Τι απαντά ο Υφυπουργός Υγείας

Πότε οι προσλήψεις νεών ιατρών

Τη στήριξή της προς το Νοσοκομείο Καρπενησίου δήλωσε η Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης, κα. Αθανασίου Μαρία και για το λόγο αυτό κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια Βασίλειο αναφερόμενη στις ελλείψεις που παρουσιάζει στις ιατρικές ειδικότητες του πνευμονολόγου και του ουρολόγου το τοπικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, που εξυπηρετεί τους κατοίκους του νομού Ευρυτανίας.

Οι ελλείψεις αυτές τονίζει ότι προέκυψαν εξαιτίαςπρόσφατων μεταθέσεων των υπηρετούντων συναδέλφων τους. Η Βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στους δύο παθολόγους του Νοσοκομείου, οι οποίοι όπως υπογραμμίζει «ξεπερνούν καθημερινά τις δυνατότητες και τα όριά τους, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν δεκάδες περιστατικά. Οι τελευταίοι, δε, όταν λαμβάνουν κάποια ή κάποιες μέρες από την άδειά τους, εγκλωβίζουν ο ένας τον άλλο σε καθημερινή εφημερία για όλη την πτέρυγα της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου, όπως είναι αναμενόμενο. Επιπλέον, οι γενικές εφημερίες του νοσοκομείου εξυπηρετούνται με μεγάλη δυσκολία, με επιστρατευμένους τους αγροτικούς ιατρούς του νομού». Η κα. Αθανασίου δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στις σοβαρές ελλείψεις του Νοσοκομείου σε υγειονομικό υλικό αλλά και σε φάρμακα, καθιστώντας άκρως δυσχερή την καθημερινή λειτουργία του. Κλείνοντας, η ίδια θέτει την εξής ερώτηση στον Υπουργό Υγείας: «Είναι σε γνώση σας τα παραπάνω καταγγελλόμενα; Εάν ναι, προτίθεσθε να δώσετε λύση και να στελεχώσετε άμεσα το μοναδικό νοσοκομείο του νομού Ευρυτανίας με το απαραίτητο σε αριθμό και ειδικότητες ιατρικό προσωπικό, λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα και για τον επαρκή εφοδιασμό του εν λόγω νοσοκομείου με τα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του αναλώσιμα φαρμακευτικά και λοιπά ιατρικής φύσης υλικά;»

Η απάντηση του Υπουργού

Την απάντησή του δίνει εκ μέρους του Υπουργού, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης Βασίλειος αναφέροντας ότι για τις θέσεις Ουρολόγων προσλήφθηκαν ιατροί αλλά μετατέθηκαν, οπότε το κενό που υπήρξε ήταν για διάστημα τεσσάρων μηνών, ενώ όσον αφορά την ειδικότητας της Πνευμονολογίας τόνισε ότι κανείς δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να εργαστεί στο εν λόγω Νοσοκομείο. Συγκεκριμένα αναφέρει για τα θέματα αυτά: «Βάσει του οργανισμού του Γ.Ν. Καρπενησίου προβλέπονται δύο θέσεις Ουρολόγων οι οποίες σήμερα δεν είναι καλυμμένες. Όμως στις 25.09.2020 προσλήφθηκε ένας επικουρικός ιατρός ειδικότητας Ουρολογίας με τριετή διάρκεια σύμβασης, ήτοι μέχρι τις 25.09.2023. Με δεδομένο λοιπόν πως ο Ουρολόγος που υπηρετούσε στο Γ.Ν. Καρπενησίου μετατέθηκε σε άλλο νοσοκομείο στις 04.05.2020, ο δε επικουρικός ιατρός ειδικότητας Ουρολογίας προσλήφθηκε στις 25.09.2020, το κενό που δημιουργήθηκε αφορούσε ένα χρονικό διάστημα τεσερσήμισι μηνών. Όσον αφορά στις ελλείψεις στην ειδικότητα της Πνευμονολογίας, […]στον τηρούμενο στην 5η Υ.Πε. ηλεκτρονικό κατάλογο δεν υπάρχει εγγεγραμμένος Πνευμονολόγος που να ενδιαφέρεται να εργαστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου».Ακόμη σχετικά με τους παθολόγους αναφέρει ότι σύντομα θα προσληφθεί ένας ιατρός ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας, καθώς και μία ακόμη θέση Διευθυντή ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική εξειδίκευση στη ΜΕΘ είναι σε προκήρυξη που«τρέχει». Επιπλέον ο ίδιος τονίζει ότι το Νοσοκομείο θα ενισχυθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και με έναν ιατρό ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας ή Αιματολογίας. Χαρακτηριστικό είναι πως, ενώ δόθηκε από το Υπουργείο Υγείας έγκριση για την πρόσληψη δύο Παθολόγων, εντούτοις δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος. Τέλος ο Υφυπουργός απάντησε και για την έλλειψη αναλώσιμων φαρμακευτικών και λοιπών ιατρικής φύσης υλικών, η οποία δεν υπάρχει πλέον, καθώς και ότι η 5η ΥΠΕ έχει αποστείλει στο Γ.Ν. Καρπενησίου 31 φορές μέσα ατομικής προστασίας για covid- 19 και φυσικά θα συνεχίσει να το ενισχύει.