ΚΚΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: «Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται…» Πού οφείλεται η ακρίβεια;

879

Για την ακρίβεια τοποθετείται το η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ και αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ακρίβεια: Είναι «εισαγόμενη» ή αποτελεί «ελληνικό φαινόμενο»;

Η απάντηση περιέχει πολλούς παράγοντες που όλοι μαζί «φωτογραφίζουν» τον πραγματικό ένοχο: Οι αυξημένες τιμές περιέχουν τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση και την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας. Πληρώνεις την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, το τεράστιο κόστος εισαγωγής υγροποιημένου αερίου, που αυξήθηκε περαιτέρω από το ενεργειακό εμπάργκο ενάντια στα ρώσικα καύσιμα, την απαξίωση εγχώριων πηγών Ενέργειας. Τώρα ετοιμάζονται νέες αυξήσεις καθώς θα επανέλθει η ρήτρα αναπροσαρμογής και θα ολοκληρωθεί η σύνδεση με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια για τον λαό.

Οι αυξημένες τιμές έχουν ενσωματωμένους τους «αναπτυξιακούς στόχους» και τα «πλεονάσματα» που διαφημίζει σήμερα η ΝΔ («μαξιλάρια» τα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ). Πάνω από το 50% όσων πληρώνουμε για καύσιμα είναι φόροι!

Τα απλησίαστα ενοίκια είναι άμεση συνέπεια της εμπορευματοποίησης της κατοικίας, των αυξημένων τραπεζικών επιτοκίων. Η αλλαγή στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής πάντα γίνεται με κριτήριο τα κέρδη και τις ανάγκες του κεφαλαίου. Ο λαός μόνο πληρώνει και τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια και τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική στην οποία στρέφονται τώρα η ΕΕ και οι κυβερνήσεις.

Οι αυξήσεις των τιμών σε γάλα και κρέας περιέχουν τις αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, που με τη σειρά τους περιέχουν και τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος…

Ο πόλεμος ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Ουκρανία και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή φέρνουν νέο γύρο «πολέμου» στο λαϊκό εισόδημα.

Η στρατηγική της «χώρας – τουριστικό θαύμα» που υπηρέτησαν με την πολιτική τους όλες οι κυβερνήσεις έχει άμεση συνέπεια στις τιμές που διαμορφώνονται, καθώς οι τιμές στις τουριστικές περιοχές, οι οποίες όλο και εξαπλώνονται, συμπαρασύρουν τις τιμές προς τα επάνω σε όλες τις περιοχές.

Η στρατηγική των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων να αυξήσουν τις εξαγωγές τους -στρατηγική την οποία επίσης στήριξαν και στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα- συμπαρασύρει τις τιμές προς τα επάνω. Οι εξαγωγές, ιδιαίτερα τροφίμων, πιέζουν και την εγχώρια τιμή προς τα πάνω, εξισώνοντάς την με τη διεθνή τιμή, που συχνά είναι μεγαλύτερη.

Έτσι η φέτα γίνεται το νέο… χαβιάρι των φτωχών.[…]

Η ακρίβεια μπορεί να γίνει παρελθόν μαζί με τις αιτίες της.

Η λύση βρίσκεται στη σύγκρουση με το διεφθαρμένο καπιταλιστικό σύστημα, στην ανατροπή του. Ο σοσιαλισμός μπορεί να εξασφαλίσει για όλους τους εργαζόμενους εισόδημα, δουλειά, σταθερότητα στη ζωή και την καθημερινότητά του, ανάπτυξη με κριτήριο την εξασφάλιση των κοινωνικών – λαϊκών αναγκών, καταργώντας τα κέρδη των λίγων!

Αυτόν τον δρόμο ανοίγουμε με τη δράση μας σήμερα, μέσα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις των σωματείων και των λαϊκών οργανώσεων για:

Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα.

Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην Ενέργεια καθώς και του ΦΠΑ στην Ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

Καμία χρηματοδότηση- Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

Έκτακτη επιχορήγηση στις Σχολικές Επιτροπές για ασφαλή και λειτουργικά σχολεία. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.

Έκτακτη επιχορήγηση για την ομαλή λειτουργία των αθλητικών (π.χ. κολυμβητήρια) και άλλων κοινωνικών υποδομών (π.χ. παιδικοί σταθμοί)».