Η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε το στόμα της και η ελληνική κοινωνία σοκαρίστηκε…(!)

Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση για σεξουαλική κακοποίησή της το 1998, προχώρησε η χρυσή ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, πριν από λίγες ημέρες και έχει γίνει χαμός σε ολόκληρη τη χώρα. Η κα Μπεκατώρου, 23 χρόνια μετά, πήρε την απόφαση να αποκαλύψει το ειδεχθές αυτό έγκλημα από μεγαλοπαράγοντα του αθλητισμού, για να μην ξανακάνει κακό εκμεταλλευόμενος τη θέση του, την οποία κατέχει ακόμη.

Η υπόθεση έλαβε τεράστιες διαστάσεις -και πολύ καλώς έγινε – και φυσικά πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης, αφού η ολυμπιονίκης προέβη σε επίσημη καταγγελία. Η δημόσια εξομολόγηση αυτή, όμως άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με αποτέλεσμα να έρχονται σαν χιονοστιβάδα στη δημοσιότητα παρόμοια περιστατικά βίας και βιασμών κατά γυναικών κι ανδρών σε διάφορους χώρους όπως αυτός της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, της εργασίας και πόσων άλλων.

Οι φωνές πληθαίνουν και ζητούν να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία των θυμάτων από το νόμο, να υπάρξει εφαρμογή προγραμμάτων ευαισθητοποίησης για την έμφυλη ισότητα και δικαιοσύνη, να κυρωθεί άμεσα και από την Ελλάδα η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας 190 σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας και να εφαρμοστεί στην πράξη η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011, τέθηκε σε ισχύ το 2014 και υπογράφηκε από την ΕΕ το 2017. Είναι το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο του είδους του – τα κράτη που την επικυρώνουν πρέπει να ακολουθούν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών.

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για το 2014, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα. Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση. Μία στις είκοσι έχει βιαστεί.

Τραγικά τα ποσοστά ε; Και όμως ακόμη και με τέτοια στοιχεία υπάρχουν άνθρωποι που τολμούν να ξεστομίσουν φράσεις όπως ‘τώρα το θυμήθηκε;’ ή ‘έλα μωρέ έτσι προχώρησε’, ‘τέτοια γίνονται συνέχεια σε αυτούς τους χώρους…’ κλπ. Αυτή είναι η φαλλοκρατική νοοτροπία με την οποία έχουν γαλουχηθεί γενιές και γενιές σε παγκόσμιο επίπεδο κι ακόμη παρατηρούνται σε μεγάλο βαθμό παντού, αλλά και η νοοτροπία της συγκάλυψης και της σιωπής.

Η σιωπή είναι συγκάλυψη και αυτό οδηγεί σε χρόνια εγκληματικές συμπεριφορές που επαναλαμβάνονται καταστρέφοντας ανθρώπινες ζωές, ξανά και ξανά. Ας είναι και τόσα χρόνια μετά. Έστω και τώρα θα γλιτώσει ένα κοριτσάκι που θέλει να γίνει αθλήτρια, μια φοιτήτρια που ονειρεύεται να πάρει το πτυχίο της, μια εργαζόμενη που θέλει να μην κινδυνεύει στο χώρο εργασίας της… Ας μη γελιόμαστε, όμως, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά και πολλούς άντρες, θύματα βίας ή κακοποίησης. Αφορά όλους μας.

Ήρθε η ώρα να σπάσει η αλυσίδα της βρώμικης ομερτά, με το να ξεσκεπάζουμε κάθε τι μπορεί να πέφτει στην αντίληψή μας, αλλά κυρίως με το να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας αγόρια και κορίτσια να γίνουν τα παιδιά μιας άλλης κοινωνίας, να μην ανέχονται καμία παρεμβολή – προσβολή και από κανέναν πάνω τους, να μην κάνουν τα στραβά μάτια σε παραβατικές συμπεριφορές και φυσικά να αναγνωρίζουν τα ίδια ότι δεν θέλουν και δεν τους αξίζει να είναι ούτε θύματα ούτε θύτες μεγαλώνοντας.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται πολλές δράσεις και μία από αυτές η ΔΩΡΕΑΝ διαδικτυακή ομιλία για παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς, προπονητές και για κάθε πολίτη, με εισηγήτρια την αγαπημένη φίλη, Παναγιώτα Σαχαρίδη, Κοινωνική Λειτουργό Δ. Π. Θ., Σύμβουλο Ψυχ. Υγείας H. N. D., MSc Ιατρικής Σχολής Α. Π. Θ.

Θέμα: Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου παρενοχλήθηκε; Πώς μπορώ να προφυλάξω το παιδί μου από ανεπιθύμητα αγγίγματα;

Κυριακή 24.01.21 στις 19.00 (μέσω ZOOM). Για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6907 152 997.

Καιρός να γνωρίζουμε. Καιρός να δράσουμε.

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια