Το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου «κλειδώνει» τις αλλαγές στη ζωή μας από τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου

Το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου περιγράφει αναλυτικά τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα οποία τίθενται σε ισχύ αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου.

Τι αλλάζει σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, ορίζεται για τα καταστήματα για τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή έναρξη λειτουργίας στις 10:00 και δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου έως τις 21:00 στις εξής περιφέρειες και δήμους:

  • Στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων,
  • στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • καθώς και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης.

Τα μαγαζιά θα ανοίγουν αργότερα, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων. Ειδικότερα, θα ανοίγουν στις 10 το πρωί και θα κλείνουν στις 9 το βράδυ, κάθε μέρα.

Το ΦΕΚ προβλέπει ακόμα:

  • Στα καταστήματα τροφίμων τηρείται, κατά παρέκκλιση, η απόσταση του ενός (1) ατόμου ανά 9 τ.μ.
  • Πραγματοποιείται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές

Τι αλλάζει με τα προϊόντα κομμωτηρίου

Μάλιστα στο ΦΕΚ αποσαφηνίζεται και το τι θα ισχύει πλέον με τα προϊόντα κομμωτικής και την πώληση τους από τα σούπερ μάρκετ.

Πιο συγκεκριμένα, στα σούπερ μάρκετ απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα, εφόσον η πώληση αφορά σε περισσότερα από δύο (2) τεμάχια προϊόντων ανά κωδικό είδους και ανά πελάτη. Η πώληση περισσότερων τεμαχίων προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση ανά κωδικό σε πελάτη επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να προμηθεύονται από τα σούπερ μάρκετ έως και δύο τεμάχια ανά επαγγελματικό προϊόν κομμωτικής, ενώ το ίδιο ισχύει και για όλα τα καταστήματα λιανικής που προμηθεύονται τέτοια είδη, αλλά και τα κομμωτήρια.

Με rapid test στις εκκλησίες οι ανεμβολίαστοι πιστοί, με self test οι ανήλικοι

Στο ΦΕΚ σημειώνεται πως οι πιστοί εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή
[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Σημειώνεται πως από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες – αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

«Ξεχνούν» τη διασκέδαση οι ανεμβολίαστοι

Την ίδια ώρα στενεύουν σημαντικά τα περιθώρια για ψυχαγωγία σε κλειστές αίθουσε για τους ανεμβολίαστους πολίτες, καθώς δεν θα μπορούν πλέον να εισέρχονται με την επίδειξη rapid test σε μία σειρά από χώρους, όπως:

  • σινεμά,
  • θέατρα,
  • μουσεία,
  • γυμναστήρια,
  • γήπεδα και
  • άλλες κλειστές αίθουσες ψυχαγωγίας.

Κυλιόμενο ωράριο σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα

 Παράλληλα, ανακοινώθηκε και κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων, με τέτοιο τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός 2,5 ωρών να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.

Ειδικότερα το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινήσει στις 07:00 μεχρι τις 09:30 και θα εφαρμόζεται σε 5 κύματα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Για παράδειγμα κι εφόσον σε μια επιχείρηση το 8ωρο ξεκινά στις 07:00 το πρωί θα τελειώνει στις 17:00 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει πιάνουν δουλειά ανά κύματα.

Εναλλακτικά μπορούν να πιάνουν δουλειά ανά κύματα ως εξής:

Το πρωτο κύμα στις 07:00 π.μ

Το δεύτερο κυμα στις 07:30π.μ.
Το τρίτο κύμα στις 08:00 π.μ.
Το τεταρτο κύμα στις 08:30 π.μ.
Το πέμπτο κύμα στις 09.00 π.μ.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σχολούν σε κύματα ως εξής:

Το πρώτο κύμα στις 15:00 μ.μ.
Το δεύτερο κύμα στις 15:30 μ.μ.
Το τρίτο κύμα στις 16:00 μ.μ.
Το τέταρτο τις κύμα στις 16:30 μ.μ.
Το πέμπτο κύμα στις 17.00 μ.μ.

Dikaiologitika.gr