Κλειστή για ένα 24ωρο η εστίαση σε ολόκληρη τη χώρα, χθες Τρίτη 16 Νοεμβρίου, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Από την περασμένη Πέμπτη (11/11) με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) επεσήμανε ότι πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, ζητώντας από το κυβερνητικό επιτελείο νέα μέτρα στήριξης του κλάδου. Όπως εξηγούν στο iefimerida.gr, αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις της εστίασης βρίσκονται στη μέση ενός «πολέμου» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ανθρώπους που παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης περιέγραψε στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής Ιωάννης Δαβερώνης. Σύμφωνα με τον κ. Δαβερώνη, μετά τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν και αφορούν τους ανεμβολίαστους υπάρχει μια μείωση στον τζίρο της τάξεως του 50% τα Σαββατοκύριακα και κοντά στο 80% τις καθημερινές. «Ζητάμε μέτρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας και να μη χαθούν θέσεις εργασίας», καταλήγει.

Μαζική η κινητοποίηση στην Ευρυτανία
Σχεδόν καθολικό ήταν το 24ωρο ‘λουκέτο’ στις επιχειρήσεις εστίασης στο Καρπενήσι, με τους επιχειρηματίες να προβαίνουν σε συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη σήραγγα ‘Παύλος Μπακογιάννης’ αψηφώντας τον άσχημο καιρό. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και ορισμένες επιχειρήσεις στο Δήμο Αγράφων.
Στη συγκέντρωση βρέθηκαν δεκάδες ιδιοκτήτες με τις οικογένειές τους και ανάμεσά τους ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ευρυτανίας κ. Χρήστος Τσάμπρας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων στα τοπικά μέσα ενημέρωσης:
«Ο κλάδος της εστίασης είναι ο κλάδος που προσφέρει τις περισσότερες θέσεις εργασίας πανελλαδικώς. Το ποτήρι ξεχείλισε με τα τελευταία μέτρα που καλούμαστε να ακολουθήσουμε και στοχοποιούμαστε πλέον ότι είμαστε ο μοναδικός κλάδος ο οποίος διαχέει την πανδημία ενώ στην πραγματικότητα είμαστε ένας κλάδος που προσπαθεί να επιβιώσει. Μετά από έξι μήνες καθολικού lockdown, από παλινδρομήσεις και συνεχείς αναστολές και αναθεωρήσεις νόμων, καλούμαστε να εκτελέσουμε χρέη χωροφύλακα κάτι που ξεπερνά τις δυνατότητές μας. Τα καταστήματά μας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες πλέον συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όταν στη χώρα υπάρχει συνωστισμός στις δημόσιες συγκοινωνίες ή και τα λεγόμενα κορωνοπάρτι…»
Τα αιτήματα
Μεταξύ άλλων οι διαμαρτυρόμενοι επιχειρηματίες και στο σύνολό της η ΠΟΕΣΕ ζητά:
• Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
• Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Γεωργιάδης: «Απεργία χωρίς λόγο στην εστίαση»
Σε κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης κάλεσαν τους επαγγελματίες οι φορείς του κλάδου. Κλειστά ήταν τα περισσότερα καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ψητοπωλεία κτλ. Από την άλλη ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μια μέρα πριν, υποστήριξε πως η απεργία γίνεται «Χωρίς λόγο», ξεκαθαρίζοντας ότι το κράτος «δεν έχει να δώσει».
Ο υπουργός κάλεσε τους καταστηματάρχες που αντιδρούν στα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού, να μην απεργήσουν, αν και παραδέχτηκε ότι «έχει πάθει ζημιά η εστίαση. Ειδικότερα σε περιοχές που είναι πολλοί οι ανεμβολίαστοι».
«Τους καλώ να μην κλείσουν τα μαγαζιά τους»
Πιο αναλυτικά ο κ. Γεωργιάδης, σημείωσε, πως «οι άνθρωποι της εστίασης, έχουν μια ανησυχία για το μέλλον τους, καθώς έπαθαν μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με τα νέα μέτρα έχουν προφανώς μια αγωνία για το μέλλον. Κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο ότι η απεργία είναι μια καλή λύση. Εγώ τους καλώ να μην απεργήσουν και να μην κλείσουν τα μαγαζιά τους. Να μας πουν ποιος είναι ο λόγος…»