Το μοναδικό υλικό από αναρτήσεις της σελίδας ‘Μνήμες Καρπενησίου & φωτογραφίες του χθες’

Για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια φέτος δεν πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένοι εορτασμοί για την εθνική επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, εορτασμοί που πραγματοποιούνταν και στον τόπο μας με κάθε λαμπρότητα επί δεκαετίες αδιάκοπα και που μόνο ο πόλεμος και η κατοχή τις διέκοψαν.

Φέτος μια ξεχωριστή χρονιά για όλο το έθνος, με την επετειακή συμπλήρωση 200 χρόνων από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων, οι εορτασμοί περιορίστηκαν αναγκαστικά εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και ο κόσμος, πολίτες και μαθητές, μικροί και μεγάλοι, δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν σε αυτές.

Μια σειρά όμως από αναρτήσεις φωτογραφιών που κοινοποίησαν τα μέλη της σελίδας του facebook ‘Μνήμες Καρπενησίου & φωτογραφίες του χθες’, θύμισε σε όλους μας πως ο τόπος μας και οι άνθρωποί του τιμούσαν την εθνική μας επέτειο με λαμπρότητα, ακόμα και σε εποχές δύσκολες, με πενιχρά μέσα, χωματένιους δρόμου και πολιτειακές αστάθειες της χώρας, στις εθνικές παρελάσεις, στις αναμνηστικές φωτογραφίες, στις σχολικές γιορτές.

Για να γνωρίσουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι μέσα από τις φωτογραφικές μνήμες του χθες, παράδειγμα της ιστορικής μας συνέχειας, που ξανά προς τη Δόξα τραβά!…

Κερασοχώρι 1964 από μαθητική παρέλαση στο χωριό (Vassilis Karydakis).

Το Κερασοχώρι αποτέλεσε κέντρο της ευρυτανικής μαθητικής κοινότητας στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, λόγω της ύπαρξης σχολικών μονάδων και των δύο βαθμίδων, καθώς και μαθητικής εστίας που φιλοξενούσε ευρυτανόπουλα από άλλα χωριά.

Δυτική Φραγκίστα 1965 από μαθητική παρέλαση (Περικλής Ψυχογιός)

Χαρακτηριστική φωτό της παρέλασης σε χωματόδρομο.

Παπαρούσι 1960, από κατάθεση στεφάνου την 25η Μαρτίου (Nancy Papa)

Από τον Δημήτριο Γιαννόπουλο, νονός μου που έφυγε από κοντά μας 25 Μαρτίου του 1990,και είχε το γωνιακό μπακάλικο στην πλατεία με τον Τρύφωνα Δημόπουλο.

Καρπενήσι 1974, παρέλαση με την σχολή εργοδηγών (Xristina George Tsitouri)

Δεξιά εγώ, αριστερά η Βούλα Μπακατσιά και πιο πίσω διμοιρίτισα η Πάτρα Φακίτσα

Καρπενήσι 1938 , από μαθητική παράσταση (Ioannis Dimitriou)

 Όταν ακόμα είχαμε μόνο μια εθνική επέτειο. Στο κέντρο “Νεράϊδα”, οι “πρωταγωνίστριες”, σύμφωνα με το οπισθόφυλλο: Ηλέκτρα Παπαϊωάννου, Νικάνδρα Σερετάκη, Αλίκη Κοντοπάνου, Μαίρη Πολύζου, Μαρία  Πετροκωστοπούλου και Έλλη Τσούμα. Καθιστός δεξιά, ο καθηγητής των Καλλιτεχνικών Καράβαντος.

Καρπενήσι 1963, δασοπρόσκοποι Καρπενησίου στη παρέλαση (Κώστας Τριανταφύλλου)

Σημαιοφόρος ο Δημ. Αλεξόπουλος, από αριστερά ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο

Κώστας Στερόπουλος. Τυμπανιστές εγώ και ο Δημ. Αποστολόπουλος.

Σχολική γιορτή στης 25 Μαρτίου 1958-59 (Maria Leleki)

Καρπενήσι 1976 η καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία από τη μαθητική παρέλαση (Αναστασία Κουτσονίκα)

Καρπενήσι 1962, ενθύμιο σχολικής γιορτής

* Ενδεικτικά μερικές φωτογραφίες όπως αναρτήθηκαν στην ομάδα με το σχετικό σχόλιο και το όνομα του μέλους που την ανάρτησε.

** Η σελίδα ‘Μνήμες Καρπενησίου & φωτογραφίες του χθες’ αριθμεί έως σήμερα 2.800 μέλη. 

*** Η ομάδα διαθέτει τη δική της ηλεκτρονική διεύθυνση mnimeskarpenissiou@gmail.com για οποιαδήποτε σχόλιο ή ερώτηση ή παρατήρηση.