Ο Δήμος Καρπενησίου- ΕΚΚΕΠΠΠΑΔΗΚ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας- Π.Ε. Ευρυτανίας, την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου και την Αδελφότητα Μικροχωριτών «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος» διοργανώνουν Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μικρού Χωριού, την Κυριακή 13 Αυγούστου (2η συνεδρίαση) για τον Μάρκο Μπότσαρη (1823-2023), 200 χρόνια από τη θυσία του Ήρωα και τη Μάχη του Κεφαλόβρυσου.

Το πρόγραμμα στο A’ Μέρος θα ξεκινήσει στις 9:30 π.μ. με επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. Μεταμόρφωσης Σωτήρος και κατάθεση στεφάνων στη θέση «Λόγγοβες» στο Παλαιό Μικρό Χωριό.  Το πρόγραμμα στο Β’ Μέρος θα ξεκινήσει 10:30 π.μ. έως 12:00 μ.μ. με Έναρξη (Εισαγωγή-Προσφωνήσεις-Χαιρετισμοί). Οι εισηγήσεις ξεκινούν με την Κατερίνα Μπαλκούρα, Ιστορικός-Συγγραφέας με θέμα: «Μάρκος Μπότσαρης, ο Ήρωας-Άνθρωπος», συνεχίζουν ο Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος, Συνταξιούχος εκπαιδευτικός συγγραφέας με θέμα: «Μάρκος Μπότσαρης: Από το Μικρό Χωριό προς την αθανασία», η Βασιλική Λάππα, εκπαιδευτικός, Δασοπόνος MSc Οικολογία και Διαχείριση Περιβάλλοντος, υποψ. διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: « Η υπεράσπιση του φυσικού χώρου των βουνών ως δημοσίων αγαθών από την κοινωνία των κλεφτών και αγωνιστών της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821», ο Γιώργος Δημητρίου, Δημοσιογράφος με θέμα: «Ευρυτάνες Αγωνιστές στη μάχη του Κεφαλόβρυσου Καρπενησίου (1823)». Από τις 12:00 μ.μ. έως τις 12:30 μ.μ. θα ακολουθήσουν συζήτηση-παρεμβάσεις, καθώς και η λήξη του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρξουν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως: Τραγούδια σχετικά με τον Μ. Μπότσαρη από μέλη της χορωδίας της Ι. Μητροπόλεως Καρπενησίου υπό τη διεύθυνση του κ. Τάσου Ηλιόπουλου, Ξενάγηση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μικρού Χωριού και Επίσκεψη στη βρύση του Μάρκου Μπότσαρη ή «Βρωμόβρυση». Συντονιστής θα είναι ο Κ.Α. Παπαδόπουλος (Τηλέφωνο: 697736 6813, Ε-mail: panevritanikienosi@gmail.com).

Θα προηγηθεί την Πέμπτη 10 Αυγούστου διοργάνωση στην Ι.Μ. Προυσού με τo πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, θα γίνει ο Όρθρος – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τα 200 χρόνια από τη θυσία του Μάρκου Μπότσαρη και Δεξίωση Υποδοχής Συνέδρων ενώ στο δεύτερο μέρος θα προσφωνηθούν οι εργασίες του Συνεδρίου. Επιπλέον, παράλληλες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα, όπως ξενάγηση στο κειμηλιαρχείο της Ι. Μονής  από τον Ηγούμενο π. Ιωαννίκιο και τραγούδια σχετικά με τον Μ. Μπότσαρη από μέλη της χορωδίας της Ι. Μητροπόλεως Καρπενησίου υπό τη διεύθυνση του κ. Τάσου Ηλιόπουλου.