Γράφει η: Θωμαϊς (Τζίνα) Οικονόμου

                   Ιατρός

                  Πολιτευτής ΝΔ Ευρυτανίας

Από τις αρχές της χρονιάς η πατρίδα μας και όλη η ανθρωπότητα δοκιμάζονται από έναν ύπουλο και επικίνδυνο εχθρό, τον κορωνοϊό. Τα υγειονομικά συστήματα όλου του πλανήτη λύγισαν υπό το βάρος της πανδημίας και οι οικονομικές συνέπειες αποδείχτηκαν δυσβάσταχτες ακόμη και για τα πιο ισχυρά κράτη.

Στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας πάρθηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της πρωτοφανούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που μας κράτησαν όρθιους και προκάλεσαν τις επιδοκιμασίες όλων και τον παγκόσμιο θαυμασμό. Η Ευρυτανία κρατήθηκε αλώβητη από τον φονικό ιό σε όλη τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας και μέχρι πρόσφατα αποτελούσε σπάνιο παράδειγμα μηδενικών κρουσμάτων. Τα ευχάριστα όμως συνήθως κρατάνε λίγο στη ζωή. Οι προβλέψεις των Ευρυτάνων ότι ο καθαρός αέρας και το γάργαρο νερό του νομού, σε συνδυασμό με το ‘σκληροτράχηλο’ γονίδιο της φυλής αποτελούν το διαβατήριο για την ισόβια ανοσία τους αποδείχτηκαν ανεδαφικές και ουτοπικές. Επιπλέον επικρατούσε μια διάχυτη δυσπιστία και καχυποψία για την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων προστασίας κατά του ιού που συχνά άγγιζε τα όρια της αμφισβήτησης ακόμη και της ίδιας της ύπαρξης του κορονωϊού ή της πανδημίας.

Με το που μπήκε το φθινόπωρο ήρθε και το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η αναπόφευκτη εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων και στην Ευρυτανία έγινε πραγματικότητα και σήμερα θρηνούμε νεκρούς και πολυάριθμους ασθενείς και διασωληνωμένους. Η Ευρυτανία βρίσκεται στη δίνη του κορωνοϊού και το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο και δυσοίωνο. Αλλά και σε όλη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι πέρασαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη. Τα κρούσματα σε πανελλαδικό επίπεδο παραμένουν υψηλά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια του.

Η κυβέρνηση, όπως κάνει από την αρχή της πανδημίας, θέτει τη δημόσια υγεία ως πρώτη προτεραιότητα. Μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να θωρακίσει το Σύστημα Υγείας  με τρόπο που δεν είχαν καταφέρει προσπάθειες πολλών ετών. Οι κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας τριπλασιάστηκαν και το υγειονομικό προσωπικό, γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό υπερδιπλασιάστηκαν. Όμως οι ανάγκες παραμένουν πολλές και οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου θα είναι δυσβάσταχτη για τις αντοχές του συστήματος.

Το νοσοκομείο Καρπενησίου παραμένει όρθιο αν και με πολλές δυσλειτουργίες και προβλήματα. Όλοι οι Ευρυτάνες παρακολουθούμε με συγκίνηση και θαυμασμό τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές για να ανταπεξέλθουν στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός λόγω της πανδημίας. Ταυτόχρονα όμως διαβάζουμε με θλίψη και τα διάφορα δημοσιεύματα θεσμικών ή μη παραγόντων, που προσπαθούν να εξωραΐσουν τις αλήθειες, να επιβάλουν μια επίπλαστη εικόνα κανονικότητας στις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα και να αποποιηθούν των ευθυνών τους.

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για όλους και ιδιαίτερα για την Ευρυτανία. Παρότι γνωρίζουμε ότι ο Δεκέμβριος και οι μέρες των γιορτών συμβάλλουν καθοριστικά στην οικονομία του νομού και ειδικά στο λιανεμπόριο και τον τουρισμό, η αναπόφευκτη επιβολή δυσάρεστων μέτρων από την Πολιτεία γίνεται για ένα και μόνο λόγο, για να ανασχεθεί η πανδημία. Στον αντίποδα, τα οικονομικά μέτρα στήριξης είναι γενναία και θα δώσουν βαθιά ανάσα στους πληγέντες από την πανδημία.

Κάνω έκκληση προς όλους να συστρατευθούμε για το καλό του τόπου μας και της πατρίδας. Αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η Ευρυτανία η τήρηση των μέτρων που επιβάλλει η Πολιτεία είναι ο ασφαλέστερος και ταχύτερος τρόπος διεξόδου από το αδιέξοδο στο οποίο μας έχει φέρει η πανδημία. Είμαι βέβαιη ότι η προσωπική ευθύνη και η λογική για τη διαφύλαξη της ατομικής μας υγείας, αλλά και των συνανθρώπων μας, θα πρυτανεύσει αυτές τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων και θα αναδείξει την ανθρωπιά μας και την αλληλεγγύη μας. Το φως στο τούνελ φαίνεται να είναι κοντά με το εμβόλιο που έρχεται. Ο μαζικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού παρότι δεν θα είναι υποχρεωτικός, θεωρείται ηθικά επιβεβλημένος. Τα άτομα που θα επιλέξουν να μην εμβολιαστούν ουσιαστικά θα ‘σπάσουν’ τον κλοιό γύρω από τον ιό και θα του επιτρέψουν να επιβιώσει και να εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο. Οι πόλεμοι κερδίζονται συλλογικά και όχι ατομικά. Και η ανθρωπότητα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Καλώ όλους, ακόμη και τους αρνητές του κορωνοϊού και των μέτρων, καθώς και τους αμφισβητίες των εμβολίων, να αναγνωρίσουν το μέγεθος του προβλήματος και να συστρατευθούν στην κοινή προσπάθεια να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους καλές γιορτές με υγεία και χαρά. Είμαι βέβαιη ότι του χρόνου θα γιορτάσουμε αυτές τις Άγιες μέρες όλοι μαζί και ότι ο τωρινός εφιάλτης που βιώνουμε θα είναι μια κακή ανάμνηση. Η Ευρυτανία θα νικήσει και αυτή τη μάχη !

φωτογραφία αρχείου