Η παρέμβαση της ΚΟ Ευρυτανίας ΚΚΕ

Με αφορμή τα κρούσματα στην Ευρυτανία αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που βιώνει ο τόπος μας λόγω κορωνοϊού, η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κάνει μια ακόμη παρέμβαση και αναφέρει:

«Η μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες στην  Ευρυτανία δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό, πόσο μάλλον όταν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα σε μαζικούς χώρους δουλειάς, στο Νοσοκομείο, στο Θεραπευτήριο Χρονίων Νόσων αλλά και αλλού.

Στην παρούσα συγκυρία μεγάλη είναι ευθύνη των σωματείων εργαζομένων, όχι μόνο να μην κατεβάσουν ρολά αλλά να διεκδικήσουν εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, και κυρίως στους μαζικούς χώρους του ιδιωτικού τομέα.

Κάθε σωματείο θα πρέπει να διεκδικήσει και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα να παρθούν μέτρα για να τηρούνται οι αποστάσεις, να δοθούν οι προβλεπόμενες άδειες να υπάρχει πρόγραμμα απολυμάνσεων και να παρέχονται όλα τα απαραίτητα Μέτρα Ατομικής Προστασίας. Ειδικά εκεί όπου έχει ανέβει κατακόρυφα η δουλειά όπως στα σούπερ μάρκετ και στις ταχυμεταφορές πρέπει να διεκδικηθεί η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

Θέτουμε όλο αυτό το διάστημα συγκεκριμένα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις:

Αλήθεια, ποιος έχει την ευθύνη που τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ βγαίνουν μετά από 5 ή 6 ημέρες; Γιατί θεωρείται μοιραίο το νοσοκομείο Καρπενησίου να μην διαθέτει μοριακό αναλυτή; Γιατί θεωρείται φυσικό νοσοκομείο πρωτεύουσας νομού να μην διαθέτει ΜΑΦ και ΜΕΘ; Γιατί να αρκούμαστε σε δύο ειδικούς παθολόγους και να θεωρείται κατόρθωμα που (εν έτει 2020) που ήρθε ένας πνευμονολόγος;

Είναι επαρκής η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων; Είναι σαφή τα περιοριστικά μέτρα για όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα; Από ποιον ελέγχονται;

Υπάρχει πρόβλεψη νοσηλείας πιο σοβαρών περιστατικών, όταν μάλιστα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν γεμίσει; Ποια είναι τα μέτρα που πάρθηκαν για να ενισχυθούν τα κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία ως πρώτη γραμμή άμυνας; Πως αξιοποιούνται οι ιδιώτες γιατροί;

Ποια μέτρα παίρνονται ώστε τα σχολεία να ξανανοίξουν με ασφάλεια και όχι με 25-27 άτομα να στοιβάζονται σε σαράντα τετραγωνικά;

Με αστειότητες τύπου «click away» θα βοηθήσουν τους μικροέμπορους; Με ποιο τρόπο θα βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι που, αν δεν υπάρξουν μέτρα, ή θα αφήσουν αδιάθετη την παραγωγή τους, ή θα την διαθέσουν σε εξευτελιστική τιμή;

Η ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ θεωρεί ότι η υγεία και ή ζωή του λαού είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να παίζεται στα ζάρια και να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα.

Τώρα, χθες, πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα και σε επίπεδο νομού :

-Επίταξη και διαμόρφωση δομών (πχ ξενοδοχείο)που μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς COVID-19.Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι πιο πολλοί ασθενείς στην Ευρυτανία έχουν ήπια συμπτώματα μπορεί να αλλάξει. Ήδη σύμφωνα με δημοσιεύματα έχουν διασωληνωθεί τρεις συντοπίτες μας.

-Αναγκαστικές προσλήψεις με τις αποδοχές του δημοσίου, ιατρών του ιδιωτικού Τομέα, κυρίως Παθολόγων, Πνευμονολόγων, Αναισθησιολόγων, Εντατικολόγων, με δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της πανδημίας.

-Κατεπείγουσες μόνιμες προσλήψεις Ιατρών, Νοσηλευτών, Τραυματιοφορέων, Καθαριστριών με απλή υπεύθυνη δήλωση, όπως έγινε με τις 300 θέσεις ιατρών της ΜΕΘ.

-Επίταξη όλων των ΜΑΠ (μέσων ατομικής προστασίας) που βρίσκονται σε έλλειψη, επίσης υλικά και μηχανήματα, όπως αναπνευστήρες.

-Με κατεπείγουσες διαδικασίες δημιουργία  κλινών ΜΕΘ, εξασφαλίζοντας ακόμη και με αναγκαστικές προσλήψεις το προσωπικό.

-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στις Δομές Υγείας και Πρόνοιας.

-Τεστ ανά εβδομάδα στο προσωπικό και τους νοσηλευόμενους του Νοσοκομείου, του Θεραπευτηρίου και των μαζικών χώρων δουλειάς.

– Μαζικά – δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Εγκατάσταση μοριακού αναλυτή στο Νοσοκομείο. Άμεσα αποτελέσματα και ενημέρωση ΚΑΙ των αρνητικών. Ενίσχυση του μηχανισμού ιχνηλάτησης.

Τα παραπάνω είναι απολύτως κρατική ευθύνη που επιμερίζεται και στους ντόπιους εκπροσώπους του κράτους, που πρέπει άμεσα να λύνουν τα προβλήματα και όχι απλώς να κουνάνε το δάχτυλο για να «μείνουμε μέσα».

Ναι «να μείνουμε μέσα» , αλλά και η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την υγεία του λαού, και όχι να ψάχνει να βρει αποδιοπομπαίους τράγους για να κρύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες.

Αυτά θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητές της και όχι τα επικοινωνιακά σόου την ώρα μάλιστα που αξιοποιεί την πανδημία για να ξεθεμελιώσει το 8ωρο, τον βασικό μισθό, και κάθε δικαίωμα που έχει μείνει όρθιο. Την ώρα που η συζήτηση και για το όποιο «άνοιγμα» πριν τα Χριστούγεννα θεωρείται σχεδόν ως δεδομένο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα το καινούριο φούντωμα της πανδημίας και φυσικά καινούρια βάσανα για τον λαό».