Η Σοφία Ζαχαράκη στην πρώτη της συνέντευξη για την Ευρυτανία

7802

Η αν. Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ μιλά αποκλειστικά στον ‘‘Ευρυτανικό Παλμό’’, για την πολιτική, την έδρα της Ευρυτανίας, την έξοδο από την κρίση, αλλά και την αγαπημένη της Ευρυτανία

Δεν επιβεβαιώνει την υποψηφιότητά της για την έδρα της Ευρυτανίας στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά δηλώνει έτοιμη να μπει δυναμικά στην κεντρική πολιτική σκηνή


Διαβάστε όλη την συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στον Ευρυτανικό Παλμό 


Η Ευρυτάνισσα αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κα Σοφία Ζαχαράκη, η οποία κατάγεται από την Ευρυτανία, σε μια συνέντευξη εκ βαθέων μιλά στον Ευρυτανικό Παλμό. Νέο πρόσωπο στην κεντρική πολιτική σκηνή, με πλούσιο βιογραφικό και προϋπηρεσία στην εκπαίδευση αλλά και σε άλλους τομείς, η Σοφία Ζαχαράκη μας ανοίγει τα χαρτιά της για τη θέση της στην πολιτική, για το όραμά της αλλά και για την αγάπη της για την Ευρυτανία.

«…Αυτό που θέλω είναι να προσφέρω τις όποιες δυνάμεις μου για να μπορέσει η χώρα να φτάσει στο νέο ξεκίνημα, που τόσο έχει ανάγκη…»

«…Το θέμα είναι να υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία να ασκεί υπεύθυνη πολιτική που να περιορίζει τις συνέπειες της κρίσης και θα επουλώνει τις πληγές, την ίδια ώρα που θα θέτει τις βάσεις για την επόμενη ημέρα. Η παρούσα κυβέρνηση δυστυχώς δεν το κάνει αυτό…»

 

Ε.Π. Είστε ένα από τα νέα πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας και αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης. Πώς νιώσατε όταν επιλεγήκατε για αυτή τη θέση και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Σ.Ζ. Είναι αναμφίβολα μεγάλη τιμή και βέβαια πολύ μεγάλη ευθύνη το να εκπροσωπώ την Νέα Δημοκρατία. Και είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπό μου. Ως προς τους δικούς μου προσωπικούς στόχους, αυτοί ταυτίζονται με εκείνους του μέσου Έλληνα: να δούμε ξανά την Ελλάδα να βαδίζει υπερήφανα στον δρόμο της επόμενης ημέρας. Δεν μας αξίζει αυτό που βιώνουμε αυτή την περίοδο με την αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό που θέλω είναι να προσφέρω τις όποιες δυνάμεις μου για να μπορέσει η χώρα να φτάσει στο νέο ξεκίνημα, που τόσο έχει ανάγκη.

Ε.Π. Το βιογραφικό σας είναι εντυπωσιακό και δείχνει τη στενή σχέση που έχετε με τον τομέα της εκπαίδευσης, ως καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Ο προσανατολισμός σας θα είναι προς τον τομέα της Παιδείας και μέσα από την πολιτική; 

Σ.Ζ. Προέρχομαι από τον χώρο της εκπαίδευσης. Έχω υπηρετήσει τόσο την ιδιωτική, όσο και την δημόσια εκπαίδευση και ανήκω στην εκπαιδευτική κοινότητα. Η πολιτική, από την άλλη, είναι κάτι ευρύτερο. Είσαι υποχρεωμένος να βλέπεις τη μεγάλη εικόνα. Και σήμερα η μεγάλη εικόνα είναι αυτό που σας έλεγα προηγουμένως, να πάμε σε ένα καινούριο ξεκίνημα. Σήμερα αφιερώνω όλες μου τις δυνάμεις στο έργο που μου εμπιστεύτηκαν. Την επικοινωνία, δηλαδή, αυτού του μηνύματος.


«…θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις υποδομές, να δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων που θα βγάλουν τον νομό από την απομόνωση…είναι ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς χρονίζει.…»



«…προσπαθώ πάντα να βρίσκομαι υπεύθυνα στην θέση μου… Ώστε όταν ο κύκλος αυτός κλείσει να μην έχω να απολογηθώ απέναντι στον εαυτό μου …»


Ε.Π. Φημολογείται πολύ έντονα στους πολιτικούς -και μη- κύκλους ότι θα  κατέβετε στην κεντρική πολιτική σκηνή, διεκδικώντας τη βουλευτική έδρα της Ευρυτανίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ισχύει κάτι τέτοιο; Θα σας ενδιέφερε μια τέτοια προοπτική;

Σ.Ζ. Βρίσκομαι σε αυτό που ονομάζουμε κεντρική πολιτική σκηνή μόλις από τον Αύγουστο του 2016. Έχω καταβάλει από τότε, και συνεχίζω να καταβάλω, μια όσο μου αντιστοιχεί μεγάλη προσπάθεια για να κάνω σωστά την δουλειά που μου ανέθεσαν. Ο κύκλος της πολιτικής δεν διαρκεί για πάντα. Και αυτό που αισθάνομαι ότι μου αναλογεί, είναι να προσπαθώ πάντα να βρίσκομαι υπεύθυνα στην θέση μου. Ώστε όταν ο κύκλος αυτός κλείσει να μην έχω να απολογηθώ απέναντι στον εαυτό μου και αυτούς που με γνωρίζουν και με αγαπούν για οποιαδήποτε υπέρβαση του μέτρου.

Ε.Π. Πιστεύετε ότι μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σήμερα όπως έχουν τα πράγματα, θα δώσει λύσεις στη χώρα, αλλά και στην περιφέρεια, οδηγώντας μας εκτός κρίσης;

Σ.Ζ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η μόνη ελπιδοφόρα ισχυρή φωνή μέσα Κοινοβούλιο. Είναι η ώρα η Ελλάδα να γυρίσει την πλάτη στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέχει την αξιόπιστη εναλλακτική λύση σε όλα αυτά που βιώνουμε σήμερα. Θέλουμε, όμως, να είμαστε ειλικρινείς προς τους πολίτες. Εύκολες λύσεις, ιδίως στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν υπάρχουν. Άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τάζει εύκολες λύσεις. Υπόσχεται λύσεις που θα έρθουν με σκληρή συλλογική προσπάθεια και με συγκρούσεις με συμφέροντα και παγιωμένες εδώ και χρόνια στρεβλές αντιλήψεις. Η δύσκολη αυτή εξίσωση, που θα βγάλει τη χώρα από τον φαύλο κύκλο της μιζέριας και της εσωστρέφειας σαφώς και περνάει και μέσα από την ανάπτυξη και της περιφέρειας που θα είναι βέβαια βιώσιμη και δεν θα στηρίζεται ούτε σε δανεικά, ούτε σε δεκανίκια.

 


«Και εμένα οι πιο σημαντικές μου αναμνήσεις βρίσκονται στην Ευρυτανία.…είμαι πολύ περήφανη για την καταγωγή μου…»


 

Ε.Π. Κατάγεστε από την Ευρυτανία και μάλιστα από το Δήμο Αγράφων. Ποια η σχέση σας με τον τόπο και τους ανθρώπους του;

Σ.Ζ. Λένε ότι πατρίδα του καθενός μας είναι εκεί που βρίσκονται οι παιδικές μας αναμνήσεις. Και εμένα οι πιο σημαντικές μου τέτοιες αναμνήσεις βρίσκονται στην Ευρυτανία. Ο πλάτανος στην πλατεία του Καρπενησίου, το Κεφαλόβρυσο, το δημοτικό σχολείο και το καφενείο του παππού μου στο Νέο Αργύρι και τόσα άλλα μικρά κομμάτια της μεγάλης εικόνας. Έχω συγγενείς, έχω φίλους εδώ, είμαι πολύ περήφανη για την καταγωγή μου και κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία,  επισκέπτομαι τον τόπο μου. Φεύγω πάντα γεμάτη από εικόνες, ήχους και χρώματα – μόνο στις γεύσεις προσπαθώ να αντισταθώ και όχι πάντα.

Ε.Π. Πιστεύετε ότι υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης της Ευρυτανίας; Προς ποια κατεύθυνση θα μπορούσε να κινηθεί αυτή η ανάπτυξη ώστε να κρατήσει αλλά και να προσελκύσει νέο πληθυσμό;

Σ.Ζ. Προφανώς και υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης στην Ευρυτανία. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις υποδομές, να δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων που θα βγάλουν τον νομό από την απομόνωση. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε στην καρδιά της Ελλάδας και να υπάρχει προβληματική σύνδεση με τους όμορους νομούς. Ακούγεται κοινότοπο, αλλά είναι ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς χρονίζει. Παράλληλα πιστεύω ακράδαντα ότι ο εναλλακτικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον μοχλό της ανάπτυξης του Νομού. Οι διαφοροποιημένες τουριστικές δραστηριότητες και το καινοτόμο τους περιεχόμενο μπορούν να εκμεταλλευτούν πλήρως τις φυσικές ομορφιές του νομού, να φέρουν πλούτο και θα συγκρατήσουν τη φυγή των νέων.

Ε.Π. Εδώ και αρκετά χρόνια η χώρα μας ζει μια βαθιά κρίση, οικονομική αλλά και κοινωνική. Πιστεύετε ότι υπάρχει τρόπος να βγει από αυτή χωρίς παράπλευρες απώλειες;

Σ.Ζ. Η κρίση που έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία 7-8 χρόνια είναι πρωτοφανής. Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι συγκριτικά με τη χρηματιστηριακή κρίση που ξέσπασε το 1929 στις ΗΠΑ και η οποία αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς, η ελληνική κρίση έχει πολύ μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια. Ενώ ειδική περίοδο της κρίσης συνιστούν τα τρία τελευταία χρόνια της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έκαναν την κατάσταση χειρότερη  και ουσιαστικά πισωγύρισαν τη χώρα, την ώρα που η κατάσταση είχε αρχίσει αργά αλλά σταθερά να βελτιώνεται. Το θέμα είναι να υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία να ασκεί υπεύθυνη πολιτική που να περιορίζει τις συνέπειες της κρίσης και θα επουλώνει τις πληγές, την ίδια ώρα που θα θέτει τις βάσεις για την επόμενη ημέρα. Η παρούσα κυβέρνηση δυστυχώς δεν το κάνει αυτό. Στρουθοκαμηλίζει, εθελοτυφλεί και έχει πάντα κύριο μέλημά της την διαχείριση της επικοινωνίας με σκοπό την παραμονή της στην εξουσία.