Τι απαντά η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων κατέθεσε ο Βουλευτής Λάρισας και πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα την «ανάδειξη του Κυπαρισσιού του Πατροκοσμά στην Πρασιά Ευρυτανίας» προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Υπουργό Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών Πρασιάς Ευρυτανίας (ΚΙ.ΠΟ.Π.Ε.), η οποία τόνισε την αναγκαιότητα ανάδειξης του αιωνόβιου και ιστορικού στην περιοχή Κυπαρισσιού του Κοσμά του Αιτωλού ή του επονομαζόμενου διαφορετικά: «Κυπαρισσιού της Πρασιάς». Το εν λόγω κυπαρίσσι δεν θα συμπεριληφθεί επίσης στο πλαίσιο εορτασμού για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον του οθωμανικού ζυγού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το κυπαρίσσι είναι ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια, ενώ είναι ανακηρυγμένο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο κ. Βελόπουλος έθεσε την εξής ερώτηση στους Υπουργούς: «Προτίθεσθε να προβείτε, αφενός, στον καθαρισμό και στην σηματοδότηση των μονοπατιών που οδηγούν στο ιστορικό Κυπαρίσσι της Πρασιάς της Ευρυτανίας, καθώς επίσης, στην τοποθέτηση πινακίδων πέριξ του άνω Κυπαρισσιού και προτομής του Πατροκοσμά, πλησίον αυτού, και αφετέρου, στην δημιουργία Μουσείου του Αγίου Ισαποστόλου και Εθναποστόλου Πατροκοσμά του Αιτωλού στον χώρο του παλιού σχολείου, της εν λόγω περιοχής;»

Η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού

Τη δική της απάντηση έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Μενδώνη αναφέροντας τα εξής: «Το αναφερόμενο ιστορικό και αιωνόβιο κυπαρίσσι που βρίσκεται στην Πρασιά Ευρυτανίας, είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο της φύσηςκαι ως εκ τούτου η προστασία και ανάδειξή του εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ. Αναφορικά με τη δημιουργία μουσείου αφιερωμένου στη μνήμη του Κοσμά του Αιτωλού στο σχολείο της περιοχής, επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση που κατατεθεί σχετικό αίτημα από τους αρμόδιους φορείς, η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ δύναται να συνδράμει με την παροχή τεχνογνωσίας για τον ορθό σχεδιασμό του, καθώς και να ενημερώσει τους αιτούντες σχετικά με τη νομοθεσία, τις γενικές μουσειολογικές αρχές και κατευθυντήριες και τη διαδικασία της αναγνώρισης μουσείων από το ΥΠΠΟΑ. Ως προς τον καθαρισμό και τη σηματοδότηση των μονοπατιών γύρω από το κυπαρίσσι και την προτομή του Κοσμά του Αιτωλού, απαιτείται η εκπόνηση και υποβολή προς έγκριση σχετικών μελετών στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας». Σχετικά με τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια η ίδια αναφέρει «το ΥΠΠΟΑ δεν είναι αρμόδιο για τη συγκρότησηκαι την υλοποίηση του προγράμματος εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821».