Ασταμάτητος χείμαρρος σκανδάλων σαρώνει το σκηνικό της κυβερνώσας παράταξης με στόχο δυστυχώς το δημόσιο χρήμα. Από το πρώτο εξάμηνο κιόλας της κυβερνητικής θητείας των ‘’αρίστων’’ και του επιτελικού κράτους, άρχισαν οι πρώτες παραφωνίες στη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Οι λίστες Πέτσα μετέτρεψαν σε εργαλεία προπαγάνδας πολλά ΜΜΕ της χώρας με την δικαιολογία της πανδημίας, αφού θυλάκωσαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Μπορεί να έπεσε σιωπητήριο σε πολλά απ’ αυτά που στηρίζουν το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά οι ειδήσεις κυκλοφορούν, μέσω του διαδικτύου αλλά και μέσω της διεθνούς ειδησεογραφίας. Δεν θα αναφερθούμε στο σκάνδαλο των υποκλοπών, που έχει γίνει θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο, αφού παρακολουθούνταν, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, υπουργοί, οικονομικοί παράγοντες, μέχρι και μέλη της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 70% των πολιτών είναι πεπεισμένοι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι εμπλεκόμενος και γνώριζε. Άσχετα αν ως θεόσταλτος ‘’Μωυσής’’, θεωρείται από τις ίδιες δημοσκοπήσεις, ως ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, αφού …ήρθε να σώσει τη χώρα.

Τα οικονομικά σκάνδαλα, όταν ‘’πιάνεσαι με τη γίδα στην πλάτη’’, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, δεν μπορούν να καλυφτούν, άσχετα και πάλι αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Η αποκάλυψη του χορού των σκανδάλων άρχισε με την περίπτωση του ‘’γαλάζιου’’ βουλευτή Κώστα Μαραβέγια, ο οποίος μέσω του αναπτυξιακού νόμου, προσπάθησε να χρηματοδοτήσει δυο επενδυτικά έργα συνολικού ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ. Ο έτερος Ανδρέας Πάτσης, ως ‘’κοράκι’’ του τραπεζικού συστήματος αγόρασε ‘’κόκκινα’’ δάνεια του απλού κοσμάκη, αξίας 62 εκατ. Ευρώ, με μόλις 4,3 εκατ. και αυτά με δανεικά και αγύριστα. Επί πλέον πέτυχε ο ίδιος σύμβαση με τα ΕΛΤΑ, ύψους 820.000 ευρώ για παροχή νομικής κάλυψής τους.

Η τέως Γ.Γ. Αντιεγκληματικής πολιτικής, Σοφία Νικολάου δρομολόγησε σε ‘’οικείους’’ της απ΄ευθείας αναθέσεις 7.500.000 ευρώ  από τον δημόσιο κορβανά. Οι περιπτώσεις της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη και της υφυπουργού παιδείας Ζέττας Μακρή (υπό έρευνα), για προσλήψεις συνεργατών τους από μετάκληση, μισθοδοτούμενοι μεν, ‘’άφαντοι’’ δε όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών τους, πέφτουν στα πιο μαλακά. Βαρύ πάταγο όμως έκανε η περίπτωση του βουλευτή Φθιώτιδας, Θέμη Χειμάρα, που η εταιρία του είχε συνάψει πλήθος συμβάσεων με το δημόσιο, πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Και έπεται συνέχεια βέβαια, όπως ισχυρίζονται κάτι διαδικτυακά πουλάκια, έτοιμα να κελαηδήσουν! Όλοι σχεδόν οι παραπάνω επικαλέστηκαν άγνοια νόμου. Μόνο που η άγνοια νόμου δεν δικαιολογείται για κανένα πολίτη, πόσο περισσότερο για …ένα νομοθέτη, δηλαδή βουλευτή που ψηφίζει τους νόμους του κράτους. Βέβαια στον ταλαίπωρο συμπατριώτη μας ξωμάχο που θα πιαστεί απ’ το δασοφύλακα να κόβει κάνα πεσμένο ξεροέλατο για να ζεσταθεί, δεν θα του συγχωρεθεί άγνοια νόμου.

Τον απλό σκεπτόμενο πολίτη, δεν τον ενδιαφέρει καθόλου τι επιπτώσεις  έχουν οι παραπάνω ποινικοί παραβάτες από το κόμμα τους. Τον ενδιαφέρει η ετυμηγορία της δικαιοσύνης κι αν θα επιστραφούν τα παρανόμως θυλακωμένα ευρώ απ’ αυτούς, στο δημόσιο ταμείο! 

   

                                  Κώστας Μπουμπουρής

                               Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                  (k.boubouris@yahoo.gr)