων θα πληρώσουν όσοι έχουν προχωρήσει στην τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων, σύμφωνα με τη Realnews. Ήδη έχουν καταχωριστεί στο Ε9 περισσότερα από 60 εκατ. αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα, με τους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων από τη μια να γλιτώνουν πρόστιμα και προσαυξήσεις, από την άλλη όμως να καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Απαλλαγή

Την ίδια στιγμή, έκπτωση 50% ή ακόμη και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται περισσότεροι από 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικότερα, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ ,το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον /τη σύζυγο και για κάθε τέκνο. Επίσης το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τ.μ Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 50% δικαιούνται όσοι έχουν φορολογητέο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε παιδί. Και σε αυτήν την περίπτωση το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τ.μ ,ενώ η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα .Οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ παρέχονται αυτόματα στους δικαιούχους, χωρίς να απαιτείται η υποβολή δικαιολογητικών παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη

Σε έως 24 δόσεις

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις , από 5 πέρυσι. Ωστόσο, όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή των 6 μηναίων δόσεων έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τον φόρο ακινήτων σε έως 24 δόσεις. Όποιος ρυθμίσει τον ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες από 12 δόσεις θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι δόσεις θα επιβαρυνθούν με επιτόκιο 6,82 %. Επίσης όσοι διαθέτουν το απαιτούμενο υπόλοιπο στις πιστωτικές κάρτες τους μπορούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε έως 12 άτοκες δόσεις.

e-dimosio.gr