Νίκος Μπίστης: «Δεν νομίζω ότι ο κόσμος της Ευρυτανίας είναι ενθουσιασμένος με την εκπροσώπησή του…»

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 στο Ξενοδοχείο ΜΟΝΤΑΝΑ πραγματοποιήθηκε η Ανοιχτή Προσυνεδριακή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος σε φίλους και μέλη, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης του κόμματος ενόψει του Συνεδρίου και των εκλογών που αναμένονται το επόμενο διάστημα. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, και με αρκετές απουσίες λόγω covid, η εκδήλωση είχε επιτυχία, όπως δηλώνουν οι διοργανωτές, με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων του κόμματος, φορέων και πολιτών. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Μπίστης μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Συμμετείχε και ο πρώην βουλευτής Φθιώτιδας του κόμματος και επίσης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης Αποστόλης Καραναστάσης.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ευρυτανίας δήλωσε στον Ευρυτανικό Παλμό:

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία στο δρόμο για το συνέδριό μας, που θα γίνει στις 14 με 17 Απριλίου στην Αθήνα. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι δύο οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.Ευρυτανίας θα ολοκληρώσουν τις διεργασίες Προσυνεδριακού διαλόγου εκλέγοντας  εφορευτικές επιτροπές και αντιπροσώπους για το συνέδριο. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των συνέδρων από τη Ευρυτανία θα είναι περίπου 6 και από τις δύο Οργανώσεις (Αγράφων και Καρπενησίου).

Η συγκυρία που διανύουμε είναι δύσκολη, οι προκλήσεις πολλές, τα προβλήματα συνεχώς αυξάνονται. Εδώ και δύο χρόνια μονοπωλεί την καθημερινότητα μας αλλά και το δημόσιο διάλογο μόνο μια λέξη , η λέξη  κρίση. Ο Συριζα Π.Σ. την περίοδο 2015 – 2019 που είχε τη διακυβέρνηση της χώρας, αν και κάτω από δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να την οδηγήσει σε ασφαλές δημοσιονομικό περιβάλλον. Αφού ξεπεράσαμε την κρίση χρέους, που είχε μετατραπεί σε οικονομική κρίση, κατάφερε να καταστήσει τη χώρα δημοσιονομικά ασφαλή,  βοηθώντας παράλληλα τα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας που είχαν πλήρως φτωχοποιηθεί. Η Ν.Δ. παρέλαβε μια χώρα με νοικοκυρεμένα τα οικονομικά  και  με την κοινωνία όρθια. Όταν ήρθε η κρίση της Πανδημίας, την άφησε στην τύχη της χωρίς ενίσχυση του ΕΣΥ με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε σοβαρή υγειονομική κρίση από την οποία έχασαν τη ζωή τους μέχρι σήμερα σχεδόν 27000  συνάνθρωποι μας. Μετά ήρθε η κρίση της ακρίβειας και ακολούθησε η ενεργειακή κρίση. Η αγοραστική αξία των μισθών έχει πάρει ασταμάτητο κατήφορο με συνέπεια η πλειοψηφία των πολιτών να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν και να καλύψουν βασικές ανάγκες. Συγχρόνως έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την  κλιματική κρίση η οποία είναι πάντα εδώ. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ξέσπασε Νέος πόλεμος δημιουργώντας Νέα κύματα ξεριζωμένων ανθρώπων που ψάχνουν καινούργια πατρίδα.

Μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα και μπροστά σε τόσες  προκλήσεις το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έχει λύσεις, έχει απαντήσεις. Με κέντρο πάντα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και σημαία μας την κοινωνική δικαιοσύνη αγωνιζόμαστε και καταθέτουμε προτάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Η θέση μας απέναντι σε κρίσεις όπως αυτή της Ουκρανίας είναι ο δρόμος του διαλόγου, η στήριξη όλων των ξεριζωμένων ανθρώπων χωρίς ρατσισμούς και διακρίσεις και η επιδίωξη εύρεσης διπλωματικής λύσης, καταδικάζοντας κάθε σύγκρουση με το βλέμμα μας πάντα στραμμένο στην Ειρήνη.

Όλα αυτά τα σοβαρά και επίκαιρα συζητήθηκαν στην συνέλευσή μας, εκθέτοντας και επικοινωνώντας συγχρόνως τις θέσεις του κόμματός μας.

Το κόμμα του  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. μετά το Συνέδριο έχει μόνο μια επιλογή: Να βγεί πιο ισχυρό και πιο ενωμένο, ώστε να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας όποτε γίνουν εκλογές. Είναι έτοιμο  να  απαντήσει σε όλες τις προκλήσεις, να δώσει λύσεις στα σημαντικά προβλήματα των πολιτών και της κοινωνίας.

Σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτόν τον αγώνα θέλουμε όλους τους πολίτες που ανησυχούν για το μέλλον της χώρας αλλά και των παιδιών μας να συνταχθούν στο πλάι μας.

Σας καλούμε να πλαισιώσετε το κόμμα, να γίνετε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σ. για να μπορέσουμε μαζί να αποφασίσουμε πιο μέλλον θέλουμε για τα παιδιά μας και να παλέψουμε γι αυτό!»

Ο Νίκος Μπίστης στον Ευρυτανικό Παλμό

Μια αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στον Ευρυτανικό Παλμό ο Νίκος Μπίστης μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου  και της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που βρέθηκε στη συγκέντρωση του Καρπενησίου την Κυριακή.

Ε.Π. Μετά τη συνάντηση που είχατε με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της περιοχής την Κυριακή, ποια είναι η εικόνα που εισπράξατε από τους Ευρυτάνες για το ρόλο που περιμένουν να διαδραματίσει το κόμμα σας;

Ν.Μ. Ήταν μια εξαιρετική συνάντηση τόσο από ποσοτική όσο και από ποιοτική πλευρά. Το τι περιμένουν οι Ευρυτάνες από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν αποκλίνει από αυτό που περιμένουν οι άλλοι Έλληνες πολίτες. Σήμερα οι λαϊκές τάξεις  και τα μεσαία στρώματα χειμάζονται από την πολιτική της ΝΔ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία προφανώς  επιδεινώνει την κατάσταση. Αλλά τα προβλήματα και τα αδιέξοδα είχαν έρθει εκρηκτικά στην επιφάνεια μήνες πριν. Οι νεοφιλελεύθερες εμμονές της ΝΔ έβλαψαν σοβαρά τους πολίτες . Εκτός βέβαια από  κάποιες  μεγάλες και φιλικές προς την κυβέρνηση επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα – εξαιρετικά επίκαιρο – αυτές που εισάγουν φυσικό αέριο, από το οποίο εξάρτησε την χώρα ενεργειακά προχωρώντας στην βίαιη απολιγνιτοποίηση της. Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο για τον λαό.Θα χρειαστεί χειρολαβές για να κρατηθεί , να ανασηκωθεί και να αντεπιτεθεί. Τέτοια χειρολαβή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συνεργασία. Ο στόχος μας για τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική είναι προφανώς να κερδίσουμε έστω και με μια ψήφο. Όχι για να κυβερνήσουμε μόνοι μας αλλά ως η βασική δύναμη μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Γιαυτό και απευθυνόμαστε από τώρα στις άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Τους απλώνουμε το χέρι και ταυτοχρόνως τους θέτουμε ενώπιον των ευθυνών τους. Πρέπει – και κυρίως το ΚΙΝΑΛ- να επιλέξουν : θα ερωτοτροπούν με το αντι ΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο η θα συμπαραταχθούν μαζί μας σε μια μεγάλη και νικηφόρα πλειοψηφία; Εμείς τους θελουμε μαζί μας. Το ίδιο και κάθε προοδευτικός πολίτης

Ε.Π. Σύντομα διαφαίνονται εθνικές εκλογές. Στη μονοεδρική της Ευρυτανίας όπου παραδοσιακά εκλέγεται δεξιός Βουλευτής, είστε αποφασισμένοι ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να διεκδικήσετε σθεναρά και να κερδίσετε την έδρα;  

Ν.Μ. Αλίμονο αν δεν είμαστε έτοιμοι. Θα διεκδικήσουμε όλες τις μονοεδρικές, μαζί βέβαια και της Ευρυτανίας. Τώρα  έχουμε καλύτερες προϋποθέσεις. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος της Ευρυτανίας είναι ενθουσιασμένος με την εκπροσώπηση του. Προσθέστε και την γενική εικόνα της κυβέρνησης και θα κατανοήσετε γιατί είμαι αισιόδοξος. Θα κερδίσουμε όχι μόνο αυτή την έδρα αλλά γενικότερα τις εκλογές όποτε και αν γίνουν. Είτε τον Μάιο, είτε τον Οκτώβριο είτε του χρόνου. Ο κ. Μητσοτάκης, ότι και αν λέει, δέχεται προτάσεις για εκλογές το συντομότερο, πριν τον πάρει η κατηφόρα και διαλυθεί ο συνασπισμός κοινωνικών δυνάμεων που τον έφερε στην εξουσία και πριν διαλυθεί ολοσχερώς το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Δεν πρόκειται να μας αιφνιδιάσει, είμαστε πανέτοιμοι. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η ετοιμότητα του κόσμου μας που είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω με τα μάτια μου και τα αυτιά μου την Κυριακή.

Ε.Π. Σε έναν νομό που η φτώχεια και η ακρίβεια κυριαρχούν και υπάρχουν ιδιαίτερες ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση για πολλούς μήνες του έτους και μετακίνηση, ποια μέτρα θα μπορούσαν να ομαλοποιήσουν λίγο την κατάσταση;

Ν.Μ. Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια καθιστούν αναγκαία τη λήψη ουσιαστικών μέτρων πέρα από τα προτεινόμενα ημίμετρα, ασπιρίνες της κυβέρνησης.  

Εκτός των γενικών μέτρων που προτείνουμε για όλη τη χώρα, όπως:

  1. Άμεσα να επανέλθει η ΔΕΗ στον έλεγχο του Δημοσίου.
  2. Εποπτεία του χρηματιστηρίου της ενέργειας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη ΡΑΕ για την  αποφυγή εναρμονισμένων τιμολογιακών πρακτικών και αισχροκέρδειας.
  3. Μείωση του ΕΦΚ όπως και του ΦΠΑ στα καύσιμα  με παράλληλη καθιέρωση ανώτερου πλαφόν, πρακτικές που ήδη σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν εφαρμοστεί. 
  4. Επιστροφή στο Δημόσιο και απόδοση αναλογικά στους πολίτες μέρος των υψηλών κερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας .
  5. Εφαρμογή ενός νέου γενναίου προγράμματος στα πλαίσια του Εξοικονομώ το οποίο και θα κινείται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς.
  6. Επιτάχυνση της εισαγωγής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα με ειδική μέριμνα για την αυτοκατανάλωση, τους μικρούς παραγωγούς και τις ενεργειακές κοινότητες, έχοντας πάντα στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας την περιβαλλοντική προστασία.
  7. Για την Ευρυτανία (και τις άλλες παρόμοιες περιοχές της χώρας μας ως προς τις κλιματικές συνθήκες και την δασοκάλυψη ) προτείνουμε επίσης:
  8. Επιδότηση οποιασδήποτε μορφής ενέργειαςγια θέρμανση στο ύψος των πραγματικών αναγκών (θέρμανση για 7 μήνες).
  9. Αξιοποίηση της βιομάζας των δασών, είτε χρησιμοποιώντας την απευθείας ως καύσιμη ύλη είτε κατόπιν μετατροπής της σε πέλετ.

Ε.Π. Οι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν την Ευρυτανία ολοένα και περισσότερο. Τι θα κάνατε ως κόμμα για τη διατήρηση του πληθυσμού αλλά και την εγκατάσταση νέων ανθρώπων στον τόπο μας;

Ν.Μ. Το πρόβλημα της εγκατάλειψης της υπαίθρου (και κύρια της ορεινής) στη χώρα μας δεν είναι σημερινό. Είναι όμως αμιγώς πολιτικό και κατά συνέπεια και η λύση του είναι  πολιτική. 

Οικονομίες σαν της Ευρυτανίας δύνανται να επανακινήσουν μόνο μέσα από μια έντονη κρατική παρέμβαση.

Με έργα υποδομής, κυρίως οδικά, για εύκολη πρόσβαση, καθώς και με γενναία κίνητρα, κυρίως φορολογικά, αλλά και άλλα, για την προσέλκυση επενδύσεων μικρών αλλά και μεγαλύτερων. Επίσης χρειάζονται και έργα κοινωνικής προστασίας. 

Κυρίως όμως χρειάζεται στήριξη και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα:

Στη κτηνοτροφία υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης λόγω μεγάλων βοσκήσιμων εκτάσεων χωρίς κόστος παραγωγής. Πρέπει όμως πρώτα να οριοθετηθούν οι σχέσεις της με την άγρια πανίδα (κυρίως τον λύκο) που δημιουργεί πολλά προβλήματα και αποθαρρύνει τους ασχολούμενους σήμερα με αυτή.

Τα δάση έχουν πολλά να προσφέρουν στην απασχόληση και στην οικονομία της περιοχής, αρκεί  να υπάρξουν προγράμματα διαχείρισής τους.

Στα παραπάνω μπορεί  να στηριχτεί και να αναπτυχθεί ο εναλλακτικός τουρισμός για τον οποίο είναι ιδανικό το περιβάλλον της Ευρυτανίας και υπάρχει και η υποδομή. Σίγουρα θα παίξει καθοριστικό ρόλο ώστε να αναστραφεί η πληθυσμιακή αιμορραγία της περιοχής.

Σίγουρα χρειάζονται άλλες πολιτικές, που θα ανακόψουν τη λαίλαπα των νεοφιλελεύθερων εμμονών.