Τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, δρόμους, γέφυρες και καλλιέργειες

Μάχη με λάσπη δίνουν οι κάτοικοι της Καρδίτσας, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός». Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, έχοντας δει και μελετήσει πάνω από 100 σκηνικά καταστροφής σε όλο τον κόσμο χαρακτήρισε την Καρδίτσα «τελειωμένη πόλη» καθώς δεν υπάρχει επιχείρηση στο ιστορικό κέντρο, την πλατεία δικαστηρίων και τους γύρω δρόμους που να μην έχει πληγεί. 

Οι επιχειρήσεις καθαρίζονται από τους ίδιους τους καταστηματάρχες, που δηλώνουν μόνοι και αβοήθητοι, σημειώνοντας ότι ήταν εγκληματική η έλλειψη πολιτικής απόφασης να σπάσουν τον ποταμό Καράμπαλη προς την πλευρά των χωραφιών για να γλιτώσει η πόλη.   Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η Καρδίτσα δεν έζησε ποτέ τέτοιο προηγούμενο. Και το 1994 που σώθηκε η πόλη όπως και το 2002 στις μεγάλες πλημμύρες, είχε ληφθεί η απόφαση να σπάσει ο Καράμπαλης και να πάνε τα νερά προς τα χωράφια.

Επιπλέον τονίζουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να δοθούν 8.000 ευρώ άπαξ σε κάθε επιχείρηση είναι ένα ελάχιστο ποσό που δεν μπορεί να καλύψει σε καμία περίπτωση τις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί. Σημειώνεται ότι στο κέντρο δεν έχει δοθεί ακόμη ρεύμα. Σε σημερινή ανακοίνωση του ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι έχουν ηλεκτροδοτηθεί 59 υποσταθμοί στον αστικό ιστό της πόλης και συνεχίζονται ταυτόχρονα οι εργασίες άντλησης υδάτων για την ηλεκτροδότηση άλλων 55, με αντλητικά μηχανήματα που έχουν μεταφερθεί εκτάκτως από άλλες περιοχές. (Με πληροφορίες από ΕΡΤ, CNN, Πρώτο Θέμα , Πηγή: www.lifo.gr)