Όπως όλα δείχνουν η 5η Απριλίου θα είναι η ημερομηνία που ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, με στόχο να έχουν ανοίξει όσο τον δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες μέχρι την έναρξη του τουρισμού στα μέσα Μαΐου. Παράλληλα, ο κλάδος της οικονομίας ασφυκτιά και ζητάει άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας, πριν να είναι αργά. Αυτός είναι και ο λόγος που μέσα στην εβδομάδα, νωρίτερα από την Παρασκευή, αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή λοιμωξιολόγων με σκοπό να αποφασίσει τα μέτρα της επόμενη μέρα.

Τι θα γίνει με λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση

Η κυβέρνηση επιθυμεί στις 5 Απριλίου να ανοίξει το λιανεμπόριο χωρίς περιορισμό. Πιθανά την πρώτη εβδομάδα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και μια εβδομάδα μετά να ακολουθήσουν τα μεγάλα εμπορικά, τα οποία θα λειτουργήσουν με click away.

Σε ότι αφορά τα σχολεία η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξουν στις 5 Απριλίου Γυμνάσια και Λύκεια. Αν υπάρχει ενστάσεις για το κοινό άνοιγμα από τους επιδημιολόγους η λύση που θα προταθεί είναι να ανοίξει πρώτα η Τρίτη Λυκείου και να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες βαθμίδες. Η εστίαση, πιθανά να καθυστερήσει περισσότερο, ενώ φαίνεται ότι θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο.

Τι θα γίνει με τα SMS

Το SMS στο 13033 προβλέπεται να σταματήσει όταν ανοίξει η εστίαση και δεν θα έχει πια νόημα να το χρησιμοποιούμε, πιθανά στις 12, είτε στις 19 Απριλίου.