Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα καινοτομίας 2018 ανακηρύχθηκε η Αθήνα

1335

Το έπαθλο είναι ένα εκατομμύριο ευρώ.

Πρωτεύουσα καινοτομίας 2018 ανακηρύχθηκε η Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα σε ειδική εκδήλωση στη Λισαβόνα.   Η Αθήνα διεκδίκησε στην τελική φάση τη σημαντική αυτή διάκριση, από την Τουλούζη (Γαλλία), το Αμβούργο (Γερμανία), την πόλη Λουβέν (Βέλγιο), το Ούμεο (Σουηδία), και το Άαρχους (Δανία).   Το έπαθλο είναι ένα εκατομμύριο ευρώ ενώ οι άλλες τέσσερις πόλεις θα λάβουν από 100.000 ευρώ.

Ο δήλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης  τόνισε σε αποκλειστική του συνέντευξη : «Δείξαμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς μέσα από συνεργασίες, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και με σχέδιο για την πόλη». Θέλοντας να ανακηρύξει την  Αθήνα σε πρωτεύουσα καινοτομίας 2018.

Από τη Λισαβόνα όπου παρέστη στην ειδική εκδήλωση ανακήρυξης, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους, προπαντός σε εκείνους τους πολίτες της Αθήνας που δούλεψαν με τον δήμο για να ξεπεραστεί η κρίση και αφού το βραβείο δίνεται στην πρωτεύουσα ανήκει σε όλη την Ελλάδα».

Αυτή η ευρωπαϊκή διοργάνωση απευθύνεται σε πόλεις που αξιοποιούν την καινοτομία. Για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητά τους και να προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους πολίτες. Επίσης απευθύνεται και σε πόλεις που συμβάλλουν στη δημιουργία δυναμικών καινοτόμων οικοσυστημάτων και συνεργάζονται με τους πολίτες στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση δράσεων.

Η υποψηφιότητα του Δήμου Αθηναίων εστιάζει στη στρατηγική επιλογή της Αθήνας να αξιοποιήσει, με τρόπο οργανωμένο και συστηματικό, καινοτόμες λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που βιώνει μέσα στην πιο βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση.