Χωρίς διόδια η διαδρομή Καρπενήσι – Αθήνα

Μειώνεται κατά 1 ώρα η απόσταση

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας βρέθηκε ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021 συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή.

Στην επίσκεψή του αυτή σημαντική αναφορά έγινε από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του οδικού άξονα Ε65, μετά το πράσινο φως που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα και από τις αντίστοιχες πιέσεις που ασκήθηκαν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ο αυτοκινητόδρομος Ε65, συνολικού μήκους 181,5 χλμ., είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη της χώρας και της Περιφέρειας. Το Βόρειο και το Νότιο τμήμα του βρίσκονται υπό κατασκευή ενώ το Κεντρικό τμήμα του που αφορά τη διαδρομή από τη Λαμία μέχρι τα Τρίκαλα έχει τεθεί σε λειτουργία. Συγκεκριμένα ο ίδιος τόνισε μεταξύ άλλων: «το εμβληματικό αυτό έργο Ε65, θα ολοκληρωθεί. Θα γίνει πράξη ένα όραμα πολλών δεκαετιών. Και αρκεί να κοιτάξει κανείς τον χάρτη, για να διαπιστώσει ότι ο Ε65, είναι ένας δρόμος ο οποίος πατάει πάνω στη σπονδυλική στήλη της Ελλάδας». Το έργο έχει προϋπολογισμό 442 εκατ. € και διάρκεια κατασκευής 3 χρόνια με διατομή 2+2 λωρίδες και ΛΕΑ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμη ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Προεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης.

Οι συνδέσεις με τουριστικούς προορισμούς και η μείωση του χρόνου Αθήνα – Καρπενήσι

Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού τα Τρίκαλα μπαίνουν πλέον στο χάρτη και γίνονται εύκολα προσβάσιμα, καθώς και πολλοί τουριστικοί προορισμοί, όπως τα Μετέωρα, τα Ιωάννινα, τη Λίμνη Πλαστήρα, το Καρπενήσι, αλλά και τα Άγραφα. Παράλληλα ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος έρχεται να συνδέσει την Αθήνα με τη Δυτική Μακεδονία και τις αντίστοιχες συνδέσεις με την Ιταλία (μέσω του Λιμένα της Ηγουμενίτσας στην Αδριατική), τα Δυτικά Βαλκάνια, και μέσω εκείνων στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Ακόμη το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα συνδεθεί με το λιμάνι του Βόλου και θα μειωθεί κατά περίπου 2 ώρες το συνολικό ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά προς τα δυτικά Βαλκάνια. Το ταξίδι από Λαμία έως και την Εγνατία θα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά, αντί των 2 ωρών και 30 λεπτά σήμερα. Όσον αφορά το Καρπενήσι η απόσταση Καρπενήσι – Αθήνα θα διαρκεί λιγότερο από 3 ώρες και χωρίς διόδια, μειώνοντας την διάρκεια του ταξιδιού παραπάνω από 40 λεπτά. Να θυμίσουμε ότι ήδη σε λειτουργία έχει τεθεί το τμήμα του Ε65 από τον Α/Κ Ξυνιάδας (32,5ο χλμ.) έως και τον Α/Κ Τρικάλων (112ο χλμ.), που πρόκειται για διαδρομή 80 χλμ. σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου. Η κατασκευή του Νοτίου τμήματος θα μειώσει περαιτέρω τη διάρκεια του ταξιδιού από Αθήνα σε Τρίκαλα που δε θα ξεπερνά τις 3 ώρες,το ταξίδι από Αθήνα σε Καρδίτσα θα διαρκεί 2 ώρες και 30 λεπτά, από Αθήνα – Καστοριά θα διαρκεί μόλις 4 ώρες και 35 λεπτά και από Αθήνα – Μέτσοβο η διάρκεια του ταξιδιού θα φτάνει τις 4 ώρες.