Ο λοιμός και ο λιμός, είναι δυο ομόηχες λέξεις, διαφέρουν ορθογραφικά και σημασιολογικά στο περιεχόμενό τους. Λοιμός σημαίνει, ομαδικοί θάνατοι από θανατηφόρα επιδημία και λιμός, ομαδικοί θάνατοι από επιδημία πείνας. Ο πιο γνωστός ήταν ο θανατηφόρος λοιμός των Αθηναίων (430 Π.Χ.) ο οποίος καθόρισε την έκβαση του Πελοποννησιακού πολέμου, αλλά και αμέσως μετά ακολούθησε λιμός της πείνας.

Έκτοτε ακολούθησαν στην υφήλιο πολλές πανδημίες και δυστυχώς φτάσαμε στην παρούσα φοβερή του κορωνοϊού, με εκατόμβες νεκρών ανά τον κόσμο. Για την χώρα μας δυστυχώς οι οιωνοί είναι απαισιόδοξοι και κακοί. Μπορεί να θεωρηθεί πολύ μακάβρια και απαισιόδοξη η κατάθεση τέτοιων εφιαλτικών σκέψεων, αλλά προτιμούμε να μην στρουθοκαμηλίζουμε στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, να βλέπουμε και να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους.

Τα αλλεπάλληλα lockdown τα οποία και θα συνεχιστούν επ’ αόριστον όπως φαίνεται, οδηγούν στην κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας της χώρας και οδηγούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η Ελλάδα είναι χώρα χωρίς παραγωγική βιομηχανία, αφού ο πλούσιος πρωτογενής τομέας της εγκαταλείφθηκε εντελώς από τις επιταγές και τις αλχημείες της Ε.Ε. Η βαριά βιομηχανία του τουρισμού αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, από την έναρξη της πανδημίας και μετά τσακίστηκαν. Οι περισσότερες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινδυνεύει με το τέλος (όποτε) της καραντίνας να μην ξαναλειτουργήσουν. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα τουριστικά γραφεία, η εστίαση, οι μεταφορές βρίσκονται σε κατάσταση χρεωκοπίας. Τα χρέη προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και προς το δημόσιο  ανεξόφλητα και όλο αυξάνονται. Το καλό σενάριο προβλέπει ύφεση 11% ενώ για το 2021 η ανάπτυξη είναι αμφίβολη παρά τις φρούδες ελπίδες των αρμόδιων υπουργών. Σαν να μην φτάνουν όλ’ αυτά, εμβόλιμα νομοσχέδια σε δόσεις για το νέο πτωχευτικό κώδικα, τα εργασιακά, την αντιμετώπιση των δανειοληπτών, ψηφίζονται και μετά την πανδημία θα συνθέσουν ένα εφιαλτικό πάζλ σκληρής πραγματικότητας. Τότε θα αρχίσει ο κόσμος να καταλαβαίνει, τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι νόμοι. Η κοινωνία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις με τις στρατιές των ανέργων όλο και να αυξάνονται. Οι αντοχές της έχουν εξαντληθεί και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αντιδράσεις της εν όψει ενός επερχόμενου λιμού. Η κυβέρνηση δέχεται ομαδική επίθεση από σύσσωμη την αντιπολίτευση για τον λάθος τρόπο που αντιμετωπίζει την καλπάζουσα πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις της, από την κακή εκτίμηση των πραγμάτων και τους λανθασμένους χειρισμούς της. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχίζουν να νομίζουν ότι έχουν την απόλυτη  πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά μάλλον το παιχνίδι και ο έλεγχος  έχουν χαθεί.

Ας ελπίσουμε και  ευχόμαστε να μην γυρίσουμε  στην εποχή την μετά τον λοιμό των  αρχαίων Αθηναίων, που οι γεροντότεροι των πολιτών τραγουδούσαν μοιρολατρικά :

 “…Πόλεμος θα ‘ρθει δωρικός και λιμικό (ή λοιμικό) μαζί του…”

Τώρα όποια κι αν ήταν η αναφορά τους σε λοιμό ή λιμό είχαν όλοι δίκιο, αφού οι άνθρωποι προσάρμοζαν τη μνήμη τους σε αυτά που υπέφεραν..!

                                                        Κώστας Μπουμπουρής

                                                   Αστυν.Δ/ντής ε.α-Συγγραφέας

                                                        (k.boubouris@yahoo.gr)