Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των ψηφιακών υπεύθυνων δηλώσεων προκειμένου περισσότεροι από 1 εκ. εργαζόμενοι να λάβουν το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ

Επίδομα 800 ευρώ : Αναλυτικά η διαδικασία για την είσπραξή του - Ποιοι το δικαιούνται | tanea.gr

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των ψηφιακών υπεύθυνων δηλώσεων προκειμένου περισσότεροι από 1 εκ. εργαζόμενοι να λάβουν το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για τους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας επειδή οι επιχειρήσεις τους έκλεισαν λόγω του κοροναϊού.

Το σημαντικό είναι ότι το Κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού και όχι μόνο βάσει αυτού του έκτακτου επιδόματος.Απαγόρευση κυκλοφορίας: Δείτε και τυπώστε τις άδειες μετακίνησης

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το δημοσιονομικό κόστος, Μαρτίου και Απριλίου, γι’ αυτούς τους περίπου 500.000 εργαζομένους, ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. Ευρώ.

Σημειωτέον ότι η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ θα δοθεί και σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους με μεγάλη μείωση του τζίρου, που οφείλεται στον κοροναϊό με αποτέλεσμα ο αριθμός των εργαζομένων να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες, οι οποίοι έβαλαν υποχρεωτικό λουκέτο βάσει του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας λόγω κοροναϊού.

Θα πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, στη συνέχεια να επιλέξουν την καρτέλα «Ειδικά έντυπα» και από εκεί την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».

Εκεί καλούνται να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία, να αναφέρουν όχι μόνο τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου, αλλά και και εκείνους που μπορεί να εξακολουθούν να εργάζονται (στην περίπτωση που λειτουργεί κάποιος από τους κλάδους της επιχείρησης (πχ στην εστίαση τα delivery).

Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι

Και οι εργαζόμενοι όμως θα πρέπει ο καθένας ατομικά να υποβάλλει υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Θα πρέπει να αναφέρει:

– τα προσωπικά του στοιχεία,

– τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ),

– τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζεται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.

tanea.gr