Το Δελτίο Κοινωνικών Εξελίξεων 2022 του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ επιχειρεί να καταγράψει τις πιο πρόσφατες κοινωνικές εξελίξεις σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς στην Ελλάδα, αξιοποιώντας πρόσφατα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία. Η έκθεση των επιστημονικών συνεργατών του Ινστιτούτου δημοσιεύεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς την πανδημική κρίση – οι επιπτώσεις της οποίας εξακολουθούν να δοκιμάζουν την χώρα – διαδέχεται η ενεργειακή.

Η έξαρση της πανδημικής νόσου λειτούργησε, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ως επιταχυντής διαχρονικών τάσεων, όπως η επίταση των ανισοτήτων, αλλά και ως πρόσφορο έδαφος για την μεγιστοποίηση των προκλήσεων σε μία σειρά από κρίσιμες παραμέτρους, όπως οι εργασιακές συνθήκες, η προάσπιση κεκτημένων κοινωνικών δικαιωμάτων, κτλ. Επίσης, διατυπώνονται εκτιμήσεις για τη διαφαινόμενη αντιστροφή της τάσης βελτίωσης που είχε αρχίσει να καταγράφεται σταδιακά, μετά και την έξοδο της χώρας από μία μακρά περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής και έπειτα σε μια σειρά από κρίσιμους δείκτες (π.χ. επίπεδο απασχόλησης, κατανομή εισοδήματος, ποσοστά φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού) και την καταγραφή στοιχείων που καταδεικνύουν προς στιγμή μία εικόνα που χαρακτηρίζεται από ασύμμετρη ανάκαμψη και εδραίωση των ήδη υπαρχουσών πολυεπίπεδων ανισοτήτων.Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας στην αγοραστική δύναμη και στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, γεγονός το οποίο δημιουργεί συνθήκες αυξημένης κοινωνικής πίεσης. Ειδική μνεία πραγματοποιείται στο γεγονός των πληθωριστικών πιέσεων το οποίο και αναμένεται να οξύνει περαιτέρω τις ανισότητες, διευρύνοντας την περίμετρο των στρωμάτων που απειλούνται με τον κίνδυνο της επιπλέον αποδυνάμωσης της καταναλωτικής ικανότητας τους. Επίσης, υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας δομών του κράτους πρόνοιας, καθώς και της αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ διατυπώνονται επιμέρους προτάσεις πολιτικής, οι οποίες συναρτώνται με τις επιταγές της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας, της βιώσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης.

Τέλος, την επιστημονική ομάδα των συνεργατών, που εργάστηκαν για την κατάρτιση του Δελτίου Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου ανάμεσα σε άλλους απαρτίζουν, η Οικονομολόγος, Ειρήνη – Ακριβή Νταή, ο πρώην Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Πάνος Κορφιάτης, ο Διδάκτορας Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Θεοδωρουλάκης Μενέλαος, η Πολιτική Επιστήμονας, Ηρώ Ζαβογιάννη, ο πρώην Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Δημόπουλος Θεόδωρος, ο πρώην Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Παπουτζής Λάζαρος, το πρώην Μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και Πολιτικός Επιστήμονας, Δελής Βασίλης.