Η απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Τη δική του απάντηση έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στύλιος Γεώργιος για τις επιθέσεις λύκων σε Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία, Φωκίδα, Βοιωτία και Φθιώτιδα, ύστερα από ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές της Ελληνικής Λύσης Αβδελάς και Χήτας. Να θυμίσουμε ότι στην ερώτησή τους οι Βουλευτές τόνισαν ότι «σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους των τοπικών κοινωνιών της Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Φθιώτιδας, σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών, με αφορμή τις συχνές επιθέσεις αγελών λύκων που δέχονται στα ποιμνιοστάσιά τους κατά το τελευταίο διάστημα. […].Στην προσπάθειά τους να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ συναντούν τη «σφιχτή» πολιτική του οργανισμού ο οποίος βάζοντας αστερίσκους και προϋποθέσεις προσπαθεί να μειώσει το ύψος των αποζημιώσεων. Όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, για να λάβουν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και για να έρθει πραγματογνώμονας να εκτιμήσει, πρέπει ο αριθμός των σκοτωμένων ζώων να είναι άνω των επτά. Αυτή η επιβολή πλαφόν βλάβης είναι κατά τα λεγόμενά τους απαράδεκτη και δε υπηρετεί τις ανάγκες της ελληνικής κτηνοτροφίας. Αλλά ακόμη κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις για αποζημίωση και πάλι είναι ζημιωμένοι. Η αποζημίωση που θα πάρουν είναι πολύ μικρή και δεν ανταποκρίνεται πραγματικά στη ζημιά που έχουν υποστεί, αλλά και επηρεάζει μειωτικά την ετήσια ενίσχυση που παίρνουν από το κράτος, αφού ο αριθμός των σκοτωμένων ζώων αφαιρείται από το ζωικό δυναμικό του κτηνοτρόφου και κατ’ επέκτασιν μειώνεται η ενίσχυσή του. Οι κτηνοτρόφοι των εν λόγω περιοχών ζητούν από την Πολιτεία να ενσκήψει στο πρόβλημά τους και να φροντίσει να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις […]. Ως ιδανικότερη λύση θα ήταν η απευθείας αντικατάσταση των απολεσθέντων ζώων από την Πολιτεία τη στιγμή που η αποζημίωση δεν επαρκεί για την αγορά καινούριου. Ζητούν ακόμη από τους τοπικούς φορείς και τα Δασαρχεία να κάνουν καταμέτρηση του πληθυσμού των λύκων, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και να δοθεί κάποια λύση. Παράλληλα οι Βουλευτές κάλεσαν τον Υπουργό να προβεί σε ενέργειες για τη λύση του προβλήματος.

Η απάντηση του Υφυπουργού

O Υφυπουργός Γεώργιος Στύλιος ανέφερε ότι: «Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου, ο ΕΛΓΑ καλύπτει ασφαλιστικά και αποζημιώνει την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από άγρια θερμόαιμα σαρκοβόρα ζώα. Στις περιπτώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου, ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει τα πτώματα των ζώων και να τα προφυλάξει από αλλοιώσεις εξωγενών παραγόντων μέχρι να γίνουν οι έλεγχοι σύμφωνα με τον ανωτέρω κανονισμό και να προβεί την ίδια ή το αργότερο την αμέσως επόμενη εργάσιμη από την ζημιά ημέρα σε τηλεφωνική αναγγελία της ζημιάς στο οικείο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ. Η εκτίμηση πραγματοποιείται το αργότερο δύο εργάσιμες ημέρες μετά την αναγγελία. Στον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου αναφέρεται ότι δεν καλύπτονται ασφαλιστικά οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο όταν είναι μικρότερες της μισής ασφαλιστικής μονάδας (1/2 Α.Μ.) κατά είδους ζώου (στις αίγες και τα πρόβατα υπολογίζεται ενιαία) και των πέντε (5) «σμηνών». προκειμένου για μελισσοσμήνη. Ωστόσο, ο παραπάνω περιορισμός δεν ισχύει στις εξής περιπτώσεις: α) ζημιές στα μελισσοσμήνη από την αρκούδα, β) ζημιές που προκαλούνται στα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή από τα προστατευμένα είδη «λύκος» και «αρκούδα» και η «ασφαλιζόμενη αξία» των ζημιωθέντων ζώων είναι μεγαλύτερη η ίση του ποσού των 200,00 ευρώ. (δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση 2 πρόβατα) (άρθρο 6). Επομένως, τα αναφερόμενα στην ερώτηση ότι ο ΕΛ.Γ.Α. αποζημιώνει απώλεια ζωικού κεφαλαίου από τέσσερα ενήλικά ή 12 αμνοερίφια και πάνω δεν ισχύουν για τις περιπτώσεις λύκων και αρκούδων. Επισημαίνεται δε ότι επιθέσεις των άγριων ζώων στο ζωικό κεφάλαιο δεν αποτελούν νέο φαινόμενο. Ο δε ΕΛ.Γ.Α. σε όλες τις περιπτώσεις έχει ενεργήσει άμεσα και σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης και έχουν καταβληθεί οι σχετικές αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου συμπεριλαμβανομένων και των ζημιών από άγρια ζώα –λύκο του έτους 2021, οι οποίες στις αναφερθείσες στην Ερώτηση Περιφερειακές Ενότητες ανέρχονται σε170.000 ευρώ.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το ύψος της αποζημίωσης, σκοπός της αποζημίωσης είναι η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας και η στήριξη του απολεσθέντος γεωργικού εισοδήματος, ενώ για την τιμή αποζημίωσης στο ζωικό πέρα των άλλων λαμβάνεται υπ’ όψιν οι τιμές εμπορίας που διαμορφώνονται στην αγορά. Συγκεκριμένα, το ύψος ασφαλιστικής κάλυψης ανά ζώο, για τα αιγοειδή κυμαίνεται στα 70-100 ευρώ και για τα προβατοειδή στα 80-120 ευρώ. Ως προς τις ενισχύσεις που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι, εφόσον για την απώλεια λόγω κατασπάραξης από άγριο ζώο προβούν στην προβλεπόμενη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ διαδικασία, αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξαιρετική περίσταση, και να αποφευχθεί έτσι οποιαδήποτε μείωση στην ενίσχυση. Τέλος, η αναμόρφωση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος αποτελεί βασικό στόχο της Κυβέρνησής μας, προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται καλύτερα και πληρέστερα στις ανάγκες των παραγωγών και κτηνοτρόφων και οι διαδικασίες προς την κατεύθυνση αυτή είναι σε εξέλιξη. Κατά τα λοιπά αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος».