Συνέχεια επετειακών εκδόσεων από την Πανευρυτανική  Ένωση

Το δεύτερο βιβλίο, στη σειρά των επετειακών εκδόσεων της Πανευρυτανικής Ένωσης για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, είναι  αφιερωμένο στον εθνικό ήρωα, τον θρυλικό  Κατσαντώνη. Τίτλος του: «ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ, Ο κορυφαίος του Κλεφταρματολισμού».

Πρόκειται για έναν τόμο 160 σελίδων, ο οποίος περιλαμβάνει, εκτός του προλόγου και ελάχιστα εισαγωγικά στοιχεία για τον Κατσαντώνη, τον «κορυφαίο του κλεφταρματολισμού», και εννέα (9)  εισηγήσεις, οι οποίες  ανακοινώθηκαν σε ειδική συνεδρίαση κατά το τριήμερο Επιστημονικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή των Αγράφων το 2008, με πρωτοβουλία της Πανευρυτανικής Ένωσης και είχε ως θέμα του:  «Τα Άγραφα στη Διαδρομή της Ιστορίας».  

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις των:  Κλεομένη Κουτσούκη («Ο Κατσαντώνης ως λαϊκός Επαναστάτης και χαρισματικός ηγέτης»), Καλλιόπης (Κέλλυς) Μπουρδάρα  («Κατσαντώνης: 200 χρόνια από τη σύλληψή του»), Νίκου Κατσαρού («Το καπετανάτο (ο νταϊφάς) του Κατσαντώνη»), Κώστα Δήμου Μαραγιάννη («Ο Κατσαντώνης στα χωριά του Θέρμου (Απόκουρου)»), Ηλιάνας Κων. Μήτσου («Ο Κατσαντώνης στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία: Ο βίος του Κατσαντώνη του Επαμεινώνδα Φραγκίστα»), Μαρίας Τσούμαρη («Το πρώτο ιστορικό μυθιστόρημα  για τον Κατσαντώνη από τον Κωνσταντίνο Ράμφο»), Άθου Δανέλλη («Κατσαντώνης: Ένας ήρωας στο Θέατρο Σκιών»), Ιωάννη Ζούμπου («Ο Κατσαντώνης στα Δημοτικά μας τραγούδια»), Κώστα Μπουμπουρή («»Ο μαρτυρικός θάνατος του Κατσαντώνη και οι συνέπειές του»). Στο τέλος των εισηγήσεων παρατίθεται και ομιλία του  Ηλία Α. Μπουμπουρή με θέμα: «25 χρόνια Κατσαντώνια στον ιστορικό Μάραθο Αγράφων».

Σημειώνεται ότι στις πρώτες σελίδες του τόμου υπάρχουν και λίγα εισαγωγικά στοιχεία για τον «Κορυφαίο του Κλεφταρματολισμού», τον Κατσαντώνη, λίαν συνοπτικά, από  τον επιμελητή της έκδοσης Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο.

Το βιβλίο προλογίζει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Φεγγούλης, Αρχιερατικός Επίτροπος Αγράφων και Τακτικό Μέλος  της Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, φιλίστορας και συγγραφέας ο ίδιος. Ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης γράφει, μεταξύ άλλων: «Αναμφισβήτητα για τον θρυλικό πρωτοκλέφτη των Αγράφων και της Ρωμιοσύνης, τον Αντώνη Κατσαντώνη, χιλιάδες σελίδες έχουν γραφεί… Οι πληροφορίες που διασώθηκαν όμως για τη ζωή του είναι περιορισμένες, όμως η μυθιστορία γι’  αυτόν είναι  πλουσιότατη. Η μορφή του αναδύεται περισσότερο από τους θρύλους και την παράδοση του λαού μας, αλλά και από το δημοτικό μας τραγούδι….

Επ’ ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από τη λευτεριά της πατρίδας μας, το νέο αυτό πόνημα είναι ένα μικρό αντίδωρο ευγνωμοσύνης στον σπουδαίο ήρωα  του τόπου μας, στον ξακουστό Κατσαντώνη, στον Αγραφιώτη πρωτοκαπετάνιο της κλεφτουριάς. Για τη διάθεση του βιβλίου αυτού πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6972429555 (κ. Δημήτρης Δέπος) και 6977366813 (κ. Κώστας Παπαδόπουλος).