Το “Power Pass”, το βοήθημα που δίνει η κυβέρνηση για το ηλεκτρικό ρεύμα, καυτηριάζει η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ. Στην τοποθέτησή της αναφέρει:  

«Η κοροϊδία της Κυβέρνησης για μια ακόμα φορά τρύπησε το ταβάνι: τα περίφημα «εξακοσάρια» που θα έπαιρναν οι λαϊκές οικογένειες ως επιστροφή για τις αυξήσεις στο ρεύμα (το περιβόητο «power pass») αποδείχτηκαν «20άρικα» και «30άρια», ψίχουλα δηλαδή που εξανεμίζονται μέσα σε μια μέρα. Ταυτόχρονα, τα κέρδη των παρόχων ενέργειας (που δήθεν θα …επέστρεφαν στον λαό…) ακόμα αγνοούνται και αναμένεται να παρουσιαστούν συρρικνωμένα, για να πληρώσουν το λιγότερο δυνατό.

Απόδειξη ποιανού συμφέροντα εξυπηρετεί η κυβέρνηση και συνολικά τα αστικά κόμματα αποτελεί και η πρόσφατη απόφαση (13-7-22) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ανακαλεί «την  υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/53014/3498/04.06.2020 Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης, όπως τροποποιήθηκε και περιορίσθηκε με την Α.Π. 43/09-07-2021 Πράξη «για τη λειτουργία του Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου επί του ποταμού Αχελώου στην περιοχή Σανίδι – Δαφνοζωνάρα Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας» και κάθε άλλην συναφή προγενέστερη ή μεταγενέστερη πράξη ερειδομένη επί των ιδίων παραδοχών». Δηλαδή, εκ των προτέρων ανακαλούνται όλες οι… μελλοντικές Βεβαιώσεις Παράβασης στο Φράγμα Δαφνοζωνάρας . Και κάποιοι ακόμα περιμένουν να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας…

Μια ακόμα απόδειξη είναι ότι με το νέο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ αίρονται και οι τελευταίες πρόνοιες προστασίας περιοχών natura σε όφελος ξανά των τριών – τεσσάρων μονοπωλιακών ομίλων που λυμαίνονται τον χώρο της ενέργειας και του τουρισμού.

Είναι προφανές ότι η απόλυτη εμπορευματοποίηση της ενέργειας, μέσω και του χρηματιστηρίου ενέργειας και των ρητρών αναπροσαρμογής σημαίνει ενεργειακή φτώχια για τον λαό, αμύθητα κέρδη για τα μονοπώλια.

Από την δήθεν «πράσινη μετάβαση» που βαφτίζει «πράσινη» την καύση σκουπιδιών, αλλά «επικίνδυνη» την … κτηνοτροφία (ακόμα και την εκτατική), ο λαός θα βγαίνει πάντα χαμένος και θα πληρώνει με χίλιους τρόπους: τα καύσιμα, το ρεύμα, το σούπερ μάρκετ, οι ζωοτροφές.

Δεν υπάρχουν πια περιθώρια για αναμονή. Είναι ώρα για λαϊκή οργάνωση σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, χωριά. Είναι ώρα να διεκδικήσουμε:

-Οριστική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και όχι «κρύψιμό» της μέσα στους λογαριασμούς του ρεύματος. Καμιά διακοπή ρεύματος. Αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων των λιγνιτικών μονάδων με σύγχρονα περιβαλλοντικά μέτρα.

-Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης

-Μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής στην γεωργία και την κτηνοτροφία.

-Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Βαδίζοντας την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, αποδεικνύεται όλο και πιο πολύ ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος στα πλαίσια ενός συστήματος που δίνει πια μόνο πολέμους και δυστυχία.

Ωριμάζουν ολοένα οι συνθήκες για μια βαθιά κοινωνικοοικονομική αλλαγή με τον λαό στο προσκήνιο, για μια νέα κοινωνία και οικονομία με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό σε συμπόρευση για αυτήν ακριβώς την αλλαγή, και εγγυάται ότι τα μέλη και οι φίλοι του θα είναι ξανά στην πρώτη γραμμή.

ΥΓ. «Προτάσεις» όπως της τοπικής ΝΔ για αυξημένο “fuel pass” στην Ευρυτανία είναι σκέτη κοροϊδία. Όποιος θέλει να μην παγώσουν οι Ευρυτάνες φέτος να απαιτήσει μαζί με το ΚΚΕ απολύτως αφορολόγητα καύσιμα και όχι χαντρες και καθρεπτάκια για αφελείς ιθαγενείς».