Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. για την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τους αιρετούς αντιπροσώπους στα υπηρεσιακά συμβούλια

Με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ αντιδρά στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη υπηρεσιακών συμβουλίων. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Η ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. συνεχίζει την πεπατημένη της μέχρι τώρα πορείας της, την πεπατημένη της αυθαιρεσίας, του αυταρχισμού και της περιφρόνησης στο διάλογο και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Αυτή τη φορά επιλέγει ως πεδίο σύγκρουσης τη διαδικασία εκλογής των αιρετών αντιπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Απροειδοποίητα, χωρίς διαβούλευση, σε άσχετο με την Παιδεία νομοσχέδιο καταθέτει τροπολογία που αλλάζει δομικά τον τρόπο ανάδειξης των αιρετών εκπροσώπων και τον πυρήνα των συλλογικών διαδικασιών.

Ο τρόπος που επιλέγει να το κάνει αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται απλά για μια τεχνολογική καινοτομία που επιβάλλεται από τις συνθήκες της πανδημίας. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη επιλογή πολιτικής επιβολής, αυταρχισμού, επίδειξης πυγμής, περιφρόνησης των δημοκρατικών διαδικασιών.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα προηγούνταν διαβούλευση επί του θέματος με όλους τους εμπλεκόμενους . Θα λαμβανόταν υπόψη ότι το μέτρο της ηλεκτρονικής κάλπης όπου έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία) προσέκρουσε – παρά το μεγάλο διάστημα πιλοτικής εφαρμογής και τα υψηλά κόστη-  στη διαπίστωση ότι αυτού του είδους τα συστήματα είναι ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις. Θα λαμβανόταν υπόψη ότι ακόμη και εκεί που το σύστημα εφαρμόζεται (Εσθονία) χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στη ψήφο με φυσική παρουσία. Θα επέτρεπε να μπουν στο τραπέζι οι βάσιμες επιφυλάξεις του κλάδου για τη διασφάλιση της μυστικότητας, της καθολικότητας και της αμεσότητας της ψηφοφορίας.

Είναι προφανές ότι Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προβάλει τη ρύθμιση αυτή ως εκσυγχρονιστική τομή. Κάτι τέτοιο εξάλλου της είναι απαραίτητο για το κίβδηλο μεταρρυθμιστικό της αφήγημα που προς το παρόν ξεγελά ακόμη κάποιους. Οι εκπαιδευτικοί όμως ούτε τεχνοφοβικοί είμαστε ούτε νεολουδίτες, όπως προσπαθούν να μας παρουσιάσουν. Γνωρίζουμε ότι πίσω από το εκσυγχρονιστικό αφήγημα της Κυβέρνησης κρύβεται μια συνολικότερη αντιεκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση σε έκταση που δεν έχει ανάλογο προηγούμενο στη μεταπολίτευση.

Οι εκπαιδευτικοί απαντάμε με ένα απόλυτα αρραγές εκπαιδευτικό κίνημα κατά του αυταρχισμού. Ενωμένοι υπερασπιζόμαστε τις αξίες και τα οράματα των συλλογικών αγώνων.

Αποσύρουμε τα ψηφοδέλτιά μας σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο.

Καλούμε τις/τους συναδέλφους να απέχουν καθολικά από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Ζητάμε

  • Να καταργηθεί τώρα η τροπολογία του Π.Δ. 1/2003.
  • Να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες υγειονομικές προϋποθέσεις για την ασφαλή διενέργεια των εκλογών «δια ζώσης» (περισσότερα εκλογικά τμήματα, υγειονομικό υλικό κλπ) ή να αναβληθούν οι εκλογές και να παραταθεί η θητεία των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή.
  • Να διεξαχθούν οι εκλογές  σε εργάσιμη μέρα, όπως ίσχυε άλλωστε έως τώρα, χωρίς άδεια.»