Κατηγορίες για πελατειακές σχέσεις της περιφερειακής Αρχής με τους δημάρχους από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης και απόρριψη του προγράμματος από το συμβούλιο. Σε νομικό επίπεδο θα κριθεί η τύχη του τεχνικού προγράμματος. Σχηματοποιούνται τα στρατόπεδα της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Σπανό και αντιπολίτευση

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, και ειδικότερα η Επιτροπή του άρθρου 18, θα αποφανθεί για το αν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει ή όχι τεχνικό πρόγραμμα. Κι αυτό γιατί η εισήγηση που κατέθεσε η περιφερειακή Αρχή δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε τη συζήτηση του θέματος στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή.

Η διχογνωμία σε νομικό επίπεδο

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, Ηλία Σανίδα, και τον Περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, παρόλο που η τελική ψηφοφορία ήταν 18-28 εναντίον της εισήγησης της περιφερειακής Αρχής, το Τεχνικό Πρόγραμμα θεωρείται εγκεκριμένο, προκαλώντας την έντονη αντιπαράθεση με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Η πλευρά της περιφερειακής Αρχής επικαλείται τη νομοθεσία, βάσει της οποίας εγκρίνεται η πρόταση που κατατίθεται στο περιφερειακό συμβούλιο που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους, ασχέτως αν αυτή συγκεντρώνει ή όχι πλειοψηφία επί των παρόντων συμβούλων.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της επικαλείται περσινό δεδικασμένο, σύμφωνα με το οποίο απορρίφθηκε από την επιτροπή του Άρθρου 18 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας αντίστοιχη απόφαση στο περιφερειακό συμβούλιο, η οποία είχε ληφθεί με 19 θετικές ψήφους έναντι 27 αρνητικών. Παράλληλα, πάντα από πλευράς αντιπολίτευσης, προαναγγέλθηκε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατάπτωση της απόφασης που έλαβε το περιφερειακό συμβούλιο. Χαρακτηριστική επ αυτού ήταν η κατηγορία Γκλέτσου κατά Αναγνωστάκη: “Επιδιώκετε να διοικείτε την Στερεά Ελλάδα χωρίς να έχετε πλειοψηφία”, τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης προς τον επικεφαλής της περιφερειακής Αρχής.

Ωστόσο, τα πράγματα ως προς τη νομιμότητα περιπλέκει μια σημαντική αστοχία από πλευράς της περιφερειακής Αρχής. Βάσει της νομοθεσίας, το Τεχνικό Πρόγραμμα το εισηγείται στο συμβούλιο η Εκτελεστική Επιτροπή, αφού όμως η απόφασή της ανεβεί στο Διαύγεια και πάρει αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης (ΑΔΑ). Κάτι τέτοιο η περιφερειακή αρχή αμέλησε να το πράξει, με αποτέλεσμα η απόφαση να στερείται νομιμότητας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τεχνικού προγράμματος, ακόμα και αν η επιτροπή του Άρθρου 18 της Αποκεντρωμένης δικαιώσει την άποψη Σπανού-Σανίδα.

Μετωπική αντιπαράθεση πλέον από Σπανό

Το ζήτημα του Τεχνικού Προγράμματος, η για την ακρίβεια με αφορμή αυτό, δείχνει να θέτει το πολιτικό τοπίο της Στερεάς Ελλάδας σε νέο πλαίσιο. Ένα χρόνο και δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας περιφερειακής Αρχής η εποχή της συγκατάβασης και της αναζήτησης συναινετικών διαδικασιών περνάει στο “πάνθεον” της πολιτικής ιστορίας της Περιφέρειας. Ο Φάνης Σπανός είναι ιδιαίτερα χολωμένος, καθώς η παράταξη Αναγνωστάκη δημοσίευσε τοποθέτηση για την κατ ουσίαν καταψήφιση του τεχνικού προγράμματος, παρόλο που είχε προηγηθεί προσωπική συνεννόηση με πρωτοβουλία του με τους επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Γκλέτσο, Αναγνωστάκη και Σπανό) να μην υπάρξουν ανακοινώσεις και δελτία τύπου προτού διασαφηνιστεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για το τεχνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, η σύμπλευση και η ενιαία στάση που τηρούν οι τρεις αυτές αντιπολιτευόμενες παρατάξεις εδώ και λίγο καιρό, και που έχει ουσιαστικά ανακοινωθεί από τα social media ήδη από το καλοκαίρι, εντείνουν τον σχηματισμό δύο αντιπάλων στρατοπέδων στο περιφερειακό συμβούλιο, ένα εκείνο της περιφερειακής Αρχής με 20 συμβούλους, κι ένα των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης με 26 συμβούλους αθροιστικά.

Η μετωπική αντιπαράθεση στο περιφερειακό συμβούλιο, και γενικότερα στο πεδίο της περιφερειακής πολιτικής, έχοντας πια μπει στην καρδιά και τον “σκληρό πυρήνα” της τρέχουσας αυτοοδιοικητικής περιόδου, εξαγγέλθηκε  ήδη από τον Φάνη Σπανό. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας φιλοξενήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο δελτίο ειδήσεων του Star Κεντρικής Ελλάδας, όπου εκτόξευσε μύδρους εναντίον της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι δεν γνωρίζει την κείμενη νομοθεσία και υποστηρίζοντας πως το τεχνικό πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας έχει εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο, αν και μειοψηφικό.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης κατηγόρησε τον Δημήτρη Αναγνωστάκη στο ηθικό πεδίο, καθώς εξέδωσε ανακοίνωση για το τεχνικό πρόγραμμα παρά την μεταξύ τους περί του αντιθέτου συμφωνία και τόνισε ότι πλέον η εποχή της συναίνεσης στο περιφερειακό συμβούλιο έχει παρέλθει, παραπέμποντας στο εξής σε μετωπικές πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο

Κατ αρχάς εκείνο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας δεν αποτελεί παρά μια μικρή υποκατηγορία από το σύνολο των έργων που εκτελεί κάθε χρόνο η Περιφέρεια. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2021 ανέρχεται σχεδόν στα 6,5 εκ €, όταν το συνολικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στη Στερεά ανέρχεται στα 180 εκ €. Εντούτοις, δεν παύει να αποτελεί κατεξοχήν πολιτικό πεδίο, όπου χαράσσονται κατευθύνσεις και λαμβάνονται αποφάσεις, όπως συμβαίνει με κάθε εργαλείο άσκησης δημόσιας πολιτικής.

“Το Τεχνικό πρόγραμμα διακρίνεται σε πέντε κατηγορίες, όσες και οι νομοί μας, και σε μία ακόμη με οριζόντιες δράσεις για όλη την Περιφέρεια. Μπορεί τα έργα που περιέχει να είναι μικρού προοϋπολογισμού, αλλά είναι μεγάλης όμως αξίας για τις τοπικέςς κοινωνίες”, ανέφερε μιλώντας εισηγητικά ο Φάνης Σπανός.

“‘Ολα αυτά τα έργα τα έχουμε ξανασυζητήσει το 2019. Αυτό πρέπει να το πούμε, αν θέλουμε να είμαστε νοικοκυραίοι. Η αντιπολίτευση πρέπει να έχει πλήρη γνώση για τα έργα, κάτι που δεν συμβαίνει. Δεν αρκεί μια κόλλα Α4 με παράθεση τίτλων έργων. Εμείς από την πλευρά μας, όπως και άλλες, παρατάξεις, έχουμε ζητήσει ένα μεγάλο έργο στη Στερεά. Κι αυτό μπορεί να είναι η “διαγώνιος”, γιατί η Φωκίδα είναι αποκλεισμένη από κάθε οικονομική δραστηριότητα”, τόνισε εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας ο Χρήστος Δούρος.

“Αφού το ποσό του τεχνικού προγράμματος είναι εκ των πραγμάτων μικρό, θα πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί και τα έργα να εντάσσονται σε ένα πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο. Το τεχνικό πρόγραμμα δεν έχει αρχή, μέση και τέλος και είναι ξεκομμένο από το συνολικότερο σχεδιασμό”, υπογράμμισε η Κατερίνα Μπατζελή, για να προσθέσει: “Δεν υπάρχει πολιτική εισήγηση ούτε κριτήρια ούτε κάποιος απολογισμός. Ή μάλλον υπάρχει κριτήριο επιλογής και αυτό είναι οι πελατειακές σχέσεις της περιφερειακής Αρχής με τους δήμους. Το 20% των οριζόντιων δράσεων πάει σε χοροεσπερίδες. Τα στηρίζουμε αυτά, τα θέλουμε, αλλά θέλουμε όμως και επιχειρησιακό σχεδιασμό”.

“‘Οσα είπαν οι Δούρος και Μπατζελή έχουν στέρεα βάση. Χρειαζόμαστε συνολικότερη εικόνα των έργων και να γνωρίζουμε ποιος είναι ο συνολικότερος σχεδιασμός. Το ότι απουσιάζει πολιτική εισήγηση από πλευράς περιφερειακής Αρχής συνιστά μεγάλο έλλειμμα. Πρόκειται για πανσπερμία έργων για να δημιουργούνται δίκτυα κοινωνικής επιρροής σε πελατειακή βάση. Αυτό το τεχνικό πρόγραμμα δεν μπορεί να σταθεί, δεν έχει καμία στόχευση και, κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να το στηρίξουμε”, ανέφερε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, ενώ σαφείς αιχμές για πελατειακές σχέσεις της περιφερειακής Αρχής άφησαν και οι υπόλοιποι σύμβουλοι που πήραν το λόγο.

Τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης αντέκρουσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς. “Στο ζήτημα των ΑΠΕ οι τοπικές κοινωνίες ήταν ευαγγέλιο για την αντιπολίτευση. Τώρα όμως είναι πελατειακές σχέσεις. Ούτε το ένα συμβαίνει ούτε το άλλο”, τόνισε ο Φάνης Σπανός. “Με τις τοπικές κοινωνίες υπάρχουν σχέσεις συναλληλίας και συνεργασίας. Από την άλλη, τώρα, δεν θέλουμε τον ΟΠΑΣΤΕ, αλλά θέλουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τότε, ποιος θα τις κάνει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις; Ή μήπως ο ΟΠΑΣΤΕ κάνει τις εκδηλώσεις σε άλλο τόπο;”, κατέληξε ο επικεφαλής της περιφερειακής Αρχής.

Πηγή: ‘Εν Δελφοίς’, Έντυπη Έκδοση, 30 Οκτωβρίου, www.fokidanews.gr

φωτο αρχείου