‘‘Εφημερίς των Κυριών: Τ΄όνειρο’’ με την ευρυτάνισσα Θεοδώρα Σιάρκου

3491

Στην ιδιαίτερη παράσταση, αφιερωμένη στην πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και εκδότρια εφημερίδας, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, πρωταγωνιστή η ηθοποιός Θεοδώρα Σιάρκου, με καταγωγή την Καστανιά Ευρυτανίας. Για πρώτη φορά η παράσταση παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο 2018, στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ξανανεβαίνει φέτος στο Θέατρο Κνωσός.

Σαν σε όνειρο η Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν συναντιέται με τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ, που ερμηνεύει η Θεοδώρα Σιάρκου,  και μέσα από τους διαλόγους τους παρουσιάζονται η ζωή, το έργο τους και οι αγώνες τους για τη χειραφέτηση της γυναίκας.

Η Καλλιρρόη Παρρέν, στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα, αποφασίζει να ακολουθήσει το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Έτσι γίνεται η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος, εκδότρια και διευθύντρια, όταν το 1887 άρχισε να εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα «Εφημερίς των Κυριών» που συντασσόταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες. Για τους αγώνες της η Καλλιρρόη Παρρέν συκοφαντήθηκε από την οπισθοδρομική κοινωνία της εποχής και δέχονταν απειλές και για την ίδια της τη ζωή. Σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή σκέφτεται να τα παρατήσει απογοητευμένη από τους ανθρώπους. Όμως εκεί παρουσιάζεται σαν σε όραμα η αγαπημένη της ποιήτρια Σαπφώ, της οποίας τα ποιήματα διδάσκονταν μαζί με αυτά του Ομήρου σε όλα τα σχολεία της αρχαίας Ελλάδας. Μέσα από τους διαλόγους τους η Σαπφώ ξεδιπλώνει την δική της ζωή , την φιλοσοφία της και τους αγώνες της και σιγά σιγά πείθει την Παρρέν ότι έχει καθήκον να συνεχίσει να διεκδικεί τα δικαιώματα των γυναικών.

Η παράσταση διαρκεί  80 ‘, είναι σε σκηνοθεσία της Ισ. Σακελλαροπούλου και το δεύτερο ρόλο ενσαρκώνει η κα Β. Μαραγκάκη. Από 11/2 και κάθε Δευτέρα στο θέατρο Κνωσός στην Κυψέλη.