Με τα πρώτα δείγματα του φθινοπώρου, ο επερχόμενος χειμώνας προμηνύεται βαρύς για την ελληνική κοινωνία. Οι συνεχείς ανατιμήσεις, οι εκτός ελέγχου αυξήσεις στην αγορά, σαρώνουν την ελληνική οικονομία κι εκτοξεύουν τον πληθωρισμό και το ‘’καλάθι της νοικοκυράς’’. Σε κλοιό ανατιμήσεων εισήλθε πλέον το σύνολο της οικονομίας και οι αυξήσεις να γίνονται περισσότερο εμφανείς και οι καταναλωτές καλούνται να βάλλουν ακόμη το χέρι βαθειά στην τσέπη. Οι αυξήσεις στα καύσιμα και τις πρώτες ύλες συμπαρασύρουν προς τα πάνω και τις τιμές. Το ντόμινο που ακολουθεί υπεραυξάνει την τιμή του ρεύματος, των μεταφορών και σε πολλά προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Για μαζικά λουκέτα σε μια από τις τέσσερεις επιχειρήσεις και έκρηξη ανεργίας προειδοποιούν οι κοινωνικοί φορείς. Οι πρώτες δηλώσεις με την ανακοίνωση των αυξήσεων από το υπουργό ανάπτυξης  Άδωνη Γεωργιάδη ήταν καθησυχαστικές: «…Πρόκειται για ένα παγκόσμιο κι όχι εγχώριο πρόβλημα πληθωρισμού και πως η κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μέσω ελαφρύνσεων, προκειμένου να απορροφηθούν οι όποιες αυξήσεις». Δεν πέρασαν λίγες μέρες και ο ίδιος λαλίστατος υπουργός σε νυχτερινή εκπομπή τηλεοπτικού καναλιού (kontra chanel) και ενώ η αγορά περιμένει από την κυβέρνηση περισσότερη στήριξη, οι δηλώσεις του έπεφταν σαν κεραυνός: «…Οι επιχειρήσεις με 2-3 εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες… Τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες, θα δίνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μόνο αν αυτές συγχωνεύονται… Αν θέλει κάποια μικρομεσαία επιχείρηση να επιβιώσει, θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας». Καλά τώρα, μάραθα..!

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι χρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εξαγοραστούν απ’ τις μεγάλες επιχειρήσεις αντί «πινακίου φακής». Κάπως έτσι τελειώνει το παραμύθι της σημερινής κυβέρνησης, που τελικά έχει δράκο. Στην άγρια δύση της ελληνικής οικονομίας όποιος έχει το μεγαλύτερο όπλο κερδίζει. Μικροεπιχειρήσεις και εργαζόμενοι αργοπεθαίνουν στο έλεος των μεγάλων πολυεθνικών. Σε μία αγορά χωρίς ελέγχους, με την μαύρη εργασία και την φοροδιαφυγή να καλπάζουν. Το μέλλον, μόνο αισιόδοξο δεν προδιαγράφεται. Από την άλλη πλευρά οι επιτήδειοι και καλοταϊσμένοι καναλάρχες βγάζουν δημοσκοπήσεις με μια κοινωνία μουδιασμένη και τρομαγμένη. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα δύσκολο να επανακάμψει. Η κρίση της πανδημίας, η ακρίβεια στην αγορά και η ανεργία δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Καλά τώρα, μάραθα..!

Θα μου πει κανείς τι είναι τα επαναλαμβανόμενα «μάραθα». Δεν υπάρχει ετυμολογία στη λέξη, αφού είναι όρος ενός αγριόχορτου, που φυτρώνει στα Αγραφιώτικα βουνά και είναι βρώσιμο από τα αιγοπρόβατα και στις μεγάλες ανέχειες και από τους ανθρώπους. Όταν η μακαρίτισσα αγραφιωτομάνα μου ήθελε να διακωμωδήσει ή να υποτιμήσει μια κατάσταση ή ένα γεγονός, επαναλάμβανε: «Καλά τώρα, μάραθα»..!       

                                                   Κώστας Μπουμπουρής

                                                  Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                      (k.boubouris@yahoo.gr)